De ce e important să citim?

poză(14)

Cititul e una din marile mele pasiuni și una dintre activitățile care mă ajută să mă relaxez, să mă deconectez. Am o carte pe noptieră, nu plec în vacanță fără 2,3 cărți, citesc pe mașină, citesc în avion, citesc pe plajă, citesc mereu. La școală ni se spunea mereu că e important să citim ca să ne îmbogățim vocabularul și așa și e. Chiar dacă nu simți o îmbunătățire imediată, vei vedea în momentul în care vei avea de scris o compunere, un articol, când va trebui să dai un interviu, când socializezi, îți vei da seama că, cuvintele curg de la sine, nu vei rămâne fără subiect de discuție.

E important să citim din mai multe domenii pentru a ne documenta, și prefer cărțile de cultură generală și mai puțin documentarele TV. Nu sunt întreruptă de publicitate, nu îmi obosesc ochii de la culori și lumină. Prefer cărțile deoarece așa am posibilitatea de a-mi închipui personajele, locurile. Cititul te ajută să te concentrezi, odată ce ai luat cartea în mână și te-ai așezat confortabil în fotoliu, pagină după pagină, cartea te va captiva și vei fi tot mai concentrat. Cititul te ajută să-ți dezvolți imaginația, pe baza descrierii din carte vei începe să-ți conturezi singur personajele, situațiile, de aceea e de preferat să citești prima dată cartea și abia apoi să vezi filmul.

Cei pasionați de citit iubesc arta, frumosul și încearcă să îmbunătățească lumea. În urma unor studii, s-a constatat că cei cărora le place să citească sunt mult mai activi, se oferă voluntari în diverse situații.

Cititul te face mai inteligent, mai interesant și mai atractiv. Cărțile reprezintă o sursă de informații din toate domeniile. Cititul îți dă posibilitatea de a asimila o cantitate mare de informații într-un timp foarte scurt. Având în bibliotecă diverse categorii de cărți, vei putea să întreții ușor coversații din multe domenii, vei avea posibilitatea de a cunoaște oameni și de a afla lucruri noi de la ei.

Ești stresat? Citește! Cercetătorii au demonstrat că dacă citești pentru 6 minute, tensiunea scade și mușchii se relaxează. Cititul te ajută să-ți antrenezi posibilitatea de a memora cât mai multă informație. Citind îți va fi mai ușor să te descoperi pe tine, iar în același timp să te relaxezi, să te distrezi.  Am o blibiotecă imensă cu cărți din diferite domenii, reviste de specialitate și enciclopedii, dar mereu cumpăr cărți noi, parcă niciodată nu sunt prea multe.

Voi ce carte citiți zilele acestea? Care este cartea voastră preferată?

Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunţa. Fernando Savater

8 comentarii la „De ce e important să citim?”

  1. Panza de Paianjen – Cella Serghi. E o minune de carte… scrisa atat de bine incat o vezi ca pe o parte din sufletul tau, o parte din viata ta. O citesc vara. In fiecare vara aproape. Nu ma vad citind-o in alt anotimp. Se contopeste atat de bine cu vremea de afara, te face sa razi (mai putin), sa plangi, sa iubesti inzecit. O simpla carte… dar MARE! Mare prin tot ce reprezinta si ma face sa simt. 🙂
    Nu stiu cum pot unii oameni sa stea fara sa citeasca o carte macar din cand in cand. Te dezvolta atat de frumos, ai imaginatie, o minima cultura generala si cuvinte… da, cuvintele izvorasc! Cunosc oameni care nu au citit nici macar o carte…

    Răspunde
  2. @Mi-s Adri

    Este important sa citim, este adevarat, dar conteaza foarte mult cartile pe care le alegem. Este total neinspirat sa faci apologia cititului dand ca exemplu o carte ce nu-i decat o manea – Fluturi de Irina Binder, si nu are nimic de-a face cu literatura, doar ca are formatul unei carti.

    Răspunde
  3. Eu n-as citi Fluturi nici sa o primesc gratis. Am citit cateva fragmente, de fapt franturi de fragmente publicate pe pagina de facebook si mi s-au parut cele mai deprimante lucruri din lume. Din cartea aia cred ca iesi direct la nebuni.

    Răspunde
  4. @Dana

    Se face multa propaganda in jurul cartii Fluturi. Autoarea, ajutata de fanii ei, este omniprezenta pe diverse bloguri si retele de socializare, nu stie cum sa-si mai faca reclama. A ajuns sa fie cunoscuta numai datorita reclamelor exagerate, departe de crudul adevar – cartea este foarte prost scrisa, cu un subiect caracteristic manelelor. Si cum manelistii sunt in numar destul de mare, are cine sa o “aprecieze”.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.