Ce facem la sfârșit de săptămână?

Ce facem la sfârșit de săptămână?Odihna nu înseamnă întotdeauna inactivitate. Pare un paradox, dar s-a demonstrat că un om care desfășoară o anumită activitate se odihnește cel mai bine nu printr-un repaus pasiv, ci prin mișcarea segmentelor și a grupelor musculare care nu au participat direct la muncă. Cine a stat mult în fața calculatorului simte nevoia să își îndrepte spatele, să-și întindă brațele lateral , iar după astfel de mișcrăi se simte mai puțin obosit.

Fiecare persoană își va stabili singură când și câtă mișcare îi este necesară pentru ca să-și poată continua activitatea în bune condiții, dar un lucru este cert, și anume, că va putea să lucreze mai ușor și mai cu spor dacă se va mișca câteva minute. Efectul odihnei active este cu atât mai mare, cu cât sunt antrenate în mișcare grupe musculare mai mari.

Cel mai bun prilej pentru odihna activă este sfârșitul de săptămână, din păcate, sfârșitul de săptămână este pentru femei în unele cazuri o ”fata morgana”, către care se îndreaptă dorințele începând de luni, dar care, pe zi ce trece, nu numai că pare din ce în ce mai îndepărtată, dar își pierde treptat conturul și culorile. Cam ce fac bărbații cu acest prilej? Ei pleacă, de obicei, la ”obligatoriul” meci, unde, indiferent de situația atmosferică, stau două trei ore în aer liber. Noi femeile bucătărim, curățăm, spălăm. Câteodată mai primim vizite și stăm tot între patru pereți, iar luni, cu ”forțe noi”, începem iarăși să visăm la sfârșitul de săptămână.

Trebuie să facem totul ca sfârșitul de săptămână să reprezinte o posibilitate reală a fiecăruia dintre noi de a se odihni și relaxa. Este foarte sănătos să ieșim cât mai mult în aer liber, chiar și atunci când toamna ploioasă vrea să ne gonească în casă. Cei care iubesc iarna este bine să stea și atunci câteva ore pe zi în aer liber. În timpul acestor scurte excursii ne agităm destul de mult. Seara, rupți de oboseală, revenim acasă cu voie bună și un dor de muncă sporit, deși în sensul propriu nu ne-am odihnit deloc.

Ce facem la sfârșit de săptămână?Mai contează și variația de peisaj. Monotonia omoară entuziasmul. Azi nu ne mai putem plânge de așa ceva deoarece omul modern este mai curând deranjat de permanentă agitație în care trăiește. Dar acolo unde soțul lucrează, iar soția este casnică, unul vrea liniște, pe când celălalt vrea să iasă, să se distreze. De aici infinite discuții. Cine are dreptate? Amândoi. Amândoi au nevoie de o schimbare de decor și asta se poate face, spre satisfacția fiecăruia, plecând undeva, nu prea departe, în mijlocul naturii, cu rucsacul în spate plin de alimente pentru gurmanzi, alături de un restaurant pentru comozi, cu un noian de vise pentru romantici.

Cunoaștem o mulțime de persoane care se plâng că sunt nervoase, au insomnii, sunt lipsite de vlagă. Diagnostic: astenia nervoasă. Tratament: odihna activă. De altfel, se știe că pensionarii care se plimbă zilnic sunt liniștiți , calmi, relaxați, sănătoși. Dar nu trebuie să așteptăm pensionarea pentru a ajunge să ieșim la aer.

Pentru mine, pentru noi,  weekend înseamnă grădinărit, îngrijirea florilor, gătit, încercarea de noi rețete, plimbări pe jos prin pădurea din apropierea casei, indiferent de anotimp, de cele mai multe ori însoțiți de Luna și Mara, cele două cățelușe ale noastre.

Ce înseamnă pentru voi weekend ? Cu ce fel de activități vă relaxați la sfârșit de săptămână?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.