Castelul de sticlă de Jeannette Walls recomandare lectură

Castelul de sticlă de Jeannette Walls – de 8 ani bestseller

Castelul de sticlă de Jeannette Walls este povestea care îți frânge inima. Am văzut filmul înainte de a citi cartea. Și totuși, povestea m-a surprins și de această dată. Una e să privești, alta e să ai acces la emoțiile personajelor. Povestea te șochează pe alocuri. Deși unele pasaje te fac să zâmbești, următoarele rânduri îți aduc lacrimi în ochi.

Minunata carte poate fi comandată de pe site-ul Libris. O găsiți în categoria Beletristică, Literatură universală, alături de alte titluri minunate. Și cum se anunță frig și ploi, va fi momentul ideal pentru lectură.

Castelul de sticlă de Jeannette Walls – autobiografie plină de înțelepciune

Ne place sau nu, copilărie noastră nu poate fi schimbată. Părinții sunt așa cum sunt, nu putem avea alții. Această autobiografie m-a surprins prin sinceritate și puterea de acceptare. Uneori chiar și explicații inedite pentru un copil de doar 5 ani.

Jeannette este fiica mijlocie a unei familii extrem de nonconformistă. Știam că americanii sunt extrem de libertini, dar această familie surprinde cu fiecare reacție.

Mama, artistă neîmplinită, tata, un alcoolic visător. Copii maturizați înainte de vreme. Fără o slujbă stabilă, fără o casă proprie, familia se plimbă prin mai multe orașe. Își stabilesc domiciliu în rulote sau case părăsite. Rămân acolo o perioadă cât tatăl sau mama au un job. Copiii merg la școală, dar colegii îi umilesc pentru că sunt prost îmbrăcați și foarte slabi.

Castelul de sticlă de Jeannette Walls

Și totuși, continuă să își iubească părinții

Ai crede că toate acestea fac din copii niște frustrați. Greșit! Reușesc să înțeleagă situația dificilă a familiei. Nu au pretenții și, de multe ori, le găsesc scuze inimaginabile, părinților. Au încredere că tatăl lor găsește mereu o soluție pentru problemele lor. Și își doresc doar o casă a lor și mâncare. Înțeleg că nu există Moș Crăciun care aduce cadouri mult dorite sub brad. Știu că mama lor nu acceptă să întoarcă rău pentru rău, ci găsește mereu scuze celor care le fac rău.

Chiar și atunci când moștenesc o casă proprie și o sumă frumușică de bani, nu se trezesc la realitate. Obișnuiți să prade tot și să nu îngrijească nimic ce nu a fost obținut cu sudoarea frunții, ajung din nou săraci și pe drumuri.

Copii care găsesc scuze părinților

Deși tatăl visează la un castel de sticlă pentru familia sa, proiectul nu se poate realiza. Binele său și distracțiile sunt mai presus decât realizarea unui cămin pentru copii. E surprinzător cum Jeannette își înțelege tatăl. O înțelege pe mama care visează să ajungă o celebritate prin operele ei. Deși operele ei nu vor fi niciodată apreciate sau valorificate.

Părinții sunt tot părinți. Și chiar dacă nu le înțelegem acțiunile, nu încetăm să îi iubim și să le găsim scuze pentru promisiunile neîndeplinite. 

O carte care te va marca mult timp. Îți vei pune multe semne de întrebare, dar vei reuși să privești totul prin ochi nevinovați de copil. Dincolo de lipsa hainelor și a hranei, contează că părinții îi țin aproape și le arată dragoste și afecțiune, chiar dacă într-un mod mai bizar.

Castelul de sticlă de Jeannette Walls

Castelul de sticlă de Jeannette Walls

18 comentarii la „Castelul de sticlă de Jeannette Walls recomandare lectură”

  1. Vreau sa citesc cartea doar ca sa aflu cum e sa traiesti o astfel de viata. Eu nu cred ca mi s-ar potrivi si in nici un caz nu mi-as dori ca fiul meu sa traiasca asa dar cu un lucru sunt de acord: nu lucrurile materiale primeaza ci relatia dintre parinti si copii si dragostea.

    Răspunde
  2. Cred ca teoriile despre parinti le avem cu totii si multi nu constientizam daca ceea ce-si doresc ei este sau nu real. Initial ii sustinem pana cand realizam ca planurile lor nu sunt concrete. Imi place teoria cartii

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.