Cum te pregătești să cumperi un imobil?

Cel mai mare vis al fiecăruia dintre noi este să aibă propria locuință. Ne dorim un loc pe care să-l numim ”acasă” și pe care să-l personalizăm. Însă procesul de a avea propria casă înseamnă câteva etape de trecut. Poate fi obositor, de lungă durată și multe piedici. Probabil din acest motiv, unii preferă chiria, unde totul e mai simplu.

E ușor să alegi casa ta, însă trebuie să te pregătești să cumperi un imobil. Vorbim de o investiție costisitoare, de un pas mare. Atenția la fiecare detaliu trebuie să fie sporită. Și trebuie să știi că va fi un mare consum de energie, timp și bani.

Fii pregătit pentru achiziție

Pentru că vorbim de o achiziție importantă, pe care nu o putem schimba prea ușor, trebuie să îi acordăm atenția maximă. Alege imobilul potrivit ție, familiei tale și nevoilor voastre în timp. Nu gândi pe termen scurt, familia ta se poate mări în timp, mai mulți copii, poate un animal de companie. Spațiul trebuie să fie suficient și locația imobilului să fie ideală. Aproape de mijloacele de transport în comun, mai ales dacă unul dintre parteneri nu conduce. În apropiere, să fie magazine, grădinițe, școli, farmacie.

**Mare atenție la acte și la taxe

Veți găsi multe oferte de case atunci când vei fi pregătit să cumperi un imobil. Nu te lăsa atras de oferte ce sună prea bine pentru a fi adevărate. Nu te atașa emoțional de nimic până nu este cu acte în regulă, casa ta.

Cel mai simplu este să soliciți un extras carte funciară. Modul sigur și real de a afla informațiile dorite, istoricul imobilului, cât și situația acestuia de la construcție până în momentul actual.

Nu te rușina să pui toate întrebările pe care le ai legat de acte, de construcție, de istoric. Chiar dacă unele pot părea banale, din ele poți extrage informațiile necesare. Cu extrasul de carte funciară, poți merge la un notar ca să te asiguri că totul este în regulă. Dacă imobilul se apropie mult de ceea ce îți dorești, întreabă și ce taxe notariale implică achiziția. Unele sunt suportate de cumpărător, altele de vânzător. E bine să știi la ce sumă să te aștepți.

**Fii realist în ceea ce privește bugetul

Nu spune nimeni că trebuie să ai o casă până la 30 de ani. Nici nu spune nimeni cât de mare trebuie să fie. Ia în considerare faptul că un imobil în funcție de suprafață înseamnă cheltuieli mai mari. Cu cât e mai mare locuința, cu atât va fi mai costisitor să o amenajezi și să o dotezi cu cele necesare.

Fii realist când vine vorba de bugetul pe care îl aloci pentru achiziția casei. Dacă e vorba de rate pe termen lung, gândește-te dacă acea rată îți poate influența stilul de viață. Nu îți dorești ca rata lunară să fie o corvoadă pentru că nu te vei putea bucura de casă.

să cumperi un imobil

**Sfătuiește-te cu familia, dar și cu un specialist

Familia te poate ajuta să ai o imagine subiectivă asupra casei și locației. Pot observa detalii care ție ți-au scăpat din vedere. Roagă un prieten specialist în imobiliare sau construcții să vină să vadă imobilul. Dacă sunt vicii ascunse, un specialist le poate sesiza rapid.

Nu lua o decizie la cald. Vizitează cât mai multe imobile. Notează ce anume îți place la cele mai importante și mai potrivite pentru tine. Analizează fiecare detaliu, fiecare ofertă și ia o decizie de care ești 100% sigur că ți se potrivește.

Tu cum ai decis să cumperi un imobil? Crezi că ai făcut o alegere bună? Dacă ai sfaturi, ponturi, le primim cu drag pe acest blog de lifestyle!

8 thoughts on “Cum te pregătești să cumperi un imobil?”

 1. Mersi frumos pentru ponturi, chiar nu stiam ce pasi ar trebui urmati… Bugetul ar trebui musai stabilit ca sa nu existe probleme pe viitor cand facem investitia!

  Reply
 2. Este foarte important să cunoști detalii, să vizionezi chiar de mai multe ori casa pe care dorești să cumperi. Iar opiniile specialiștilor sunt mai mult decât binevenite. Eu am învățat din greșeli și mi-a prins bine la a doua achiziție.
  Mulțumesc pentru recomandări!

  Reply
 3. Cand am achizitionat noi apartamentul am mers pe mana unei agentii imobiliare. Si tot au fost aspecte, din cele mentionate de tine, care ne-au dat bătai de cap. Acum, in aceasta perioada, cred ca este o intreaga aventura achizitia unui imobil….

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.