Fiți oameni înainte de a fi șoferi

D474_20_061_0004

Lupta asta urâtă între femei și bărbați aflați la volan devine în fiecare zi tot mai violentă. Nu înțeleg de ce bărbații au uitat să mai respecte femeile, indiferent că vorbim de trafic, magazine, restaurante. Ne-am dorit să fim egale cu bărbații, dar cred că merităm să ne respectați. Nu doresc să fiți îngăduitori cu noi, ci doar să ne respectați.

Deși conduc de doi ani de zile, zi de zi, niciodată nu mi-am permis să oblig pe cineva să facă ceva incorect în trafic, nu am obligat pe alții să rămână blocați din cauza mea, nu încalc regulile de circulație, încerc să-i respect pe ceilalți participanți la trafic, femei sau bărbați. Însă nu mi se pare normal să fiu agresată verbal în trafic, să aveți curaj să înjurați doar pentru că vedeți o femeie la volan. Așa cum nu mi se pare normal ca poliția să nu poată face nimic în privința asta.

Întâmplare: dimineața, ora 7,30, Cluj-Napoca, semaforul de la Victoria (pentru cei din Cluj). Opresc la semafor, cineva din spatele meu, începe să claxoneze, să mă blițuiască, parcă era interzis, parcă se dă amendă pentru astea sau nu?  Văd că semnalizează spre dreapta, dar efectiv nu aveam unde să mă duc în față să-l las să treacă pentru că aveam mașina în față. Probabil se aștepta să-l împing pe cel din fața mea, să-i fac lui loc. Bun! Se face verde, trece pe banda cealaltă, claxonează în continuu și începe să mă agreseze verbal. Și apoi am înțeles, el de fapt dorea ca eu să mă încadrez incorect pe banda din dreapta, care merge spre teatru, ca să aibă el loc în spatele meu, să fie mai aproape de semafor și apoi să facem împreună o ilegalitate să mergem în față. M-a șocat gândirea lui, reacțiile lui de om extrem de violent, și mi-am dat seama că acesta este nivelul șoferului. Bineînțeles că nu a ajuns prea departe, pe Dorobanților era parcată mașina care aduce deținuți la tribunal, așa că a devenit din nou agitat în trafic. Aș fi vrut să-i spun că oricât de agiți în trafic, tot nu ajungi cu mult mai repede.

Ce e de făcut dacă ai fost agresat în trafic? Păi suni la 112 o să ziceți, așa am și făcut, ghiciți care e soluția? Eu trebuie să merg la secția de poliție, să dau o declarație, probabil să aștept câteva ore pe holuri, după care cineva o să mă bage în seamă. Apoi probabil vor identifica șoferul după numărul de mașină și îi vor da amenda doar pentru agresiune verbală, nu și pentru claxonat și blițuit, acelea nu se pot dovedi. Deci legea se aplică doar dacă te vede poliția în trafic, așa că puteți claxona și blițui cât vreți în trafic, legea nu se aplică!

Nu toate femeile conduc prost, așa cum nici toți bărbații nu sunt buni șoferi, așa că uitați cât de curând replica asta ”femeile sunt proaste șoferițe”.

Concluzie: sunt dezamăgită că nu ne mai respectăm, că nu suntem îngăduitori, că suntem într-o fugă nebună și uităm să fim oameni înainte de a fi șoferi.

Foto

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.