Bunele maniere sunt mereu la modă

Bunele maniere se învață și nu se uită

Bunele maniere se învață și ar fi ideal să nu le uităm. Și nu doar să nu le uităm, ci și să le aplicăm, zi de zi. Înțeleg că ne dorim să fim moderni, atipici, dar să nu uităm de politețe. Știu că era o rușine să nu saluți și să nu spui ”mulțumesc” sau ”te rog”. Părinții și bunicii se simțeau prost dacă odraselele nu erau respectuoase.

Ați putea spune că exagerau. Oare? Sau era pentru binele nostru? E important să lași o bună impresie oamenilor care te cunosc. Nu se știe niciodată când ajungi să interacționezi mai mult sau să fie nevoie să te recomande mai departe.

Bunele maniere rămân la modă

Unii spun că bunele maniere sunt învechite. Toți vor să fie trendy, iar să fii manierat nu pare a fi la modă. Atât de greșit. De ce ai vrea să fii ca ceilalți când poți să fii diferit, mai ales prin ceva bun.

Discutam cu o prietenă azi, cu Iva, și exact despre acest subiect era discuția. Lumea uită să salute, că nu știu cum să se comporte în mediul online. Li se pare că fiind online, și nu față în față, te pot trata cu mai puțin respect. Ceea ce e atât de greșit și spune atât de multe despre tine.

➠ Salută!

Salută când te întâlnești cu cineva și când pleci. Chiar și când discuți în mediul online. Da, chiar și când trimiți un email sau răspunzi cuiva. Salutul este baza bunelor maniere, primul lucru pe care îl învățăm. Cum să uităm să salutăm? Orice discuție, mesaj, mail, scrisoare, începe și se termină cu salut!

➠ Fii politicos

În orice împrejurare, cu oricine, chiar și când nu ai dispoziția necesară, fii politicos. Respectă-i pe ceilalți așa cum îți dorești să fii respectat. Alege cu grijă cuvintele folosite și fii diplomat. Vorba dulce, mult aduce.

➠ Răspunde la timp

Tindem să amânăm un răspuns la mesaj, telefon, mail. Poate persoana respectivă ae nevoie de un răspuns urgent de la tine, chiar dacă nu specifică. Cu cât dai un răspuns mai rapid, persoana va ști cum să acționeze mai departe. Vorbim de răspuns la event privat, petrecere, și cu atât mai mult când e vorba de o colaborare, proiect.

➠ Oferă detaliile necesare sau solicitate

Timpul tuturor este prețios. Vă învățăm să oferim detaliile necesare de la bun început. Răspunsul tău să cuprindă toate întrebările și/sau răspunsurile solicitate. Nu prelungi discuția mai mult decât este necesar.

➠ Fii corect

Bunele maniere ne învață să fim corecți. Minciuna are picioare scurte și iese întotdeauna la iveală. Nu spune că vei face dacă nu vrei să faci sau nu poți sau nu știi. Îți place ca oamenii să fie corecți cu tine, fii și tu cu ei, la rândul tău, corect.

Cu o floare nu se face primăvară, dar …

Vei spune că nu ajută cu nimic ca tu să fii manierat, dacă ceilalți nu sunt. Ba da, ajută, poți să fii un bun exemplu. A fi manierat spune multe despre tine, despre educația ta. Trebuie să îți dorești să fii unic, diferit, dar într-o bună manieră.

Într-un mod discret, le poți atrage atenția celorlalți atunci când au uitat să fie manierați. Oamenilor nu le place să li se atragă atenția, dar uneori e necesar. Vor procesa apostrofarea din partea ta și cei isteți, vor înțelege și aplica.

Cât de mult pui preț pe bunele maniere? Mai e la modă să fii manierat, cu bun simț? Eu consider că merită, va fi mereu la modă să fii manierat, educat, civilizat. Fac aceasta pentru mine și sper să fiu un exemplu de urmat!

Foto

8 thoughts on “Bunele maniere sunt mereu la modă”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.