Iniţial am spus că în acest weekend, nu voi găti, dar de câte ori nu am spus eu asta? Ador să gătesc şi ador să încerc reţete noi şi să improvizez. Am ales să gătesc cartofi noi cu sos carbonara şi bacon şi şniţele din piept de pui, ruladă cu cremă de mascarpone şi ciocolată şi cupcakes cu mascarpone.
Cartofi noi cu sos carbonara şi bacon – reţeta o găsiţi la Teo aici – avem nevoie de 1 kg de cartofi noi mici, 100 grame bacon, 300 ml smântână pentru gătit, 100 grame parmezan, 3 gălbenuşuri, sare, piper. Spălăm bine cartofii cu un burete pentru a îndepărta coaja subţire, apoi îi punem la fiert în apă cu sare. Între timp, prăjim baconul până devine crocant şi îl scoatem pe şerveţel de bucătărie. Amestecăm gălbenuşurile cu smântâna lichidă, cu parmezanul, şi condimentele. Când cartofii sunt fierţi, se strecoară şi se limpezesc cu apă rece. În tigaia în care am prăjit baconul, tăiem cartofii în cuburi mai mici, rupem baconul în bucăţi mici şi apoi turnăm sosul. Lăsăm la foc mic cam 10 minute şi apoi servim.
Ruladă cu cremă de mascarpone şi ciocolată – reţeta pentru blatul de ruladă am luat-o de la Laura Sava. – mereu am admirat ruladele, dar întotdeauna mi s-a părut foarte complicat. E un desert ce arată minunat şi umplutura se poate face după gusturile fiecăruia. Avem nevoie de 3 ouă, 5 linguri apă fierbinte, un plic zahăr vanilat, o sticluţă cu esenţă de vanilie, 100 grame zahăr, 50 grame amidon, o linguriţă rasă cu praf de copt, 100 ml frişcă lichidă, 150 grame mascarpone, sos de ciocolată.
Spălăm bine ouăle şi apoi le separăm. Batem bine albuşurile cu un praf de sare şi când s-a întărit spuma, adăugăm zahărul. Încet adăugăm pe rând cele 5 linguri de apă fierbinte, eu am fiert apa, nu folosesc niciodată apă fierbinte de la robinet. Adăugăm gălbenuşurile, unul câte unul şi amestecăm bine. Separat amestecăm amidonul cu praful de copt şi adăugăm compoziţiei de ouă. Tapetăm tava de aragaz cu hârtie de copt şi turnăm compoziţia. Dăm la cuptor pentru 20 de minute, la 140°. Presărăm zahăr pe un prosop de bucătărie şi punem foaia de pandişpan şi rulăm foaia împreună cu prosopul. Lăsăm să se răcească şi între timp facem crema. Mixăm mascarponele cu 3 linguri de zahăr şi un plic de zahăr vanilat Bourbon, separat mixăm frişca lichidă. Turnăm frişca peste mascarpone şi adăugăm sos de ciocolată, în funcţie de cât de “ciocolătoasă” vă doriţi crema. Întindem crema peste foaia de pandişpan şi apoi rulăm cu grijă rulada! Nu se rupe, foaia nu e fragilă, se rulează foarte uşor, cu grijă. Se dă la frigider pentru câteva ore.
Cupcakes cu mascarpone – reţeta am luat-o de la Laura Sava – avem nevoie de 200 grame făină, 100 grame amidon, 180 grame zahăr, 75 grame unt topit, 80 ml lapte, 100 grame mascarpone, 125 grame de iaurt de caise, 3 ouă, un praf de copt. Mixăm bine ouăle cu zahărul, untul topit, laptele şi crema de mascarpone, care iniţial a fost mixată. Separat amestecăm bine făina cu amidonul şi praful de copt şi presărăm peste compoziţia de ouă. Adăugăm şi iaurtul şi mixăm totul foarte bine! Turnăm compoziţia obţinută în forme tapetate de hârtie de copt speciale pentru cupcakes. Dăm la cuptor pentru 25 de minute, la 140°. Se pot servi cu sos de ciocolată sau sos de căpşuni, sunt ideale pentru micul dejun.
Pentru noi acesta este un weekend special, poate de aceea am şi fost inspirată să gătesc şi să improvizez!
Voi ce aţi gătit în acest weekend?
Cartofii aceia cu siguranță o să-i încerc!!!
Sunt delicioşi, şi se prepară foarte repede. Soţul meu mă întreabă când îi mai fac!
AM SA INCERC,MERSI SI MAI ASTEPT SI ALTE RETETE LA FEL DE BUUUNE
Tina – aștept să-mi spui cum au ieșit și cât de încântați au fost băieții tăi.