Îngrijirea mașinii trebuie să fie o prioritate

Majoritatea dintre noi deținem cel puțin o mașină pe familie. Eu mi-am dorit mașina mea și visam să am una încă de când eram copil. Atunci mi se părea un lux să ai o mașină și nu știam că include și responsabilități și cheltuieli. Urma să aflu aceste detalii despre îngrijirea mașinii, câțiva ani mai târziu.

Pe mine, prima mea mașina m-a responsabilizat mult, viața mea și a celorlalți ocupanți din mașină, era în mâinile mele. Am conștientizat cât de important este să ai toată atenția pentru trafic. Orice altceva poate aștepta. Mașina m-a învățat să fiu responsabilă și în ceea ce privește îngrijirea acesteia.

Cum îmi îngrijesc eu mașina?

Spuneam că mașina vine cu responsabilități și cheltuieli. Da, mașina oferă confort, însă e nevoie ca ea să fie bine îngrijită pentru ca tu să fii în siguranță, dar și pentru a arăta bine.

**respect termenele pentru service

Zi de zi, umblu cu mașina, asta mai ales pentru că locuiesc înafara orașului și depind de mașină. Pentru mine, este esențial să știu că mașina este în regulă, motiv pentru care merg la service la un anumit număr de km. Noua mea mașină mă atenționează că la un anumit nr de km parcurși trebuie să fac un anumit tip de service. Atunci se realizează la service anumite schimburi, dar și alte verificări, iar dacă ceva apare în plus, mi se aduce la cunoștință. Pot opta să se facă atunci sau mi se dă un anumit interval de timp, dacă nu e ceva urgent. De fiecare dată când ies cu mașina de la service, mă simt mult mai în siguranță.

Sunt atentă la orice sunet ciudat la mașină sau la martorii luminoși din bordul mașinii. Pățisem anul trecut să aud ceva ciudat la mașină, pe urcare mașina parcă se chinuia să urce. Am mers rapid la sevice și s-a constatat că era o depunere pe diferențial, ceea ce era normal la mașină. Dacă nu m-aș fi dus la timp, daunele puteau fi mai mari și costurile ridicate.

**mașină îngrijită înseamnă mașină curată

Am remarcat că de când găsim peste tot o spălătorie auto self service, oamenii nu mai umblă cu mașinile murdare. Când locuiam la casă, cu părinții, tata și vecinii obișnuiau să își spele mașinile acasă, cu furtunul. Apoi au apărut spălătoriile auto, unde la început era tare scump. Din fericire, acum găsim peste tot o spălătorie auto self service, care sunt deschise non stop. În drumul meu spre oraș, trec pe lângă o astfel de spălătorie și e mereu plin. Chiar m-am gândit la un moment dat că ar fi o idee bună de business.

îngrijirea mașinii

Este important să ai o mașină curată, interior și exterior, în primul rând pentru că nu e normal să stăm în mizerie. În plus, praful, noroiul, deteriorează vopseaua mașinii. Cu cât vei face mai des curat în interior, cu atât se va păstra mai bine. Există șervețele speciale cu care poți igieniza mașina, chiar și tu acasă. Ai nevoie și de o cârpă specială pentru a șterge geamurile și mai ales, parbrizul.

**a avea mașină te învață să te descurci în diferite situații mai dificile

Când spun situații dificile, mă refer la schimbarea unei roți dacă ai pană sau cum să montezi cârligul de remorcare. Pentru pană, există acum run flat-urile, acele anvelope cu care poți merge pe pană până la 70 de km. Sau există kit de anvelope, bine de avut în mașină, ținând cont că modelele noi de mașini, nu au loc pentru roată de rezervă.

Cârligul de remorcare este important să investești într-unul de calitate. Poți atașa suportul pentru biciclete, sau în cazul meu, cușca exterioară specială pentru cățel. Și cum legea prevede că trebuie să demontezi cârligul de remorcare dacă nu tractezi nimic, am învățat să-l montez și demontez.

De ce e bine să ne îngrijim mașina?

Îngrijirea mașinii înseamnă respect față de banii munciți și investiți în mașină, dar și față de tine. Îmi place ca mașina să fie curată, cu service la timp. Pentru siguranța mea, am optat și pentru cauciucuri de calitate, mai ales că noi mergem cu mașina des la drum lung, în vacanțe.

Pentru faptul că am ales să îmi îngrijesc mașina așa cum este normal, chiar și după patru ani de folosire zilnică, arată impecabil. În interior, încă miroase totul a nou, asta pentru că nu se fumează, nu am optat pentru parfumuri de mașină.

Am învățat că o mașină veche poate arăta impecabil și după ani buni de folosire dacă e îngrijită. Însă e valabil și reversul. O mașină nouă poate arăta mai veche decât e dacă nu e bine îngrijită.

Îngrijirea mașinii este o prioritate pentru tine? Ce sfaturi ai pentru mine și pentru cititorii acestui blog de lifestyle pentru o mai bună îngrijire a mașinii?

2 thoughts on “Îngrijirea mașinii trebuie să fie o prioritate”

  1. Îngrijirea mașinii este o prioritate dacă ne dorim o viață lungă pentru mașină, dacă ținem la ea și la noi. Deși nu conduc, am grijă de mașină și dau o mână de ajutor.
    Mulțumesc pentru informații și recomandări!

    Reply
  2. Recunosc ca ingrijirea masinii nu cade tocmai in sarcina mea. De obicei i-o las sotului si mi-o rezolva el. In interior fac curat destul de rar si incerc sa mentin curatenia, iar la exterior o duce el constant la spalatorie

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.