Castelul Peles si Pelisor – Sinaia, judetul Prahova

Castelul PelesDaca stau sa ma gandesc, din tot ceea ce am vazut din tara, pot sa spun ca cele doua castele, Peles si Pelisor, m-au impresionat cel mai mult. Si visam cu ochii deschisi cam ce viata de lux au dus cei ce locuiau acolo, avand in vedere ca beneficiau de curent electric, incalzire si lift.

Cele doua castele sunt situate pe valea paraului Peles, pe locul numit Pietrele Arse. Castelul Peles a fost construit intre anii 1875 si 1883 din dorinta regelui Carol I.

De ce a ales regele aceasta zona ? Legenda spune ca regele a innoptat in aceasta zona, la manastirea din Podul Neagului, iar peisajul salbatic l-a fermecat hotarand sa construiasca aici o casa de vacanta pentru familie.

Inaugurarea oficiala a fost in anul 1883, iar de-a lungul timpului s-au mai construit Camerele Gardianului, Economatul, Foisorul, Grajdurile regale si Centrala Electrica. Cheltuielile au aratat ca s-au cheltuit peste 16 milioane de lei-aur.

Intre anii 1889 si 1903, se realizeaza castelul Pelisor, replica moderna, dar mai mica a cladirii centrale, ce va fi resedinta regelui Ferdinand I si regina Maria.

Castelul Peles este unul dintre cele mai frumoase castele ale Europei, si primul electrificat in totalitate. Desi castelul are 170 de incaperi, doar 10 sunt deschise turistilor oferind o colectie vasta de picturi, sculpturi, armuri, covoare, mobila, tapiterie.

Biblioteca regala impresioneaza printr-un numar mare de volume foarte vechi, cu coperti de piele si gravate cu litere de aur, si ascunde o usa secreta prin care regele se refugia in castel.

Salile de arme cuprind colectii intregi de armuri germane din secolele XVI si XVII. Sala Florentina are un tavan deosebit, sculptat in lemn de tei aurit.

Sala de teatru cuprinde 60 de locuri si loja regala.

Apartamentul Imperial, Sala de Consilii, Sala Maura, Cabinetul de lucru, Sufrageria, Salonul Turcesc, toate impresioneaza prin colectiile ce le poti admira aici.

Vitraliile Castelului Peles au fost aduse din Elvetia si Germania si montate in 1914.

Castelul Peles este unul dintre cele mai cautate obiective din tara noastra, si aduce anual peste 250 000 de turisti.

Distanta dintre marile orase si obiectiv :

Satu-Mare – Sanaia – 472 km
Oradea – Sanaia – 449 km
Cluj-Napoca – Sanaia – 302 km
Timisoara – Sanaia – 429 km
Brasov – Sanaia – 37 km
Sibiu – Sanaia – 179 km
Bucuresti – Sanaia – 148km
Iasi – Sanaia – 336 km
Targu-Mures – Sanaia – 205 km

Harta


Vezi Harta Marita

Pretul unui bilet variaza de la 15 lei parter, 50 lei tur extins, taxa foto, taxa pentru tur insotit de ghid, in mai multe limbi straine.

Programul de vara este 15 mai – 15 septembrie : luni inchis, marti 11.00 – 17.00, miercuri – duminica 09.00 – 17.00.

Programul de iarna este 16 septembrie – 14 mai, luni, marti – inchis, miercuri 11.00 – 17.00, joi – duminica 09.00 – 17.00.

Sunt sigura ca tot ce vei vedea acolo te va multumi pe deplin si te va incanta.

Peles2Castelul Peles1Peles 7Peles 5

2 thoughts on “Castelul Peles si Pelisor – Sinaia, judetul Prahova”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.