Despre concediu….

Despre concediu....Mi se pare că aşteptăm cu nerăbdare concediul din fiecare vară…dar nu întotdeauna suntem chiar pregătiţi pentru el. Adică, deşi organismul nostru îl cere pentru că are nevoie de o pauză după un an de muncă, uităm sau ignorăm că înafară de stabilirea perioadei şi rezervările de rigoare trebuie să ne pregătim şi altfel. Trebuie să avem în vedere aspectele financiare şi cele ce ţin de sănătate, dimensiunea şi conţinutul bagajului si bineînţeles…să nu uităm de listele minuţioase caracteristice femeilor…

Şi acum să le luăm pe rând.

1. Bugetul de călătorie: trebuie stabilită suma maximă pe care ne permitem sau putem s-o cheltuim. Desigur că, bugetul trebuie calculat cu atât mai atent cu cât este mai limitat sau posibilităţile noastre nu sunt “de lux”. Dacă este vorba de o vacanţă cu un pachet plătit la o agenţie, trebuie adunată pe lângă suma asta şi cea pregătită pentru transport, cheltuieli, suveniruri şi pofte de vacanţă. Iar la totalul rezultat, ar fi bine să mai adăugăm o marjă de aproximativ 20%, pentru cheltuieli neprevăzute ce pot să apară, marjă de care nu ne vom atinge decât dacă nu avem de ales! Treaba se complică atunci când nu ne luăm o vacanţă all-inclusive, ci alegem să călătorim, să vedem locuri….cât mai multe locuri. Şi spun că se complică pentru că marja de rezervă ar trebui să fie mai mare, proporţional cu şansele de a apărea cheltuieli neprevăzute, cu atât mai mult cu cât nu mai avem backup-ul agenţiei vis-a-vis de ce se va întâmpla pe traseu…

2. Starea de sănătate: trebuie să avem grijă să nu ne îmbolnăvim înaintea concediului stabilit deja, riscăm să ni se dea planurile peste cap. De asemenea, trebuie să ne facem un pacheţel cu medicamente uzuale pentru dureri de cap, de burtă, etc şi să nu uităm de loţiunile de protecţie solară, sau pentru cei care iau un set de medicamente pentru că se ştiu cu anumite afecţiuni, trebuie să aibă grijă să îşi ducă cu ei suficiente pastile pentru întreaga perioadă când vor lipsi, mai ales daca sunt medicamente care se eliberează numai cu reţetă, deoarece nu şi le vor putea procura din alte părţi, mai ales daca vacanţa e în străinătate. Înafară de lucrurile acestea, deşi nu e obligatorie, e indicat să nu uităm de asigurarea de sănătate de călătorie. Nu e scumpă, dar e atât de importantă în caz că avem nevoie de ea!!!

3. Bagajul: ei, aici cred că în general noi femeile avem o problemă… nu ne încap toti pantofii pe care i-am vrea cu noi în vacanţă, toate poşetuţele…cosmetice, chiar şi de rezervă..că cine ştie! Eu personal aveam talentul de a-mi pregăti câte un bagaj de călătorie de nu puteam nici să-l ridic de jos, darămite să-l car! Si asta era indiferent dacă mergeam cu cortul la munte cu rucsacul în spate, sau la mare cu valiza pe roţi!..Dar, cu puţin efort, am reuşit să învăţ să-mi fac un bagaj mic, şi totuşi să am orice mi-e necesar în vacanţă. Deci, din învăţămintele mele vă dau şi vouă acelora care încă tot nu vă încap toate lucrurile în bagaj. Astfel: la încălţăminte, orientaţi-vă să nu puneţi şi încălţăminte sport pentru umblat comod şi încălţăminte elegantă că poate ieşiţi seara pe undeva. Acestea pot fi înlocuite cu o singură pereche care să servească ambelor scopuri, şi comod pentru plimbare şi de luat cina sau de pretrecut seara. Despre haine, e bine să vă gandiţi că în loc de multe tricouri / topuri / bluze pe care le purtaţi o singură dată fiecare şi vă întoarceţi acasă cu un bagaj plin de rufe murdare, mai bine luaţi cu voi numai câteva din acestea pe care, dacă materialele din care sunt făcute sunt bune, le puteţi clăti şi usca în foarte puţin timp, mai ales că e atât de cald…de reţinut însă că aici nu mă refer la acele persoane care nu se simt bine dacă într-un concediu poartă de 2 ori o bluză sau li se pare prea complicat să clătească un tricou cu puţină apă şi săpun…ci mă refer la cei care gândesc practic, şi nu “fiţos”…La cosmetice, nu puneţi şi săpun şi şampon şi gel de duş, orientaţi-vă la un produs care să le înlocuiască pe toate cele 3. La fel, uitaţi-vă la ce haine aveţi pregătite pentru bagaj şi puneţi numai acele câteva farduri şi bijuterii care să li se asorteze. Iar o gentuţă / poşetă cu o formă normală şi de o culoare pe care o aveţi şi la haine, probabil că ar ajunge.

În fine, nu uitaţi de aparatul foto, baterii sau acumulatori pentru el şi încărcătorul lor şi, în funcţie de cât de pasionaţi sunteţi de fotografiile de vacanţă, verificaţi cat spaţiu de stocare disponibil are caredul de memorie al aparatului foto şi daca e ok pentru cate locuri aveţi de văzut şi imortalizat.

De asemenea, dacă mergeţi fără un traseu asigurat de agenţie, nu uitaţi de hartă, gps şi alte informaţii despre locurile / ţările în care urmează să ajungeţi.

Pentru toate acestea, eu…şi cred că majoritatea oamenilor organizaţi, îşi fac liste şi listuţe înainte de concediu..cu ceea ce e necesar, ceea ce au deja şi ceea ce trebuie să mai cumpere..listă de pe care mie niciodataă nu îmi lipseşte acul şi aţa de cusut de care, culmea, aproape întotdeauna am avut nevoie!

Astfel, nu vom uita nimic acasă şi ne vom putea bucura de acel concediu pe care l-am aşteptat atât de mult!

1 thought on “Despre concediu….”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.