Ciudăţenii din lumea viselor

Ciudăţenii din lumea viselorCoincidenţe stranii, greu de explicat, leagă uneori, prin fire nevăzute, realitatea din viaţă de cea din vis.

Să vedem, mai întâi, câteva vise ce au ca punct de pornire diferite boli. Iată cum analizează un specialist în descifrarea viselor, visul unei fete de 19 ani ce suferă de pleurezie purulentă. În coşmarurile ei, se vedea închisă într-o cameră ale cărei ziduri se apropiau tot mai mult, iar tavanul cobora necontenit. Era cuprinsă de frig, respira greu, voia să strige, dar nu reuşea să articuleze niciun sunet. În urma tratamentului şi a unor puncţii, starea sănătăţii fetei s-a îmbunătăţit, iar coşmarurile au devenit din ce în ce mai rare, până când au dispărut.

La unii cardiaci, visele sunt la fel de chinuitoare. Ei simt că pieptul le este apăsat de o mare greutate. Un bolnav de astm visează că urcă un deal abrupt, alături de o căruţă plină cu bagaje. Un cal se prăbuşeşte, istovit. Astmaticul încearcă să-l ridice – şi se trezeşte lac de transpiraţie, respirând greu.

Visele aduc şi unele coincidenţe confirmate de viaţă. Cineva redă următorul vis: visează că s-a întors în anii copilăriei şi găseşte un om îmbrăcat în uniformă, care spune că se numeşte C. Şi este paznicul poetului. La trezire, el crede că visul e pură imaginaţie. Peste câteva zile, se întâlneşte însă cu o bătrână, care fusese pe vremuri în serviciul tatălui său şi îi cere unele lămuriri, gândindu-se la cele visate. Bătrâna îi răspunde că, într-adevăr, a existat un paznic cu numele C. la un şantier al tatălui său.

Al doilea caz este şi mai impresionant. Un fiu care a moştenit de la părinţi o moşioară îşi aminteşte că tatăl său îi povestise cum cumpărase acel pământ şi cum îl plătise. Dar moştenitorul nu reuşea să găsească titlul de proprietate. În ajunul procesului, îl vede în vis pe tatăl său care îi spune că documentele se găsesc la un anume avocat, acum retras din activitate. Fiul se duce la avocatul cu pricina, găseşte documentele şi câştigă procesul.

Visele pot fi, uneori, provocate. Aflat în vacanţă într-un orăşel străin, un tânăr visează că avea capul aşezat pe o piatră şi cineva încerca să i-l sfărâme cu un ciocan uriaş. S-a trezit brusc şi, deschizând uşa, a văzut un bărbat care bătea ceva cu un ciocan, făcând un zgomot îngrozitor. O doamnă visează că, mergând pe stradă, un căţel voia să o muşte de poala rochiei. Câinele mârâia şi horcăia înfiorător. La un moment dat, femeia se trezeşte şi aude clar un horcăit ce venea din camera alăturată. Copilul ei răcise, tuşea şi horcăia. Tusea convulsivă a copilului îi provocase femeii visul, la fel cum zgomotul ciocanului provocase visul tânărului.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.