Cheile prezintă o importanţă complexă geomorfică şi botanică, pe versanţii cheilor se întâlnesc o serie de plante rare.
Rezervaţia se află în estul Munţiilor Trascăului, în partea sudică a Depresiunii Rîmetea; altitudine maximă este de779 m şi cea minimă de 425 m.
Cum ajungem acolo ? Pe drumul modernizat Aiud-Buru până la km 14, de unde pe circa 2 km drumul traversează sectorul de chei. Sau pentru cei care vin dinspre nord, accesul în chei se face din localitatea Turda sau Buru. Rezervaţia se întinde pe 100 ha. Zona este strict ocrotită şi include întregul profil transversal al cheii, iar limita vestică urmăreşte partea superioară a abruptului calcaros, iar limita estică culmile domoale ce urc spre capatul nordic şi sudic al cheilor pană în Vârful Rachiş (779m).
Cheile Vălişoarei sunt sculptate de Valea Aiudului in calcare jurasic superioare, care prezintă cea mai accentuată carstificare datorită purităţii si masivităţii lor.
Din punct de vedere genetic, s-au format printr-un fenomen de captare, efectuat de un râu ce a înaintat regresiv dinspre Mureş şi a pătruns în Depresiunea Rîmetea, dezorganizând vechiul curs unitar de aici ce curgea spre nord. Cheile au o lăţime de 25 – 150 m şi o înălţime de 100 – 150 m. Sunt dominate cu 200 – 400 m, pe dreapta de Vârful Bogza (814m), Pleaşa Lacului şi Piatra Velii, iar pe stânga de Pleaşa Cornilor şi Rachiş(775m).
În pereţii cheilor pe ambii versanţi se găsesc peşteri la diferite altitudini (Peştera de la Colţul Diacului, Peştera din Gura Cheii, Peştera Lacului şi Peştera de la Piatra Lungă).
Temperatura medie anuală este de 7,5º, cea a lunii celei mai reci este de 3,5º, iar a lunii cele mai calde de 17º, iar precipitaţiile sunt de circa 800 mm/an.
Cheile Vălişoarei sunt străbătute de Pârâul Aiudului, afluent pe dreapta al Mureşului.
Puncte de interes turistic: În dreapta cheilor, urcând dinspre Aiud, se află stânca numită Cetate, unde în secolul al XIII-lea documentele atestă existenţa cetăţii Zedecheu, neidentificată în teren. Rezervaţia constitue un important obiectiv turistic, aici se mai pot vizita şi ruinele cetăţii medievale de la Colţeşti, biserica mănăstiri din Măgina, muzeul etnografic din Rîmetea şi rezervaţiile naturale Cheile Plaiului de lângă satul Izvoarele, Cheile Siloşului, Vânătările Ponorului, Huda lui Papară, Poarta Zmeilor(Peştera de la Groşi) şi Piatra Secuiului(Colţii Trascăului).
Dacă îţi place să zbori cu parapanta, e bine de ştiut că înălţimile Colţilor Trascăului sunt propice pentru acest sport.
aici am fost. este pur si simplu superb!
mie acest loc imi da o stare de liniste de neimaginat! pacat ca infrastructura lasa de dorit!
Inca nu e refacut drumul Aiud – Buru? Stie cineva in ce stare mai e si cat mai dureaza pana il finalizeaza? As dori sa ajung la Rametea in curand si mi-as dori sa stiu daca trebuie sa ocolesc prin turda- buru, sau pot sa merg direct din aiud. Multumesc.
Florin, drumul este aproape gata si e chiar surprinzator de fain facut… Acum o saptamana era gata pana in Cheile Aiudului si “suportabil” frezat pana la Buru… Un drum Aiud-Buru nu e inca posibil in conditii optime, dar chinul s-a injumatatit, daca nu mai bine de atat! 🙂
Drumul e intradevar gata pana in Chele Aiudului (Cheile Valisoarei) . Va fi terminat in cursul anului viitor. Din pacate drumul va aduce si altceva.