Cheile Turzii se numără cu siguranţă printre cele mai deosebite şi impresionante sectoare de chei din România. Superbul peisaj carstic de peste 3 km lungime, se datorează erodării în roca de calcar jurasic de către Pârâul Haşdate. Suprafaţa totală a Cheilor Turzii este de 125 ha.
În Cheile Turzii, vei găsi numeroase turnuri, contraforturi, platouri carstice şi peşteri. Aici arheologii au descoperit urme de adăporturi omeneşti şi animale. În urma săpăturilor, au ieşit la iveală resturi de mamifere din epoca cuprului, bronzului şi fierului.
Anul 1938 aduce Cheilor Turzii, statutul de rezervaţie natu rală şi este inclusă pe lista monumentelor naturii UNESCO.
Flora acestei rezervaţii este numeroasă, ea cuprinzând peste 1000 specii de floristice. Amintesc doar câteva specii: Leurda (Allium ursinum), stânjenelul (Iris pumila), stânjenelul pestriţ (Iris variegata) şi diferite specii de ferigi (Pteropsida). Dintre plantele protejate ale rezervaţiei, amintim următoarele specii: cârcelul (Ephedra distachya), ceapa ciorii din cheie (Allium obliquum), tisa (Taxus baccata) şi Primula columnae.
Fauna din Cheile Turzii cuprinde 67 specii de păsări, peşti, nevăstuica, jderul de piatră, mistreţul, iepurii. Putem întâlni, de asemenea, fluturaş de stâncă (Tichodroma muraria), acvilă de munte (Aquila chrysaetos), vulpe (Vulpes vulpes), pisică sălbatică (Felis silvestris) şi dihor (Putorius putorius).
În Cheile Turzii, sunt cunoscute 60 de peşteri, firide sau arcade, adică resturi ale peşterilor prăbuşite, toate de dimensiuni mici, doar 8 dintre ele depăşesc 20 metri lungime, cea mai lungă având o lungime de 120 metri.
Printr-o serie de trasee, Cheile Turzii se leagă de alte obiective turistice, cum ar fi Cheile Turului, Cascada Ciucaş, Cheile Borzeşti.
Prin anii 1930, în perioada interbelică, pe partea stângă a cheilor, sus pe stâncă a fost amplasată o cruce de lemn, care ulterior a fost înlocuită cu una de metal, ce poate fi văzută şi azi.
Peste pârâul Haşdate, există 4 poduri suspendate. Primul este chiar la intrarea în chei, iar ultimul în dreptul comunei Petreştii de Jos.
Accesul se face de pe DN 75, cu ramificaţie spre Cheia, spre o carieră de calcar sau de pe E 60 spre localitatea Tureni, până în satul Petreşti, aflat în partea de vest a cheilor.
Distanţa dintre marile oraşe şi obiectivul turistic:
- Satu Mare – Cheile Turzii – 210 km
- Cluj-Napoca – Cheile Turzii – 36 km
- Oradea – Cheile Turzii – 188 km
- Timişoara – Cheile Turzii – 310 km
- Braşov – Cheile Turzii – 245 km
- Sibiu – Cheile Turzii – 140 km
- Bucureşti – Cheile Turzii – 410 km
- Iaşi – Cheile Turzii – 407 km
Cheile Turzii reprezintă un punct turistic important atât pentru alpiniştii români, cât şi pentru cei străini, aici ei pot găsi numeroase trasee de căţărat de toate gradele de dificultate şi de diferite lungimi.
Şi dacă tot sunteţi prin zonă, vă recomand să vizitaţi şi Salina Turda !
Intr-adevar un loc de vis – am ajuns in concediul din acest an pe aici 🙂 Minunata zona!
e un loc f. frumos..pacat de accesul ORIBIL pana acolo…e un drum extraordinar de prost, iti rupi masina in doua. RUSINE ADMINISTRATORILOR
Chiar asa ? Noi mergem acolo peste doua zile si speram in drumuri macar acceptabile. Au reparat podurile? se poate parcurge intreg traseul sau inca nu?
despre steaua de fier din dreapta,stie cineva ceva????Cand afost ridicata,de catre cine?( daca stii da detalii si voi reveni cu noutati chiar si poze din acea perioada…cabanierul se numea Bella…
Ma intereseaza si pe mine soarta acelei stele si mai ales locatia ei. Pe vremuri treceam pe langa ea, am vazut-o si doborata dar acum (ianuarie 2020) nu am mai gasit NIMIC din ea. Nu mai cunosc exact pozitia si tare mi-asi dori sa vad macar poze cu ea. Am gasit doar un soclu din pietre prinse cu beton de circa 3 pe 4 m care cred ca erau postamentul stelei. Nu am nici o poza din acea perioada dar pastrez in memorie imaginile. Daca are cineva poze cu ea…
deci? s-a reparat podul ala rupt de anul trecut? astept un raspuns urgent pls!