Atenție și îngrijire pentru seniori

Fiecare etapă a vieții este frumoasă, dar are și provocările ei. Iată de ce e bine să ne bucurăm de viață fără prea multe griji legate de trecut sau de viitor. Nu putem schimba ce a fost și nu putem anticipa ce va fi. Spunem mereu, la pensie mă voi odihni, voi călători, voi citi. De ce nu acum? E greșit să punem activitățile dragi în așteptare crezând că va veni momentul potrivit.

Momentele pe care le trăim sunt unice și merită să fie prețuite. Viața de pensionar nu este ușoară, mai ales dacă intervin și anumite afecțiuni. Însă consider că și seniorii au dreptul la o viață bună. Acum există acest serviciu de îngrijire bătrâni la domiciliu ceea ce mi se pare de mare ajutor.

Seniorii au nevoie de îngrijire

Cât suntem copii, ne este foarte greu să ne gândim la bunicii noștri și la părinți că vor îmbătrâni. Îi credem veșnici tineri și veșnici puternici. Din păcate, anii trec peste noi toți și lasă urme.

Când încep să se descurce tot mai greu singuri, solicită ajutor. De multe ori, îi amânăm, considerăm că, de fapt, ei doresc doar atenție. Ce uităm este faptul că ne cer ajutorul, doar după ce au încercat deja singuri și nu au reușit. Și doar în acel moment când chiar au nevoie de noi cu adevărat.

Din păcate, mulți pensionari au probleme de sănătate. Unii nu se pot deplasa, alții nu doresc să interacționeze cu unitățile medicale. Din fericire, pentru toți aceștia, există serviciul de asistență medicală la domiciliu. Este important ca de aceste probleme, să se ocupe persona calificat. Dacă există complicații sau agravări de boală, ele pot fi rapid sesizate de un ochi priceput.

îngrijire pentru seniori

Mai multe activități cu pensionarii

Starea lor de bine depinde mult de activitățile pe care le fac. Ideal ar fi să aibă vecini pensionari cu care să aibă pasiuni comune. Împreună, timpul trece mai ușor și ideile de activități vin din ambele părți. Mișcarea este importantă, chiar și plimbări, mai lungi sau mai scurte, se recomandă.

În zilele friguroase sau ploioase, pot juca diverse jocuri de societate în casă. Pot lua masa împreună pentru ca timpul să treacă mai frumos. Singurătatea este grea, bătrânețea poate fi însă și frumoasă. Alternative trebuie căutate ca și oamenii în vârstă să fie fericiți.

În limita timpului disponibil, știu că e tot mai puțin, să le acordăm atenție, dragoste. Nu au nevoie de nimic mai mult decât de prezența noastră. Vom spune că nu avem timp de ei, că nu avem ce să mai povestim. Însă vă recomand să petreceți timp cu ei. Uneori bunica mea mă surprinde cu frânturi din viața ei, de când era tânără. O altă lume mi se așterne în față, când viața era mai simplă, și cu siguranță, mult mai frumoasă.

Vom ajunge și noi ca ei

Bătrânii au o vorbă, eu ca tine am fost, tu ca mine încă nu. Vor să ne transmită că avem multe de învățat la ei. Să nu uităm că vom îmbătrâni și vom avea nevoie de atenție, iubire, îngrijire.

Cred că ne putem aloca timp și pentru ei. Gătiți împreună, luați masa împreună, răsfoiți albumele cu poze și depănați amintiri. Ieșiți la o plimbare când vremea permite. Jucați jocuri de societate. Toate aceste activități vă fac bine amândorura. Ei au nevoie de companie, tu ai nevoie de deconectare de la rutina zilnică.

3 thoughts on “Atenție și îngrijire pentru seniori”

  1. Geniala ideea și chiar am sa-i contactez. Am și eu in familie o persoana care ar avea nevoie de puțin ajutor și poate ca uneori este suficient doar sa vina cineva și sa stea de vorba sau sa ajute la lucruri mici

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.