Cum ne organizăm în bucătărie înainte de sărbători?

easy_lengthy_ahero

În perioada sărbătorilor, toate gospodinele vor să-și impresioneze musafirii cu preparate interesante. De-a lungul timpului, am învățat că doar organizată pot să trec cu bine peste perioada de pregătiri, iar Ajunul să nu mă mai prindă în bucătărie cu ultima glazură, ultima prăjitură în cuptor. Mereu mi-am dorit ca în Ajun de Crăciun să merg la coafor, să mă răsfăț, dar și să am  totul gata.

Vă dau câteva sfaturi pentru o mai bună organizare în bucătărie și vă sfătuiesc să vă faceți programare la un salon de înfrumusețare ca să aveți sărbători minunate:

  • nu încercați rețete noi de prăjituri, indiferent dacă sunt simple sau complicate, înainte cu o zi de Crăciun.
  • asigurați-vă că aveți toate ingredientele necesare înainte de a vă apuca de treabă. Eu îmi fac lista de preparate și în dreptul fiecăruia notez ingredientele necesare, la sfârșit fac totalul și apoi fug la magazin. E destul de neplăcut să începeți o prăjitură și pe parcurs să vă dați seama că vă lipsește un ingredient și să-l înlocuiți cu altceva sau să renunțați definitiv la el. Rețetele de prăjituri trebuie respectate întocmai, nu improvizați, nu încercați să îmbunățățiți decât dacă aveți experiență.
  • faceți din timp prăjiturile care au nevoie de o zi, două să se înmoaie, prăjiturile cu foi, biscuiții, ișlerele, biscotti, salamul de biscuiți, iar pe cele mai perisabile în ultima zi.
  • înainte să treceți la treabă, gândiți-vă în ce ordine le faceți pentru a câștiga timp intercalându-le.
  • asigurați-vă că aveți tăvile necesare pentru mărimea și forma prăjiturilor, și numărul lor.
  • ingredientele trebuie să fie de calitate, să fie proaspete – laptele, untul, ouăle, brânza. Uitați-vă chiar și la termenul de valabilitate la făină, zahăr, griș, praf de copt.
  • listați-vă rețetele de prăjituri să le aveți la îndemână, nu să faceti prăjitura bazându-vă pe amintiri. Pe marginea acestora, puteți completa diferite observații.

Niciodată o prăjitură din comerț nu se va putea compara cu o prăjitură făcută în casă. Mie îmi place mult să gătesc, nu o consider pierdere de timp, am învățat de-a lungul anilor să mă organizez în așa fel încât să termin la timp tot ce mi-am propus. Anul acesta în schimb am adoptat altă tehnică. M-am programat în dimineața de Ajun la coafor. Așa știu sigur că nu voi mai sta în bucătărie după ce mă întorc acasă, și sunt nevoită să-mi termin treaba înainte de a pleca la coafor!

Îmi place să pun pe masă invitațiilor cele mai bune preparate gătite de mine, preparate pe care le gătesc cu mult drag, pasiune și entuziasm. Eu nu concep un weekend fără mâncare gătită, de cele mai multe ori rețete noi, și fără desert. Weekend-ul nu e weekend fără puțin timp petrecut în bucătăria mea! Iar cea mai mare răsplată sunt cuvintele de laudă ale musafirilor care savurează cu poftă fiecare bucată de prăjitură!

 Voi  la ce trucuri recurgeți pentru a termina treaba la timp, iar ajunul Crăciunului să nu vă prindă cu bigudiurile în cap preparând ultima glazură pentru prăjitură?

1 thought on “Cum ne organizăm în bucătărie înainte de sărbători?”

  1. Oh sunt feluri precum o friptura, gratar care trebuie facute atunci. Imi pot pregati carnea din timp stand la marinat, dar tot sunt nevoita sa intru in bucatarie. Sarmalele cand le fac, le impaturesc, le asez in oala si apoi le tin la frigider pana le bag in cuptor. Tiramisu-ul il fac din timp, in mare scap si eu. Vreau sa fac si cozonac, cam din weekend ma apuc de treaba cand vine porcul taiat.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.