Care este diferența de vârstă acceptată în cuplu?

slideshow for anniearmitage

Diferența de vârstă între partenerii dintr-un cuplu a fost multă vreme în România foarte greu de acceptat. Când vedeam într-un film un cuplu unde el era mai mare cu 10,15 ani decât ea, mi se părea ciudat. Mai ciudat mi se părea când era invers, ea mai mare decât el. Încet, încet societatea a învățat să-i accepte.

Mă uitam zilele acestea la serialul Pretty little liars unde Aria, una dintre fete, are o relație cu profesorul ei, Ezra, care e mai în vârstă. Bineînțeles că prietenele ei o înțeleg și o acoperă, iar părinții sunt împotriva relației și încearcă să-i despartă. De aici vedem că fiecare în funcție de vârstă reacționează diferit. Adolescenții nu percep diferența de vârstă ca pe ceva anormal și imoral așa cum o fac părinții.

Dar este această diferență de vârstă ceva anormal? Care este diferența de vârstă pe care o acceptă societatea și care este limita? Mulți vor spune că nu există limită, că atunci când doi oameni se iubesc vârsta este irelevantă. Unii dau vina pe modul în care arată partenerul mai în vârstă, alții spun că e vorba de mentalitatea lui, oare ce să fie?

Eu nu cred că contează așa de mult diferența de vârstă, contează mentalitatea celor doi parteneri, ce simt ei și cum se simt ei împreună, cât de confortabilă este această diferență, vizibilă sau nu. Și aici nu vorbim de cupluri celebre, vorbim de cei apropiați nouă.

În cazul unui astfel de cuplu, atunci când ei decid să se despartă, prima vina se aruncă pe diferența de vârstă, deși eu cred că nu are nicio importanță. Oamenii se depart zi de zi indiferent de vârstă, naționalitate, religie.

Trebuie să învățăm să fim mai puțin critici la alegerile pe care le fac alții, chiar dacă nouă nu ni se par cele mai potrivite. Ne uităm urât atunci când vedem un cuplu atipic, dar poate așa ne văd și ei pe noi. Ne place să credem că diferența ideală de vârstă între parteneri este de 3 – 5 ani, dar niciun studiu nu a dovedit că procentul celor care se despart este mai mare al cuplurilor cu diferențe de vârstă.

Atunci când vedem un cuplu, nu trebuie să vedem diferențele dintre ei, ci ceea ce îi leagă, să privim dincolo de mentalitatea îngustă pe care o impune societatea!

1 thought on “Care este diferența de vârstă acceptată în cuplu?”

 1. Referitor la diferenta de varsta, sunt de parere ca sunt alte aspecte mai strigatoare decat varsta precum :
  diferenta de caracter(un sedentar+ o persoana petracareata)
  Inaltimea;
  Nivelul social, financiar si toate cele, dar na dragostea face magie indiferent de preferinta, nu?

  P.s ma insel cand spun sau cele doua maini din imagine reprezinta 2 femei diferite sau imi scapa mie?

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.