Rețetă pogăcele pufoase

 

Pasiunea familiei – gătitul! Pogăcele – rețeta soțului

În familia noastră, toată lumea adoră să gătească. Și se și pricepe, doar că e recomandat să gătim pe rând. Pe cât de mare e bucătăria, pe atât de mare e orgoliul. Nu acceptăm sfaturi unul de la celălalt. Așa că pentru a evita dezastrul în bucătărie, când unul gătește, celălalt își face treaba în altă parte a casei. Atunci când soțul meu m-a anunțat că vrea să facă pogăcele cu jumări, m-am gândit cât timp am la dispoziție pentru shopping. Evident, am estimat greșit timpul și am ajuns acasă cât să surprind câteva etape, să fac poze și să dau câteva indicații prețioase.

Ingrediente necesare pogăcele:

  • 600 grame făină albă,
  • 25 grame drojdie proaspătă,
  • 3 ouă – unul pentru aluat – 2 ouă pentru uns pogăcelele,
  • 2 linguri mari de untură de porc de casă,
  • 200 ml lapte,
  • 250 grame jumări proaspete, moi,
  • puțină sare, puțin zahăr, sare, piper, chimen, parmezan.

Mod de preparare pogăcele:

Etapa 1

Măcinăm în bleder jumările, adăugăm puțină sare și piper, și lăsăm să se macine până obținem o pastă fină. Între timp, sfărmăm drojdia într-o cană, punem puțin zahăr, puțină făină și lapte cald, amestecăm bine și lăsăm să crească, la loc cald.

Etapa 2

În bolul mixerului, punem făina și untura. Adăugăm treptat drojdia dospită, oul și laptele cald. Lăsăm mixerul să frământe bine aluatul câteva minute bune. Apoi aluatul obținut, îl acoperim și  îl lăsăm să dospească o oră. Punem aluatul pe blatul de lucru și întindem o foaie pe cât posibil sub formă de dreptunghi. Ungem aluatul cu pasta de jumări. Începem să împăturăm alatul, aducem capetele scurte spre mijlocul foii, se pliază în două, pe linia de mijloc. Dreptunghiul obținut îl pliem în două de la jumătate, împachetăm aluatul și se dă la frigider o jumătate o oră. Scoatem aluatul, îl întindem din nou, pliem pe latura cea mai lungă, în trei. Dăm la frigider din nou, scoatem aluatul după 30 de minute, îl mai pliem încă o dată în trei, și-l dăm la frigider pentru 30 de minute.
aluat

Etapa 3

Presărăm blatul de lucru cu puțină făină, întindem aluatul cu sucitorul, avem nevoie de o foaie de 5 mm și începem să decupăm cu paharul, pogăcele!
taiate
În tava mare de cuptor, punem hârtie de copt și așezăm frumos pogăcelele. Le lăsăm în tavă să mai dospească cam 15-20 de minute.
in tava
Le ungem cu gălbenuș, presărăm chimin, sare grunjoasă și/sau parmezan, după preferințe.
cu ou

Etapa 4

Preîncălzim cuptorul la 200ºC, dăm tava la cuptor și scădem temperatura la 180ºC. Lăsăm pogăcelele să se rumenească frumos 15 minute.
copate
Deși este mult de lucru cu ele, rezultatul este pe măsură! Soțul a fost extrem de încântat, musafirii au savurat cu poftă, iar eu … eu am fost extrem de mândră de soțul meu!

Poftă bună!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.