Florile, mijloc de înfrumuseţare a locuinţei I

Florile, mijloc de înfrumuseţare a locuinţei IFlorile sunt una din cele mai frumoase creaţii ale naturii. Prin flori, aceste mesaje rafinate, pline de culoare şi parfum, cu forme încântătoare ne putem exprima o gamă întreagă de sentimente faţă de semenii noştri: recunoştinţă, respect, simpatie,compasiune şi regrete sau dragostea şi admiraţia noastră.

Nu există femeie să nu iubească florile şi să nu încerce să alcătuiască un buchet, satisfăcându-şi gustul şi fantezia în aranjamentul estetic al locuinţei sale.

Se cer însă sumare cunoştinţe la alcătuirea acestor buchete dacă vrem să avem cu adevărat un buchet reuşit.

Japonezii au o şcoală specială pentru sutdiul estetic al aranjării florilor, o întreagă artă – Ikebana – în care simplitatea se împleteşte cu rafinamentul estetic.

Încerc să vă dau câteva sugestii care să vă ajute să aveţi cu bani puţini şi în orice anotimp, un aranjament elegant în căminul vostru.

La ţară femeile noastre ţes pânze, ii şi covoare cu motive florale de un rafinament deosebit în îmbinarea culorilor, în stilizarea lor, neîncărcând nimic de prisos. De asemenea, ţăranii artizani, care-şi pictează şi sculptează casele, ferestrele, uşile şi porţile cu motive florale şi forme geometrice, cu atâtea forme de flori stilizate, cât simţ artistic au şi cât de măestrit le combină!

Înainte de a trece la cele câteva sugestii privind aranjamentele florale în locuinţa noastră, este bine să vorbim şi despre plantele verzi care ne pot împodobi locuinţa şi grădina.

Plantele verzi ornamentale sunt de obicei aduse din ţările calde şi aclimatizate la noi. Ele au nevoie de lumină, pentru a putea respira şi a se hrăni, absorbind bioxidul de carbon din aer şi eliminând oxigenul, fapt care ajută la împrospătarea aerului din locuinţă. Fără lumină suficientă cresc fragile, alungite, nu înfloresc şi nici nu fac seminţe, nefiind fecundate.

Iarna se ţin în sere, birouri, camere de locuit, terase închise cu geamuri, pivniţe cu lumină naturală. În general, au nevoie de o temperatură de cel puţin +3 … +7 °C.

La mutatul florilor, fie pentru iarnă sau pentru anotimpul cald, se va ţine seama de intensitatea luminii, ocrotindu-le şi filtrând-o când aceasta este prea puternică.

Când sunt ţinute afară se va avea în vedere un loc mai umbrit, sub streaşine, terase, la umbra pomilor. În general, vom avea grijă să aibă cât mai multă lumină în timpul iernii.

Atunci când planta nu primeşte pe toate laturile lumină, în fiecare săptămână trebuie s-o întoarcem cu partea umbrită spre lumină.

Cea mai potrivită şi mai naturală hrană a plantelor verzi este apa de ploaie care este bogată în bioxid de carbon, azot. Aceasta udă şi frunzele care se „îmbăiaz㔺i reţin astfel elementele de sinteză necesare transformării hranei şi nu mai transpiră atât de repede. De asemenea, este bună şi apa de râu.

Când le udăm cu apă curentă de la robinet, trebuie să avem grijă să nu le şocăm. Pentru aceasta apa va fi pregătită cu câteva ore înainte, spre a se încălzi la temperatura mediului ambiant. Orificiul de scurgere al vasului în care sunt plantate nu trebuie să fie înfundat, pentru a nu putrezi rădăcinile.

Plantele verzi ornamentale se ţin în vase mari, de lemn sau de pământ, au nevoie de apă, după natura lor şi, pentru o bună dezolare, vor avea o lumină dozată şi li se vor pulveriza frunzele cu apă, pentru a contracara evaporarea mare a apei din frunze.

Când pământul nu mai este bun, se va schimba, vom tăia rădăcinile de prisos. Pământul de flori trebuie să fie combinat din câteva feluri de sol. În compoziţia lui intră pământ provenit din putrezirea frunzelor, pământ de grădină, nisip, în cantităţi adecvate.

În timpul înfloririi lor, plantele de apartament au o mai mare nevoie de apă ca de obicei, mai ales în anotimpul cald. Deci, iarna, vor fi udate mai rar, vara mai des.

Astfel, în încăperile cu temperatura de 4…8 º C, se vor uda numai o dată pe săptămână, dar şi după cum primesc lumină. Cele cu mai multă lumină este logic să fie udate mai des.

Pentru a nu se evapora prea repede apa se va crea un climat mai umed în cameră, iar pulverizarea se va face cu apă călduţă, nu rece.

 

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.