Demis Roussos

demis-roussosUnul dintre cantaretii mei preferati, un cantaret a carui muzica ne va incanta mult timp de-acum incolo. O voce deosebita, o prezenta impunatoare, Demis Roussos .

Pe numele sau intreg, Artemios (Demis) Ventouris Roussos s-a nascut in Alexandria, Egipt, pe data de 15 iunie 1946. In timpul crizei, familia Roussos hotaraste sa se intoarca pe taramurile stramosilor, Grecia.

In Atena, in acel timp inflorea turismul, ceea ce a dus la dezvoltarea unor grupuri mici de cantareti, ce incantau turistii cu melodii ce erau mari hituri in Anglia si America. Demis a inceput sa cante cu multe trupe, atat ca si trompetist cat si cantaret. Avand posibilitatea sa cante in hoteluri scumpe, Demis a cunoscut multi muzicieni, printre care si Vangelis Papathanassiou, liderul grupului Forminx. Impreuna cu Agyrilos Koulouris si Loukas Sideras, formeaza o trupa  “Aphrodite’s Child”. Primele doua inregistrari ale trupei “Plastics Nevermore” si “The Other People” au devenit repede faimoase, chiar si in Londra si Paris. Cateva dintre hiturile trupei sunt “Rain and Tears”, “End of the World”, “Plaisir d’Amour”, redenumita “I Want to Live”, “Let Me Love, Let Me Live”, “It’s Five O’clock”, “Spring Summer Winter And Fall”.

In 1973, Demis a ajuns celebru in Europa, America-Latina si Canada, iar in 1974 a sustinut primul concert in Rotterdam, Olanda, unde si-a promovat single-ul  “Someday Somewhere”.

Franta a fost a doua casa pentru Demis, dar in sens artistic el zicea ca este prima sa casa, de aici si motivul pentru care in 1977, a inregistrat un LP “Ainsi Soit-il”.

In anul 1977, Demis si Vangelis se intalnesc si produc un album “Magic”, cantecul “Because” de pe acest album a devenit repede un hit, in marile tari, inclusiv in Franta, unde numele cantecului a fost “Mourir Aupres de Mon Amour”.

In 1979, lanseaza albumul “Universum”, care a fost tradus in patru limbi : franceza, germana, italiana si spaniola.

Pe data de 14 iulie 1985,  Demis impreuna cu iubita sa, Pamela, zboara spre Roma din Atena, avionul este deturnat, iar Demis este luat prizonier. Iar pentru Demis, singura modalitate de a trece peste aceasta trauma, a fost sa compuna muzica din nou. Din acest motiv, Demis a plecat in Olanda, si a inregistrat single-ul “Island of Love”.

In 1987, Demis inregistreza primul album de Craciun si doua cantece pentru o companie franceza “Les Oiseaux De Ma Jeunesse” si “Quand Je T’aime”.

In 1995 si 1996, Demis a inregistrat trei albume in Olanda, “Demis Roussos in Holland”,  “Immortel” si “Serenade”. Primul album inregistrat a fost un cadou special pentru fani sai din Olanda. Al doilea album “Immortell” contine piese clasice frantuzesti, iar albumul “Serenade” cuprinde piese de opera italiene intr-un realizare moderna.

In 2002, el a sustinut peste 30 de concerte in Anglia, in timp ce albumul sau “The Definitive Collection”, s-a dovedit inca o data a fi un mare succes, si a facut usoara urcarea albumului in Topul 20 in Anglia.

Cateva dintre albumele sale de-a lungul carierei sunt

 • “End of the world”, 1968,
 • “It’s Five O’Clock”, 1969,
 • “On The Greek Side Of My Mind”, 1971,
 • “666-The Apocalypse John 13/18”, 1971,
 • “Forever and Ever”, 1973,
 • “My Only Fascination”, 1974,
 • “Happy To Be …” 1976,
 • “Ballads”, 1989,
 • “Immortel”, 1995,
 • “Serenade”, 1996,
 • “Mon Ile”, 1997,
 • “Live in Brazil”, 2006,
 • “Demis”, 2009.

Dintre piesele sale cele mai cunoscute, amintesc “When A Man Loves A Woman”, 1967, “Rain And Tears”, 1968, “End Of The World”, 1968, “We Shall Dance”, 1971, “Forever And Ever”, 1973, “Goodbye My Love Goodbye”, 1973, “My Friend The Wind”, 1973, iar cele mai recente, “Futurelelss Forever”, 1989, “Mon Amour”, 1995, “Dinata”, 1997, “Far Away”, 2001, “Love Is – Remixes”, 2009.

Cati dintre noi nu am fredonat melodiile lui?

1 thought on “Demis Roussos”

 1. O mare voce si un cantaret cu o valoare ce transcende curente muzicale. Cu siguranta un punct de reper pentru muzica de calitate. Mi-aduc aminte ca prima oara cand l-am ascultat era pe o caseta 🙂 – ce vremuri 🙂 Si da, recunosc ca melodia mea preferata este “My friend the wind”.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.