Ce mai gătim în weekend?

Ce mai gătim în weekend? Când zic weekend, zic meniu de weekend. Ceva nou, ceva deosebit, în fiecare weekend altceva!

Mă consult cu soțul meu, stabilim împreună meniul, întocmim lista de cumpărături și pornim spre supermarket. Legumele, fructele, condimentele verzi, prefer să le cumpăr din piață. Diversitatea e mai mare, majoritatea sunt mult mai proaspete, și încerc astfel să încurajez producătorul român.

În acest weekend, am ales să gătesc supă de varză cu afumătură, musaca de cartofi cu piept de pui, eclere cu cremă de vanilie și prăjitură cu brânză de vaci.

Supă de varză cu afumătură – avem nevoie de o varză, 2 morcovi, pătrunjel, țelină, gulie, (un mix de vitamine), afumătură, fie ciolan afumat, fie ciolan presat, 1 litru bulion, condimente: sare, piper, busuioc, mărar.

Eu am optat pentru ciolan presat, l-am tăiat cubulețe și l-am pus la fiert în apă rece cu puțină sare. Până fierbe carnea, tăiem varza mărunt, curățăm și spălăm celălalte legume, le tăiem cubulețe mici și le pun în aolă când fierbe apa. Când toate sunt fierte, adăugăm condimentele și bulionul. Se lasă să mai dea un clocot, se stinge focul, se acoperă oala cu capac și se lasă așa să se pătrundă bine toate. Se servește fierbinte cu smântână!

Ce mai gătim în weekend? Ce mai gătim în weekend? Musaca de cartofi cu piept de pui – rețeta originală o găsiți pe site-ul Dulciurifeldefel. Eu am folosit 8 cartofi, 100 grame unt, 200 grame cașcaval, un ou, sare, piper mozaic, oregano. Curățăm cartofii de coajă și îi punem la fiert în apă cu sare. Când sunt fierți, se scurg de apă și se sfărâmă. Adăugăm untul, cașcavalul dat de răzătoarea cea mai mică, oul și condimentele. Amestecăm bine să se omogenizeze totul.

Umplutura – avem nevoie de 1 piept de pui tocat, o ceapă, un morcov, sare și piper, câteva frunze de busuioc verde, dou căței de usturoi, o cutie roșii în suc propriu, un ou. Tocăm mărunt ceapa, dăm morcovul pe răzătoare și le punem la călit în puțin ulei de măsline. Adăugăm pieptul de pui tocat și roșiile cu tot cu sos. Lăsăm să fiarbă, amestecând din când în când, pâcă scade zeama și carnea se rumenește. În timpul fierberii, se adaugă busuiocul, usturoiul pisat și potrivim gustul de sare și piper. Lăsăm să se răcească și abia apoi adăugăm oul.

Sosul Bechamel: 100 grame unt, 2 linguri făină, 1 cană lapte, 100 grame cașcaval, sare și piper, nucșoară. Untul se pune la topit, adăugăm făina și amestecăm cu grijă să nu se formeze cocoloașe, turnăm laptele rece, câte puțin și cașcavalul ras. Condimentam după gust cu sare, piper și nucșoara.

Într-un vas de yena uns bine cu unt, punem un strat de piure de cartofi, 2/3 din sos, umplutura și apoi alt strat de piure, și deasupra punem sosul rămas și presărăm cașcaval ras, 200 grame. Dăm vasul la cuptor, preîncălzit la 150 grade, și lăsăm 30-40 de minute la 120 grade până se rumenește bine deasupra.

Ce mai gătim în weekend? Ce mai gătim în weekend? Eclere – rețeta originală o găsiți pe site-ul Dulciurifeldefel. Avem nevoie de 250 g făină, 100 grame unt, 100 ml ulei, 500 ml apă, puțină sare, o lingură de zahăr, 6 ouă. Punem apa la fiert, împreună cu untul, uleiul, zahărul și sarea. Când începe să fiarbă, adăugăm făina, toată deodată și amestecăm energic până când aluatul se desprinde de pe vas. Lăsăm aluatul puțin să se răcească și adăugăm ouăle (bine spălate), unul câte unul, amestecând bine duă fiecare. Preîncălzim cuptorul la 150 grade . Punem hârtie de copt în tavă și fie șprițăm aluatul în forme rotunde, fie facem mici grămăjoare cu lingurița. Vă sfătuiesc să nu le faceți foarte mari, ele cresc în volum destul de mult, și nu le puneți prea aproape una de alta. Dăm tava la cuptor, pentru 20 de minute la 150 grade, apoi încă 10 minute la 100 grade. Se oprește cuptorul, și se lasă înăuntru pentru încă 10-15 minute.

Crema – 3 gălbenușuri, 3 linguri zahăr, zahăr vanilat, 2 linguri amidon, 500 ml lapte, 200 grame unt. Frecăm bine gălbenușurile cu zahăr și zahărul vanilat, până se topește zahărul și devine o cremă. Adăugăm amidonul și amestecăm, turnăm laptele încet amestecând bine. Pune vasul pe foc mic și lăsăm să fiarbă până capătă consistența unei budinci. Adăugăm untul și amestecăm până se topește. Lăsăm crema să se răcească.

Tăiem eclerele în jumătate, de tot sau doar partial, umplem cu cremă de vanilie și frișcă dacă doriți, la sfârșit se pot presăra cu zahăr pudră sau se pot orna cu topping de ciocolată.

Ce mai gătim în weekend? Ce mai gătim în weekend? Prăjitură cu brânză de vaci – pentru foi avem nevoie de 400 grame făină, 250 grame margarină, un gălbenuş, 150 grame zahăr, 3 linguri cacao, un praf de copt. Amestecăm bine toate ingredientele şi vom obţine un aluat mai tare pe care îl vom înveli în folie alimentară şi-l dăm la frigider pentru 2 ore.

Între timp preparăm crema din brânză de vaci: 1 kg brânză de vaci, 300 grame zahăr, 2 ouă, zahăr vanilat, o pungă de stafide, esenţă de vanilie.
Separăm ouăle, albuşurile se bat spumă, se adaugă treptat zahărul, zahărul vanilat, şi apoi brânza de vaci, stafidele, şi esenţa de vanilie Amestecăm bine până când obţinem o pastă fină.

Ce mai gătim în weekend? Într-o tavă, punem foaie de copt, împărţim aluatul în două. O jumătate din aluat îl dăm pe răzătoare şi reprezintă prima foaie. Punem crema de brânză, şi apoi răzălim a doua foaie. Dăm la cuptor pentru 50 de minute, în cuptorul preîncălzit, la 150 grade.

Poftă bună şi weekend frumos!

Voi ce pregătiţi în acest weekend pentru cei dragi?

Sursă imagine

9 thoughts on “Ce mai gătim în weekend?”

  1. Weekendul trecut noi am gatit piure de cartofi si piept de pui cu legume in punga, la cuptor. 🙂 Azi vreau sa fac niste bruschete, mi se facu pofta. :p
    Din ceea ce ai facut tu as vrea sa incerc prajitura cu branza de vaci. 😀 Pana atunci insa voi face una cu mere.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.