Ce este dragostea?

Cu toții avem nevoie de dragoste și știm că fără ea, viața poate fi anostă. Trăim dragostea diferit în etape diferite ale vieții. Iubim necondiționat, iubim cu pasiune, ne bucurăm de iubirea împărtășită. Suferim atunci când nu suntem iubiți, când iubirea este trădată sau condiționată.

Fiecare dintre noi ne-am întrebat la un moment dat, și totuși ce este dragostea? Putem spune că e o bucurie, o trăire extrem de greu de exprimat în cuvinte. Pentru că dragostea se simte, ea se trăiește și se prețuiește. Cuvintele nu sunt suficiente pentru a putea exprima clar 100% ce este ea. Cred că dragostea este atunci când nu mai contezi tu, ci celălalt este pe primul plan.

Și totuși, ce este dragostea?

Wikipedia spune că ”Dragostea este un sentiment complex, manifestat prin afecțiune puternică”. Poeți și scriitori au încercat de-a lungul timpului să ofere definiții cât mai complexe. Regăsimîn citate diferite părți ale semnificației iubirii.

Îmi place să spun că iubirea este starea de bine pe care o trăim alături de o persoană. Așa cum datorită ei, trecem prin stări de euforie, tot din cauza ei trecem prin stări de agonie. Pentru că atunci când iubim, o facem necondiționat și totul pare bine. Din iubire, iertăm, trecem cu vederea anumite greșeli, mai mici sau mai mari. Iubirea este frumoasă, însă poate fi și dureroasă.

Iubirea, de la extaz la agonie

Pentru fiecare dintre noi, iubirea durează mai mult sau mai puțin. Trece mai repede sau mai târziu. Lasă urme și amintiri dragi sau dureroase. Am putea crede că iubirea înseamnă doar bine și frumos.

Ce este dragostea? Sentimentul care ne învață cea mai frumoasă și cea mai dureroasă lecție de viață. După o dezamăgire în dragoste, tindem să nu mai credem nimic și pe nimeni. Ne încearcă un sentiment de trădare, dezamăgire, tristețe. Timpul trece, rana este tot mai puțin dureroasă și ne îndrăgostim din nou, dăm o nouă șansă iubirii. De ce? Pentru că știm că nu putem trăi fără iubire. Oricât de mult am încerca să ne mințim că putem trăi fără ea, la un moment dat ne vom dori din nou să iubim și să fim iubiți.

Iubim și suntem iubiți, trădăm și suntem trădați. Din păcate, dragostea funcționează și așa și trebuie să fim conștienți. E un adevăr care doare, dar este realitatea.

Iubirea ne duce în paradis, iubirea ne coboară până în iad. Trăim și bucuria, trăim și deznădejdea. Mi-ar plăcea să vă spun că iubirea durează o viață și totul este roz, însă viața ne pune la încercare. Dragostea este și despre sacrificii, luptă, dovezi de iubire. Iubirea trebuie îngrijită, întreținută, prețuită și apreciată. Nu da niciodată cu piciorul unei iubiri adevărate.

Ce este dragostea citat

Cum identificăm iubirea adevărată?

Cred că putem citi în privirea celuilalt atunci când iubește cu adevărat. Ochii cred că trădează cel mai mult ce simțim pentru partener, iar apoi zâmbetul. Nu ne putem reține zâmbetul în fața persoanei iubite. Și nu ne putem lua ochii de la partener, chiar dacă uneori alegem să privim pe furiș.

Iubirea are nevoie și de dovezi de iubire. Gesturi mai mici sau mai mari, atenția la detalii, prețuirea fiecărui gest, atingere. Oricât ne-am dori să ascundem la început că iubim, ea se citește pe fața noastră.

Dragostea adevărată este și despre acceptare, înțelegere și respectarea deciziilor celuilalt. Poate acesta este cel mai greu lucru pe care trebuie să-l facem în viața noastră. Să dovedim iubirea adevărată lăsând persoana iubită să facă ce și cum simte, chiar dacă asta înseamnă chiar și să plece.

Dragostea nu este întotdeauna și împărtășită

Este minunat să iubești și să fii iubit, însă în unele cazuri, iubirea nu este împărtășită, nu este reciprocă. Iubirea poate îndura multe, dar nu rezistă fără a exista reciprocitate. Chiar și mai intensă iubire, când nu are răspuns, se stinge.

Veți citi multe povești de iubire, veți urmări multe filme despre dragoste. Cu siguranță, vei trăi alături de personaje sentimente intense, chiar și contradictorii. Visăm la o poveste de iubire ca în povești, ne dorim atât de mult iubire în viața noastră încât uneori ne speriem și fugim de ea.

Pentru că dragostea aduce și bucurii și împliniri, și stare de bine. Dar tot ea ne aduce dezamăgiri, tristețe, lecții despre trădare. Până la urmă, trebuie să trecem prin toate stările și experiențele pentru a ne învăța lecțiile. Norocoși sunt cei care trăiesc zi de zi povestea minunată de iubire. Îi compătimesc pe cei care dau cu piciorul unei iubiri adevărate. Timpul le va dovedi că au greșit, dar regretele vor fi tardive. E trist că înțelegem ce e dragostea doar când nu mai face parte din viața noastră.

Câte șanse merită ea?

Merită să acordăm o șansă, iubirii? Da, cu siguranță, da! Dar câte șanse merită? Probabil toate, însă uneori frica ne face să fim reticenți, mult prea precauți și dragostea ne poate scăpa printre degete.

E bine să fim atenți și să încercăm să ne păstrăm mintea limpede atunci când iubim. Însă a fi mereu în gardă ne poate face să ratăm cea mai minunată experiență din viața noastră.

Nu știu ce doare cel mai tare când pierzi o dragoste adevărată. Poate faptul că amintirile rămân și ne răscolesc. Datorită lor, mai acordăm o șansă iubirii. Trăim cu speranța că va merita.

În viață, trăim dragostea de mai multe ori. E bine să nu ne temem de iubire, și pur și simplu să îndrăznim, să ne bucurăm de ea și de tot ce ne poate oferi.

Iubirea ne dă putere, iubirea ne învață răbdarea, iubirea este totul. Nu putem trăi fără ea și ar fi bine nici să nu ne amăgim cu acest gând. Putem trăi o perioadă fără dragoste, dar la un moment dat ne vom simți prea goi, prea triști, și ne vom dori să iubim din nou și să fim iubiți, așa cum merită.

Ce este dragostea pentru voi? Cum ați defini iubirea? Și aș vrea să știu dacă trăiți o poveste de iubire sau dacă preferați să stați departe de ea?

*Câteva recomandări de cărți de dragoste, veți pe acest blog de lifestyle, la categoria Cultură.

7 thoughts on “Ce este dragostea?”

  1. Cred ca dragostea este aceea care trece dincolo de limite, de suferinta si de ceea ce ne ofera o alta persoana. Iubim neconditionat cand iubim cu adevarat.

    Reply
  2. Iubirea adevărată e conexiune, comunicare și efort constant, chiar dacă nu e genul ăla de efort pe care urăști să-l faci, iar tu încă nu știi că e posibil să simți așa ceva. Iubirea e motivație pură să fii acolo și pentru celălalt, și pentru tine.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.