Ce mai gătim în weekend?

ce mai gatim

Sâmbata este ziua în care o mare parte din timp o dedic gătitului. Îmi place să gătesc, îmi place să improvizez, dar îmi place să împărtăşesc reţetele mele fără secrete.

În acest weekend, am ales să fac o ciorbă de perişoare, cartofi Duchesse şi şniţele din piept de pui în crustă crocantă, un chec aperitiv că ne era tare dor şi chec cu ciocolată!

Ciorba de perişoare – avem nevoie de 500 grame carne tocată amestec porc şi vită, 50 grame de orez,  un ou, sare şi piper, 2 morcovi, un pătrunjel, o ţelină, o ceapă, o gulie, pătrunjel verde, 3 gălbenuşuri, 200 ml smântână.

Curăţăm legumele şi le tăiem cubuleţe şi le punem la fiert în apă cu puţină sare. Între timp, preparăm perişoarele, amestecăm bine carnea cu orezul, oul şi condimentele. Formăm perişoarele de mărimea unei nuci, ele la fiert vor creşte. Când legumele sunt fierte pe jumătate, adăugăm perişoarele şi lăsăm la fiert. Când sunt fierte toate, luăm jos oala de pe foc şi lăsăm puţin să se răcească. Într-un bol, amestecăm gălbenuşurile cu smântâna. Când ciorba s-a răcit puţin, adăugăm îngroşeala şi lăsăm să dea un clocot. Servim cu pătrunjel verde tocat!

Cartofii Duchesse – avem nevoie de 1 kg cartofi, 100 grame unt, 150 grame caşcaval, 100 grame şuncă afumată, 2 ouă.  Curăţăm cartofii şi îi tăiem cuburi, şi apoi îi punem la fiert în apă cu puţină sare. Când cartofii sunt fierţi pe trei sferturi îi strecurăm şi îi mărunţim. Adăugăm caşcavalul ras şi şunca mărunţită şi îi blenduim până obţinem o pastă fină. La final, adăugăm şi cele două ouă. Tapetăm o tavă cu hârtie de copt şi şpriţăm compoziţia sau facem mici grămăjoare cu o lingura. Dăm la cuptor pentru 15 minute, la 150 ° .

Şniţele din piept de pui în crustă crocantă – avem nevoie de un piept de pui, 4 ouă, făină albă, pesmet, condimente, ulei. Opţional putem folosi şi seminţe de susan, parmezan, fulgi de porumb. Spălăm bine cu apă rece carnea, o tăiem în felii nu foarte subţiri, le batem puţin cu batşniţelul şi le condimentăm cu sare şi piper. Într-o farfurie punem făină albă, în altă farfurie pesmet cu făină albă, sau seminţe de susan, parmezan, fulgi de porumb. Prima dată dăm feliile de carne prin făină albă, apoi ou bătut bine cu condimente, apoi prin pesmet, din nou prin ou şi apoi din nou prin pesmet. Punem într-o tigaie uleiul la încins şi testăm dacă e fierbinte prin presărarea de puţin pesmet. Când uleiul e fierbinte, nu încins, punem feliile de carne. Le prăjim bine pe ambele părţi şi le scoatem pe şerveţel de hârtie pentru a elimina surplusul de ulei.

Chec de ciocolată – (reţeta originală o găsiţi aici ) avem nevoie de 2 ouă, 150 grame zahăr, 125 ml ulei, 200 ml lapte de soya cu ciocolată, 70 grame cacao, 250 grame făină, un plic praf de copt, esenţă de vanilie, esenţă de rom, 2 plicuţele de zahăr vanilat, 3 linguri de dulceaţă de caise.

Mixăm bine ouălele cu puţină sare. Adăugăm zahărul şi zahărul vanilat şi din nou mixăm bine până nu se mai simte zahărul. Adăugăm încet uleiul, laptele de soia şi esenţele. Separat amestecăm făina cu praful de copt şi cacaua şi apoi le adăugăm la compoziţia lichidă. Adăugăm şi dulceaţa şi omogenizăm bine toate ingredientele cu o spatulă. Tapetăm o tavă de chec cu hârtie de copt şi dăm la cuptor pentru 45 de minute la 130 °, cuptorul trebuie să fie preîncălzit. Tăiem felii şi servim cu îngheţată sau sos de ciocolată!

Voi ce aţi gătit în acest weekend pentru cei dragi?

Foto

5 thoughts on “Ce mai gătim în weekend?”

  1. ihmmm, ciorba de perisoare, de cand n-am facut !!!
    eu am facut pancakes dupa reteta lui Jamie, care e fara zahar, dar eu mixez o banana inauntru, si deasupra dulceata de cirese negre. am facut sushi, doar cu somon de data asta, desi am cumparat 3 avocado care pareau moi, dar… de fapt nu erau si efectiv nu i-am putut folosi… aseara am iesit la pizza cu niste prieteni, la o poveste, iar astazi o sa fac caneloni umpluti cu crema de spanac si telemea, dupa o reteta din good food, ca sa incerc ceva nou!
    Weekend placut in continuare!

    Reply
  2. Foarte frumoase retetele:) dar o mica observatie la inceputul articolului: o mare parte din timp o dedic gatitului nu il dedic gatitului…partea…nu? Poate ma insel:) oricum o saptaman frumoasa!

    Reply
  3. @Diana – Mie nu prea îmi place avocado și nu îl prea folosesc. Good Food are rețete interesante, dar pe mine nu mă vor convinge niciodată să folosesc coaja de la citrice. Uneori mai ieșim și la noi pizza, Pizza Hut este preferata noastră!
    @Ioana – Eu cred că e corect scris, mie așa mi se pare. Mă bucur că îți plac rețetele și îți doresc o săptămână frumoasă!

    Reply
  4. Daca prinzi avocado bine copt, merita sa faci o crema guacamole, cu rosii si ceapa, si cipsuri din cartofi dulci, te lingi pe degete 🙂
    Ioana are dreptate in legatura cu greseala…

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.