Călătoria Cilkăi de Heather Morris recomandare lectură

Călătoria Cilkăi de Heather Morris este cartea pe care o am pe listă de prea mult timp. Am dus-o în vacanța din Croația cu mine, dar am finalizat-o acasă. Este continuarea bestsellerului, Tatuatorul de la Auschwitz, care mi-a plăcut enorm. Ambele romane se bazează pe o poveste adevărată, tristă, despre iubire și supraviețuire.

În acele timpuri, învățai să fii curajos din dorința de a trăi și a-i regăsi pe cei dragi. Poate singura parte bună a războiului, a fost că pe unii oameni i-a determinat să-și depăsească limitele. Azi, poveștile lor ne îndeamnă să avem și noi curaj și speranță.

Călătoria Cilkăi este de neînchipuit

Lumea aștepta în lagăre să fie eliberați. Fiecare își închipuia diferit acel moment. Știau că viața de după eliberare nu va fi ușoară, dar măcar nu vor mai fi doar un număr și viața lor nu va mai înseamna doar foame și muncă.

Însă eliberarea nu aduce bucurie, liniște, din contră unii sunt găsiți colaboratori cu inamicul și trimiși la închisoare. Cilka a trăit fiecare zi în lagăr cu speranța că războiul se va termina și odată cu el și chinul îndurat. Chiar dacă a avut un protector, el e fost un dur și un bădăran. Fiind cu el, doar a supraviețuit, nu a avut parte de un tratament mult mai bun. Rămânea doar o prizonieră mizerabilă pentru toți.

Din lagăr în închisoare, 3 ani de chin în lagăr urmați de o pedeaspă de 15 ani în detenție

Timp de 3 ani, a așteptat eliberarea din lagăr. Totul a fost exact invers de cum își închipuise. Fiind condamnată de colaborare, a primit 15 ani de închisoare în Gulagul Vorkuta, dincolo de Cercul Polar.

Ajunge acolo și nu îi vine să creadă că urmează încă 15 ani de chin. Frigul din Siberia te omoară sau te întărește. Cilka își dorește să trăiască și, cu gândul la familia ei, găsește putere pentru a munci încă o zi și încă o zi. Norocul ei este că fiind o fată descurcăreață, prinde repede oriunde este pusă să muncească.

Salvarea ei este șansa de a lucra ca ajutor de asistentă medicală. Poate privi moartea cu ușurință după toate cele văzute în lagăr. Însă e dureros că pacienții se împart între poate fi salvat și oricum va muri. Încearcă să le aline tuturor durerea și frica prin vorbe bune atunci când medicamentele nu sunt suficiente.

Privilegiul de a munci înăuntru înseamnă sacrificii

I s-a părut întotdeauna că poate face mai mult pentru cât mai mulți pacienți. Pentru ea, toți erau egali, toți meritau să trăiască. Ore întregi de muncă fără pauze, fără hrană, doar pentru a salva câți mai mulți. Simțea că astfel își poate răscumpăra păcatele din lagăr.

Credea că merită să fie judecată pentru clipele mai bune pe care le-a trăit în lagăr. Însă cine te poate judeca pentru că ai încercat să supraviețuiești? Oare nu fiecare dintre noi ar încerca să facă la el? Dorința de a trăi e mai presus de orice. Nicio luptă nu pare prea grea, niciun sacrificiu nu pare prea mare. În final, a meritat.

Călătoria Cilkăi te învață să ai curaj indiferent de situație. Și ne oferă o lecție despre supraviețuire, dar și despre cum poți să rămâi altruist într-o lume în care toți și-au pierdut nădejdea.

6 comentarii la „Călătoria Cilkăi de Heather Morris recomandare lectură”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.