Cum alegem culorile în amenajarea locuinței?

Cum alegem culorile în amenajarea locuinței?Există o teorie a culorilor și o regulă de aur în design-ul interior ce trebuie respectate.

Teoria culorilor. Te-ai decis să dai culoare casei tale, dar înainte de a trece la treabă, gândește-te ce vrei să alegi, ce anume vrei să exprime casa ta. Prin culoare poți să înveselești casa, să o faci mai primitoare. Dacă locuința este goală, atunci treaba merge mai ușor, dar dacă ai deja mobilier, atunci ia în considerare culoarea și stilul obiectelor pe care deja le deții.
Discul cromatic este folosit de designeri deoarece este ușor și simplu de utilizat, ajută chiar și decoratorii în identificarea efectului unei culori asupra celeilalte.

Știm cu toții că există trei culori de bază: roșu, galben și albastru, iar toate celelalte culori rezultă din combinarea lor. În funcție de puritate, există culori primare, secundare și terțiare.
Culorile primare, roșu, galben și albastru, culorile pure nu se pot obține prin combinare.
Culorile secundare se obțin dacă se amestecă două culori primare, în cantitate egală, și obținem verde, oranj, violet.
Culorile terțiare, aici avem turcoaz, care se obține prin combinarea culorii albastre cu verde. Dar dacă punem mai mult albastru, vom obține un turcoaz albăstrui, dar din violet cu o picătură de roșu, va rezulta purpuriu. Culoarea caisei se obține amestecând galben cu oranj, coral din roșu și oranj, verde oliv din verde cu galben, fucsia reprezintă întâlnirea dintre roșu și violet, iar indigo, albastru cu violet.
Culorile calde sau agresive sunt roșu, galben, portocaliu, și exprimă energie, crează senzația de confort.
Culorile reci sau calme sunt verde, albastru, violet, cu efect calmant, te ajută la relaxare.
Alb, negru, tonalități de gri sunt nonculori. Pot fi folosite în orice schemă, ele pot tempera o anumită nuanță sau ajută la trecerea mai lină între două culori puternice.

Hotărăște-te asupra unei culori, apoi alege tente și umbre ale acestei culori. Pentru completarea decorului, se pot folosi și nonculori.

Monocromia crează senzația de liniște și calm, dar poate fi și un punct slab, decorul nu va avea nimic deosebit, lipsind o culoare contrastantă.

 Culorile armonioase – acest tipar cuprinde 3 culori, una primară, una secundară și una terțiară. Albastru, verde, turcoaz sau roșu, oranj, coral. Folosind 3 culori consecutive de pe discul cromatic, vom obține un decor armonios, natural. Evită să combini culori calde cu cele reci.

Culori complementare – se aleg 2 culori care se află poziționate opus pe discul cromatic, și au rolul de a se pune în valorea una pe cealaltă. De exemplu, galbe cu mov, verde cu roșu, două combinații reușite dacă dorești să obții un contrast puternic. Dacă această combinație ți se pare prea extravagantă, poți opta pentru varianta ”soft”, alegând culori aproape opuse, nu galben cu mov, ci mov cu verde oliv, și vei avea astfel în continuare contrast, dar o variantă mai delicată.

Schema triadică – cuprinde 3 culori dispuse pe discul cromatic, la distanță egală una de alta: violet, verde, portocaliu; roșu, galben albastru. Vei avea parte de contrast, dar și de echilibru. Vă recomandăm să folosiți tente și umbre ale culorilor alese, sau folosiți o singură culoare în proporție mai mare, iar celelalte două nuanțe doar pe alocuri.

Tu cu culori ai ales pentru locuința ta? Și de ce?

2 thoughts on “Cum alegem culorile în amenajarea locuinței?”

  1. Mulțumesc, mai urmează câteva articole pe această temă.
    Eu am zis că mă documentez din timp, noi avem cam 6-8 luni la dispoziție să alegem culorile, dar cred că până atunci mă răzgândesc de câteva ori.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.