Când trebuie să-ți faci niște analize medicale

Pandemia ne-a învățat că e bine să avem grijă de starea noastră de sănătate. A fost un moment când multă lume a conștientizat că trebuie să se îngrijească mai bine. Se promovează mult să ai un stil de viață sănătos, să faci mișcare, să te hidratezi, să dormi mai mult. Mi-ar plăcea să se promoveze și mersul la medic.

Din păcate, mulți oameni preferă să caute simptome pe internet și își pun singuri un diagnostic. Și e greșit, însă pe de o parte pot să-i înțeleg. Consider că e esențial să trecem peste anumite traume din trecut, să uităm eventualele experiențe negative. Este indicat să ne programăm la medic pentru un consult unde să discutăm ce ne deranjează și doar medicul specialist ne poate recomanda analize medicale, tratament. Mai cred că este important să avem o interpretare corectă a analizelor medicale și să fim supravegheați pe durata tratamentului. Mai mult curaj, mai multă încredere în cadrele medicale.

Când ar fi bine să ne facem niște analize medicale?

Teoria spune că o dată pe an ar trebui să ne facem niște analize medicale de rutină. Astfel putem vedea dacă totul este bine sau unde trebuie să intervenim. Din păcate, ne facem analize medicale doar când ne simțim cu adevărat rău. Iată ce recomandări am pentru tine!

**conștientizezi că dieta ta alimentară nu este potrivită

Suntem mereu pe fugă, timpul nu ne ajunge pentru tot ce avem de făcut. În aceste momente, neglijăm alimentația și mâncăm ceva ușor de luat la mână și care pare hrănitor. De câte ori nu ai luat un sandvici, un produs de patiserie pentru a astâmpăra foamea? Poate prea des și înțelegi acest lucru doar dacă stai să analizezi hrana ta din ultima perioadă. Deși mănânci, nu te simți sătul, nu ai energie, ba te mai și îngrași.Nu ar strica niște analize medicale pentru a verifica dacă nu ai cumva trigliceride mărite.

Acest test îți poate spune dacă ai consumat mai multe calorii decât ai nevoie, din păcate din carbohidrați. Trigliceridele sunt un tip de lipide (grăsimi) pe care corpul le stochează în celulele adipoase. La nevoie, corpul le eliberează în sânge pentru a furniza energie. Rezultatul analizei te poate atenția asupra riscului de a dezvolta o boală cardiacă, ateroscleroză, sau de a suferi un infarct de miocard, sau accident vasculat cerebral.

**în timpul unei diete pentru slăbit/îngrășat

Avem anumite perioade când ne dorim să slăbim și apelăm la o cură de slăbire. Tindem să micșorăm mult porțiile de mâncare din dorința de a slăbi mai rapid. Atunci apar diferite carențe de minerale și vitamine, dieta parcă nu mai funcționează și noi ne simțim mai rău. Sau din contră, dorim să ne îngrășăm și consumăm produse nepotrivite, nesănătoase.

Ar trebui să ne sfătuim cu un medic ce tip de analize medicale ar trebui să facem. Pe baza rezultatelor, să primim un tratament potrivit și explicații pentru valorile crescute. Dacă avem un procent ridicat de lipide, ar fi bine să știm care pot fi anumite cauze lipide totale crescute. Ne-ar ajuta știm pe viitor cum putem evita cauzele.

**stare de sănătate proastă

Un semnal de alarmă e atunci când slăbești brusc sau te îngrași brusc, îți cade părul, ai insomnii sau ești mereu obosit. Nu pune totul pe baza oboselii sau a perioadei aglomerate prin care treci. Fă o programare la medic, fă câteva analize medicale și analizează rezultatele împreună cu medicul specialist. Poate fi doar o stare generală proastă și se poate rezolva cu vitamine, odihnă, alimentație potrivită. Sau rezultatele analizelor medicale pot identifica adevărata cauză a simptomelor tale. E ideal să identifici din timp ce probleme de sănătate ai și să le tratezi cât mai repede.

**analize medicale periodic dacă în familia ta există anumite afecțiuni

Din păcate, unele boli, unele afecțiuni medicale se moștenesc. E bine să ne facem analize medicale și controale perodic pentru a se asigura că totul este în regula. Dar și pentru a sesiza primele schimbări și a le trata și monitoriza din timp.

Ai grijă de sănătatea ta

E mai ușor să ai grijă de tine decât să te tratezi și să te faci, din nou, bine. Pune sănătatea pe primul plan, este cea mai importantă și cel mai greu de redobândit. Te costă mai puțin timp și mai puțini bani să faci analize medicale și controale periodic decâ să te tratezi.

Tu câtă grijă ai de sănătatea ta și cât de des îți faci analize medicale? Aș vrea să știu cîți dintre cititorii acestui blog de lifestyle își fac analize medicale, cel puțin o dată pe an?

7 thoughts on “Când trebuie să-ți faci niște analize medicale”

  1. Îmi fac analizele în mod regulat. S-a întâmplat ca acum să las să treacă un an între ele și iată, am constatat că s-au întâmplat niște lucruri nelalocul lor.
    Mulțumesc pentru recomandări!

    Reply
  2. Pandemia ne-a invatat ca sanatatea noastra este cea mai importanta si ca trebuie sa avem grija unul de celalalt. Mersul la medic este o forma de ingrijire de sine, iar noi avem datoria si responsabilitatea de a ne asigura ca suntem sanatosi si ca facem tot ce ne sta in putinta pentru a ramane asa. Sanducem un stil de viata sanatos si sa ne facem analize medicale in mod regulat sunt doar cateva moduri prin care putem avea grija de starea noastra de sanatate si sa prevenim eventuale probleme. Asa ca nu ezitati sa programati o vizita la medic si sa va faceti analize medicale, pentru ca sanatatea este tot ceea ce conteaza cu adevarat!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.