Sănătate şi frumuseţe – Gimnastica

Sănătate şi frumuseţe - GimnasticaUnde se poate face gimnastică?

Preferabil în aer liber sau într-o cameră bine aerisită.

Când?

Depinde. Sunt persoane care dimineaţa se simt pline de vigoare şi dinamism, iar altele care se scoală greu şi se simt obosite. Pentru primele, ora ideală este de dimineaţă. Seara, câteva extensii însoţite de inspiraţii adânci şi expiraţii susţinute, prelungite. Pentru celălalte, invers. Desigur că ora depinde şi de alţi factori, externi, cum ar fi ora de serviciu.

În orice caz, nu se face gimnastică niciodată imediat înainte sau după mesele principale. După masă, trebuie să treacă cel puţi două ore, fiindăc în timpul exerciţiilor sistemul nervos este monopolizat, circulaţia activată trimite sângele spre muşchi, ori funcţiunile digestive au nevoie de sânge şi de energie nervoasă. Dacă aţi mâncat de curând, lăsaţi să se efectueze digestia. Altfel, riscaţi s-o întrerupeţi şi alimentele neasimilate să stagneze în organele digestive.

Nu se face gimnastică nici înainte de culcare, căci corpul sub tensiune nu-şi va găsi numaidecât somnul.

Cât?

Zilnic. Pentru întreţinere, 10-12 minute, până la 30 de minute. Dacă într-o zi sunteţi grăbit, rezumaţi-vă la o „şedinţă fulger” de 5 minute. Pentru slăbire, o oră, în cazul unui organism sănătos. În cazul unor complicaţii ale obezităţii, după sfatul medicului. Persoanele în vârstă neantrenate, 10 minute. Cele antrenate, 20 de minute.

În ce ritm?

Mişcările rapide accelerează funcţiile organice, corpul transpiră, deci sunt recomandate persoanelor care vor să slăbească, încă cer antrenament pentru a nu provoca o oboseală penibilă şi o demoralizare urmată de renunţarea la bunele intenţii.

Exerciţiile lente dezvoltă volumul muscular. Sunt recomandate bărbaţilor pentru menţinerea unei musculaturi voluminoase. Chiar dacă sunt făcute rapid, exerciţiile trebuie executate complet, gândit. În gimnastica de întreţinere, un ritm mediu este de preferat.

Ce trebuie să cuprindă o şedinţă de gimnastică?

  • La început, mişcări de încălzire.
  • Se continuă cu exerciţii pentru partea de sus şi de jos a corpului, insistând asupra acelora care convin conformaţiei fiecărui executant.

Dintre exerciţiile dorite pentru fiecare parte a corpului, se aleg 1-2 într-o zi, executându-le de 5-10 ori. Ele pot fi reluate zilnic, dar este preferabil ca la 2-3 zile să se aleagă altele.

Se termină prin exerciţii de relaxare, prin inspiraţii profunde şi expiraţii susţinute şi complete.

 

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.