Ce am gătit de Crăciun (2012)

craciun

Pentru acest Crăciun, am început căutările de reţete cu  o lună înainte. Mi-au făcut cu ochiul multe reţete de aperitive şi de prăjituri. Până la urmă am ales să gătesc pentru colindătorii ce urmau să ne calce pragul, mai multe preparate decât am estimat. Pe lângă salată de vinete, salată de bouef, salată de ciuperci, am făcut un chec aperitiv, brioşe sărate, bulete de caşcaval.  Iar la partea de desert, m-am decis pentru salam de biscuiţi, tort Pădurea Neagră, brioşe, biscuiţi fragezi cu ciocolată albă, prăjitură cu brânză de vaci, preferata soţului.

Cu ceva timp înainte de sărbători, am cumpărat 5 bucăţi de muşchi de porc, aşa numitul peştişor, şi i-am pus în saramură pentru 2 zile, apoi au fost opăriţi cu apă cu condimente şi puşi la afumat pentru 3 zile. Această șuncă crudă am folosit-o atât pentru checul aperitiv, cât și pentru a încânta musafirii.

Dar să le luăm pe rând!

Buletele de cașcaval sunt nelipsite în zile de sărbătoare și nu este musafir care să nu fie încântat de ele! Pentru bulete avem nevoie de 500 grame brânză de burduf (eu folosesc de Napolact), 300 grame mozzarella, 2 ouă, 3 linguri de făină, un praf de copt. Mozzarella se dă pe răzătoare și se frământă bine toate ingredintel și se adaugă condimentele. Se formează bulete mici, ele oricum vor crește. După ce ați terminat de format buletele, ar trebui să vă iasă în jur de 100 de bucăți, puneți suficient ulei la încins într-o oală cât să treacă de bulete, deoarece ele trebuie să plutească în ulei. Verificați dacă uleiul este fierbinte presărând puțin pesmet. Când uleiul este fierbinte, punem pe rând buletele și le mișcăm mereu până se ridică, deoarece ele se pot prinde de fundul oalei. Când sunt rumenite frumos, se scot și se scurg pe șervețel de hârtie

 bulete

Checul aperitiv mi-a făcut cu ochiul de prima dată când am văzut rețeta pe site-ul Laurei. E ușor de făcut, arată foarte bine și se face repede.  Avem nevoie de 5 ouă, 150 ml lapte, 50 ml ulei, 250 grame făină, un praf de copt, sare piper, 300 grame șuncă crudă, 250 grame cașcaval ras, 200 grame ciuperci.  Cașcavalul se dă pe răzătoare, ciupercile se taie cubulețe, la fel și șunca. Spălăm bine ouăle. Într-un bol, batem bine ouăle cu laptele, adăugăm cașcavalul, apoi făina amestecată cu praful de copt și restul ingredientelor. Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de cozonac și turnăm compoziția. Dăm la cuptor tava pentru 40 de minute, la 130-150 °. Încercați între timp să nu deschideți ușa cuptorului. Se lasă puțin la răcit, și se servește feliat, rece sau cald.

checchec gatafelii chec

Brioșe sărate – eu nu am respectat întocmai rețeta originală , pentru că soțul meu nu mănâncă mazăre. Avem nevoie de 3 ouă, 200 grame făină, 100 ml lapte, 70 grame unt, 150 grame cașcaval, 150 grame șuncă crudă, un praf de copt,  sare, piper. Topim untul și apoi îl lăsăm la răcit. Între timp dăm pe răzătoare cașcavalul, tăiem cuburi șunca, amestecăm făina cu praful de copt. Peste untul topit și răcit, adăugăm laptele și ouăle (spălate bine), sare și piper. Amestecăm bine și adăugăm cașcavalul, apoi făina cu praful de copt și șunca. Punem hârtie de brioșe în forme și turnăm compoziția cam 3/4 din formă. Obținem 18 brioșe. Dăm tava la cuptor pentru 30 de minute, la 150 °.

briose saratebriose sarate 1

Biscuiți fragezi cu ciocolată – rețeta originală o găsiți pe site-ul Laurei , dar eu am modificat puțin rețeta, pentru că prima tură nu a reușit prea bine. Avem nevoie de 300 grame făină, 70 grame amidon porumb, 60 grame cacao, un praf de copt, 300 grame unt, 3 gălbenușuri, 150 gram zahăr, 300 grame ciocolată albă, 3,4 linguri lapte sau frișcă lichidă. Amestecăm untul moale cu zahărul și gălbenușurile. Separat, amestecăm făina cu cacaua și praful de copt și apoi adăugăm peste crema de unt și frământăm până obținem un aluat moale. Îl învelim în folie alimentară și-l dăm la frigider pentru 30 de minute.  După ce a stat la frigider 30 de minute, scoatem aluatul și formăm biluțe de 15 grame, pe care le așezăm într-o farfurie cu zahăr și le apăsăm ușor. Punem biluețele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt cu partea cu zahăr în sus, și cu vârful degetului, apăsăm mijlocul pentru a crea o mică gaură. Dăm tava la cuptor pentru 15 minute, la 130-150 º. Când scoatem tava cu biscuiți, apăsăm din nou mijlocul biscuitelui pentru a rămâne gropița. Topim pe baie de aburi ciocolata albă și adăugăm laptele sau frișca. Umplem biscuiții cu ciocolată când s-au răcit. Eu am făcut și un sos de ciocolată, care s-a potrivit perfect cu acești biscuiți.

biscuiti goibiscuiți cioco albabiscuiti sos cioco

Cupcakes cu mascarpone și vișine din jeleu – rețeta de cupcakes am luat-o de pe site-ul lui Teo.   Avem nevoie de 120 grame unt, 230 grame zahăr, 3 linguri ulei, 2 ouă, 180 grame făină, un praf de copt,  puțină sare, 125 ml smântână, eseșnță de vanilie. Amestecăm untul cu zahărul, apoi adăugăm uleiul si  esența, apoi ouăle pe rând, jumătate din cantitatea de smântână, apoi puțină făină și praful de copt, apoi restul de smântână și făina. Punem hârtie de cupcakes în forme, și dăm tava la cuptor pentru 15 minute, la 150 °. Eu le-am decorat cu mascarpone și vișine din jeleu, mi-au mai rămas câteva de la tortul Pădurea Neagră.

cupcakes 1cupcakes 2cupcakes

Cam cu atât mă laud, voi ce ați gătit pentru masa de Crăciun?

11 thoughts on “Ce am gătit de Crăciun (2012)”

  1. @Ioana – Mă bucur că v-au plăcut. Îmi place foarte mult să gătesc și înainte de sărbători, săptămâni bune nu am gătit nimic. Deja mi se făcuse dor. Unele preparate nici nu le-am mai descris, ar fi fost prea lung articolul.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.