Curajul de a fi tu însuți de Jacques Salomé – recomandare lectură

Curajul de a fi tu însuți – adevăratul act de curaj

Curajul de a fi tu însuți de Jacques Salomé este o carte care te invită să te cunoști. Te invită să te (re)descoperi. Am citit puține astfel de cărți. Dar acum, încep o etapă nouă în viața mea.  De aceea am simțit nevoia de a citi această carte. Târgul cărții mi-a pus-o la dispoziție și m-a invitat la lectură.

Cu toții avem impresia că ne cunoaștem bine. Dar nu ne putem analiza propria persoană. Nu ne putem recunoaște calitățile și defectele. De aceea este bine să citim astfel de cărți. Ne vor ajuta să ne analizăm mai bine propriul eu.

Despre ce este vorba în cartea ”Curajul de a fi tu însuți”

În această carte, este vorba despre responsabilitatea de a ne angaja în relații mai deschise. În primul capitol, se discută despre nașterile oamenilor. Cu fiecare vârstă, omul se naște din nou. Cu fiecare sentiment pe care îl trăiește, îl depășește și se împacă cu el, omul renaște. Aceste nașteri ne fac mai puternici. Ne ajută să ne înțelegem mai bine reacțiile.

curajul de a fi tu însuți

Un al capitol interesant este ”Violențe, răni și suferințe”

Esența acestui capitol a fost acceptarea trecutului. Majoritatea ne învață să uităm trecutul. Suntem sfătuiți să privim doar spre viitor. Dar probleme din trecut nerezolvate, neînțelese, nu ne vor lăsa să avem un viitor bun.

Violențele primite sunt situate în patru planuri:

 • fizic,
 • verbal,
 • non-verbal,
 • moral.

Uneori violența vine din partea unei persoane importante pentru noi și într-un moment de vulnerabilitate. Atunci ea se înscrie în zona cea mai profundă.

Violența ocazională  va crea răni și zone de vulnerabilitate. Un cuvânt banal va declanșa răni mai vechi. Sfatul autorului: ”Începeți prin a nu vă urî pe voi înșivă.”

”Repetițiile din viața noastră”

Copiii au tendința de a simți frustrările ascunse ale părinților. Prin fidelitate, ei vor avea un comportament care îi va aminti părintelui, faze din copilărie. De exemplu, o fetiță avea infecții urinare, sângerări la vârsta la care mama sa fusese agresată sexual.

O mamă a pus numele fiului ei, numele unei mari iubiri din tinerețe. Nu de puține ori, copilul a asistat la povestea nefericită dintre mamă și iubitul de atunci. Era o iubire neîmplinită. Fiul ei acum suferă de multiple hernii de disc. El duce în spate supărarea mamei.

Pentru a ajunge o ființă independentă, cu respect de sine, efortul este imens. Și poate reprezenta o mare provocare. Însă nu putem depăși problemele dacă nu învățăm să ne cunoaștem.

De ce să citim cartea Curajul de a fi tu însuți ?

Vă sfătuiesc să citiți cartea în liniște. Atunci când aveți timp pentru a face pauze. Pauze pentru a vă analiza situația în funcție de ceea ce citiți.

Eu asta am făcut. Pe parcursul lecturii, am făcut pauze. Pauze pentru a mă gândi la trecutul meu.

Ați citit cărțile lui Jacques Salomé? Vă place ce subiecte abordează? Citiți astfel de cărți?

16 thoughts on “Curajul de a fi tu însuți de Jacques Salomé – recomandare lectură”

 1. Nu stiu cat de multi oameni sunt capabili sa se cunoasca pe ei insisi, dar mai ales sa aiba curaj sa se comporte ca atare.
  Eu cred ca multi folosesc masti pentru relatiile cu cei din jur. Mai grav e daca folosesc o masca si pentru ei insisi.

  Reply
 2. Eu am inceput sa citesc astfel de carti de 2 ani si m-au ajutat sa ma redescopar pe mine si sa aflu lucruri la care inainte nici nu ma gandeam. Am trecut si cartea recomandata de tine pe lista mea.

  Reply
 3. Cred ca este foarte important sa nu te urasti in nici o situatie, si sa nu te invinovatesti de nimic. Adica, ok, o faci uneori, dar asta nu trebuie sa dureze. Autoculpabilizarea nu este buna deloc…

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.