Se apropie weekend-ul și e timpul să ne facem meniul de weekend, să alcătuim lista de cumpărături, să achiziționăm tot ce avem nevoie, și apoi să trecem la treabă. În ultimul timp, m-am axat mai mult pe prăjituri, însă în acest weekend e timpul să trec la preparate mai serioase. Am pe lista din acest weekend friptura la cuptor cu cartofi aromați, pulpe de pui cu varză roșie, biscuiți cu Nutella și o ruladă cu mascarpone.
Friptură la cuptor cu cartofi aromați – rețeta am luat-o de la Ama – avem nevoie de 10 cartofi potriviți, nu foarte mari, o ceapă, ardei roșu și verde (opțional), usturoi, un morcov, praz, condimente (sare, piper, busuioc, cimbru), sucul de la o lămâie, ulei de măsline și unt. Curățăm cartofii de coajă, îi spălăm bine și îi tăiem cubulețe. Într-un vas amestecăm condimentele, ceapa tăiată în 4, usturoiul, morcovul și ardeiul. Opțional puteți adăuga și o linguriță de muștar. Adăugăm cartofii și îi amestecăm cu condimentele până se ung toți bine, bine. Într-o tavă, punem hârtie de copt și punem cartofii uniform, încercând să nu fie suprapuși. Carnea, fie că e vorba de piept de pui, pulpe sau felii de carne de porc, o spălăm bine cu apă rece , o condimentăm și o punem peste cartofi în tavă. Punem câteva bucățele de unt printre cartofi și dăm la cuptor pentru 60 de minute, la 150°. Din când în când mai întoarcem cartofii, iar la final încercăm carnea să vedem dacă e făcută.
Pulpe de pui cu varză roșie – rețeta am luat-o de la Ama – avem nevoie de 6 pulpe de pui, un morcov mare, praz (partea albă), o varză roșie, o ceapă, cimbru, sare, piper, boia. Tăiem morcovul rondele și prazul și le punem într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Varza o tăiem fideluță și adăugăm în tavă peste legume. Pulpele le condimentăm cu sare, piper și boia, le punem peste legume, presărăm puțin ulei și dăm la cuptor 50 de minute, la 130°, până se rumenesc frumos. Din când în când, scoatem tava şi amestecăm varza pentru ca partea de sus să nu se ardă şi partea de la mijloc să rămână crudă.
Biscuiți cu Nutella – rețeta am luat-o de la Edith – avem nevoie de 300 grame Nutella, un ou, 150 grame făină. Amestecăm într-un bol toate ingredientele și formăm mici biluțe aplatizate pe care le punem în tava de copt (tava aragazului) tapetată cu hârtie de copt. Dăm tava la cuptor pentru 8-9 minute la 130°. Mie mi-au ieşit cam 35 de bucăţi. Aveți grijă când le scoateți, ele vor fi moi, și lăsați-le să se răcească. Le putem păstra în cutii închise (dacă scapă). Ideali pentru micul dejun cu o cană cu lapte sau cafea!
Ruladă cu cremă de mascarpone şi ciocolată – reţeta pentru blatul de ruladă am luat-o de la Laura Sava. – mereu am admirat ruladele, dar întotdeauna mi s-a părut foarte complicat. E un desert ce arată minunat şi umplutura se poate face după gusturile fiecăruia. Avem nevoie de 3 ouă, 5 linguri apă fierbinte, un plic zahăr vanilat, o sticluţă cu esenţă de vanilie, 100 grame zahăr, 50 grame amidon, o linguriţă rasă cu praf de copt, 150 grame mascarpone, ciocolată.
Spălăm bine ouăle şi apoi le separăm. Batem bine albuşurile cu un praf de sare şi când s-a întărit spuma, adăugăm zahărul. Încet adăugăm pe rând cele 5 linguri de apă fierbinte, eu am fiert apa, nu folosesc niciodată apă fierbinte de la robinet. Adăugăm gălbenuşurile, unul câte unul şi amestecăm bine. Separat amestecăm amidonul cu praful de copt şi adăugăm compoziţiei de ouă. Tapetăm tava de aragaz cu hârtie de copt şi turnăm compoziţia. Dăm la cuptor pentru 20 de minute, la 130°. Presărăm zahăr pe un prosop de bucătărie şi punem foaia de pandişpan şi rulăm foaia împreună cu prosopul. Lăsăm să se răcească şi între timp facem crema. Mixăm mascarponele cu 3 linguri de zahăr şi un plic de zahăr vanilat Bourbon şi adăugăm ciocolata dată pe răzătoarea mică. Întindem crema peste foaia de pandişpan şi apoi rulăm cu grijă rulada! Nu se rupe, foaia nu e fragilă, se rulează foarte uşor, cu grijă. Se dă la frigider pentru câteva ore.
Voi ce v-ați programat să gătiți în acest weekend?
Ce culoare frumoasa are blatul de rulada, cred ca ai folosit oua de tara, asa-i?
Cu varza rosie nu am gatit niciodata, doar la salata rar.
Eu vreau sa fac o ciorba de pui a la grec si …nu mai stiu, vreau s fasole batuta, dar asta cred ca las in cursul saptamanii, ca maine vreau sa am timp si de plimbat.
Voi incerca cateva dintre retetele tale!
Mihaela – da, am folosit oua de la ferma parintilor mei, varza rosie e ideala in salate, are un gust minunat, dar calita in cuptor e si mai buna decat cea plina de apa si ulei facuta pe aragaz.
Foarte frumos expuse de-ti vine imediat pofta de mancare 🙂
Hmmm cum arata cu siguranta o sa incerc si eu weekendul acesta una din retele tale. Felicitari!
Foarte apetisante preparatele,trebuie sa le incerc neaparat,felicitari !