Cum se spală corect fructele și legumele?

cum se spala fructele

Legumele și fructele fac parte din alimentația noastră, dar trebuie să avem mare grijă cu ele și să le spălăm foarte bine înainte de a le consuma și/sau prepara.
Nu avem de unde să știm unde și ce condiții au fost ținute fructele, legumele. Cu excepția cazului când fructele și legumele provin din agricultură ecologică, restul sunt crescute în areale unde au fost folosite pesticide și ierbicide. Deși specialiștii spun că reziduurile de pesticide de pe legume și fructe sunt considerate a fi la un nivel sigur pentru sănătate, dar nu cred că ne dorim acele substanțe chimice în corpul nostru.
După recoltare, legumele și fructele sunt manipulate de nenumărate mâini, din livadă/seră/grădină, în depozite, apoi în magazine alimentare. Bacteriile Listeria, Salmonella și E.Coli se regăsesc pe coaja legumelor și fructelor chiar dacă au fost crescute în condiții ecologice. Aceste bacterii provoacă toxiinfecții alimentare și de aceea e foarte important ca toate să fie foarte bine spălate.

Cum spălăm corect fructele și legumele?

  • E foarte important să mențineți curat blatul din bucătărie, frigiderul, vasele, tacâmurile.
  • Spălați-vă întotdeauna pe mâini înainte de a pregăti mesele.
  • Păstrați legumele, fructele departe de carnea crudă, brânzeturi.
  • Alegeți fructe/legume proaspete, coapte, fără niciun defect, uitați-vă să nu fie zdrobite, mucegăite sau moi.
  • Spălați fructele doar înainte de a le consuma sau prepara.
  • Chiar dacă sunt preambalate, ele trebuie spălate.
  • Spălați totul bine chiar și părțile care nu se consumă. Chiar dacă îndepărtați coaja, bacteriile pot să treacă de pe coajă pe lama cuțitului și apoi pe partea curățată.
  • Freacă bine cu o perie sau cu un burete de plastic fructele și legumele sub jet de apă rece. NU utilizați detergenți.

Căpșunii – după ce îi spălați bine în sită sub jet de apă rece, ștergeți fiecare fruct cu un prosop de bucătărie umed astfel veți îndepărta fiecare urmă de murdărie.

Cireșele – îndepărtați codițele, frunzulițele și cireșele pătate/stricate/strivite. Le puneți într-un bol și turnați apă rece. Lăsați o jumătate de oră să stea așa. Apoi le strecurați și le lăsați să se usuce pe un prosop sau le ștergeți pe fiecare în parte cu un prosop de bucătărie umed.

Strugurii – îndepărtăm cu grijă fiecare boabă de pe crenguță și îi punem într-o sită /bol plastic. Presărăm 1,2 lingurițe de sare și 1,2 lingurițe de bicarbonat de sodiu. Agităm bine bolul pentru un minut. Apoi le clătim bine cu apă rece și frecați puțin, ușor cu mâna boabele pentru a îndepărta sarea. Praful acela alb de pe boabele de struguri este de fapt o ceară produsă de către boabă pentru a ajuta la prevenirea pierderii umidității. Ceara în sine nu este dăunătoare, dar din păcate, ea adună toate reziduurile și praful, de acum devine toxică.

Nu uitaţi, sănătatea e mai presus de orice!

1 thought on “Cum se spală corect fructele și legumele?”

  1. Adevarul este ca nu am acordat o atentie sporita curatirii fructelor in ultima perioada. Pur si simplu am cules capsunii si i-am bagat sub un jet de apa rece.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.