Ce este ataşamentul?

Ce este ataşamentul?

Tulburarea reactivă de ataşament – Ataşamentul În linii mari, ataşamentul este o legătură emoţională de lungă durată cu un anumit individ. Conceptul de ataşament şi, implicit tulburările sale, nu pot fi înţelese decât cunoscând mecanismul prin care acesta apare şi se dezvoltă. În relaţiile primare de îngrijire, atât mama cât şi copilul sunt parteneri activi în formarea ataşamentului, astfel apare şi se dezvoltă relaţia afectivă copil-mamă şi mamă-copil; copil-familie şi familie-copil. Copiii construiesc reprezentări mentale …

Citeste tot

De ce ne e foame? Ce este pofta de mâncare?

Ce este pofta de mâncare? Ea se caracterizează printr-o dorinţă de a mânca un produs alimentar destinat să procure plăcere. Această atracţie poate să apară şi fără să ne fie foame, cum ar fi de exemplu o prăjitură ce este apetisantă atât în cursul mesei, cât şi în afara ei. Dificultăţile noastre vin cel mai adesea de la acest apetit, pe care va trebui să-l combateţi sau cel puţin să-l „controlaţi”. Cum să ne controlăm …

Citeste tot

Consilierea psihologică

Pentru început, am putea numi psihologul ca un fel de medic al sufletului, un termen nu foarte clar pentru mulţi dintre noi. În ţara noastră, din păcate încă a rămas înrădăcinată ideea potrivit căreia, “cine merge la psiholog, sigur suferă de vreo boala psihică” sau “sunt perfect normal, deci nu am nevoie de psiholog”… ceea ce este total fals! Aceste păreri le-am auzit de multe ori, e drept, la oameni trecuţi de prima tinereţe, care …

Citeste tot

Lupta cu colesterolul se dă în bucătărie

Poate că n-aţi mâncat raţional în ultima vreme. Poate aţi abuzat de grăsimi, dulciuri şi n-aţi mai fost demult la medicul de familie, iar acum pe buletinul laboratorului de analize vă apare o cifră mărită la colesterol. Nu intraţi în panică! Potrivit unor cercetări recente, întreprinse de specialişti din Germani şi SUA, dacă aveţi o vârstă…., dacă aţi mai suferit de tulburări cardiovasculare, respectiv vi s-a pus diagnosticul de ateroscleroză, o valoare de 200-250 mg, …

Citeste tot

Controlul colesterolului

Începând cu 20 de ani, orice persoană ar trebui să-şi facă analiza colesterolului cel puţin o dată pe an. Dacă rezultatul nu este unul optim, repetaţi analiza înainte de a opera modificări drastice. Stresul, o boală sau o eroare de laborator pot altera nivelul colesterolului cu până la 14%. Dacă vi s-a depistat colesterolul mărit, trebuie să vă faceţi analiza la fiecare 8 sau 12 săptămâni, până ce nivelul acestuia revine la normal, apoi de …

Citeste tot

Ce pot să fac pentru a reduce colesterolul?

Există şi alimente care reduc colesterolul? Grăsimile polinesaturate (care se găsesc în nuci, seminţe, uleiuri vegetale) şi grăsimile monosaturate (din avocado, uleiul de măsline şi de rapiţă) ajută la reducerea colesterolului. Dar, un consum mai mare de grăsimi poli şi monosaturate nu este nici pe jumătate la fel de eficient ca reducerea consumului de grăsimi saturate. Fibrele solubile, din alimente ca ovăz, orez, fasole şi mazăre, orz, citrice, căpşuni, morcovi şi mere, ajută şi ele …

Citeste tot

Colesterolul – noi reguli!

Până nu demult, a reduce colesterolul se limita doar la evitarea consumului de ouă şi grăsimi. S-a dovedit între timp că situaţia este ceva mai complexă. Vestea bună este că există noi reguli şi noi metode de a reduce şi menţine sub control nivelul colesterolului. De ce este atât de important să reducem colesterolul? Pentru că un nivel ridicat al colesterolului reprezintă un serios pericol pentru sănătatea inimii. O dietă nesănătoasă, sedentarismul şi obezitatea reprezintă …

Citeste tot

Exerciţiile fizice şi sănătatea III

Trecerea de la teorie la practică În momentul în care scriu acest articol, sunt conştientă de faptul că, potrivit ultimelor statistici făcute în România zilelor noastre, în jur de 80% din populaţie este sedentară. Mai mult, încă mulţi dintre noi mai cred în mod complet greşit că simplul mers la serviciu, activităţile casnice, mersul la cumpărături sau eventualele activităţi manuale sunt suficiente, nemaifiind nevoie să facem sport. O părere eronată, care ne costă pe tot …

Citeste tot

Exerciţiile fizice şi sănătatea II

Afecţiuni prevenite cu ajutorul exerciţiilor fizice Bolile cardio-vasculare – două-trei zile pe săptămână în care facem efort fizic sistematic ne feresc de ischemia cardiacă, de hipertensiune şi de arterioscleroză. Aceasta pentru că sportul este un excelent mijloc natural de a reduce colesterolul din sânge, de a regla ritmul cardiac, de a antrena muşchiul inimii. Nu în ultimul rând, exerciţiul fizic este o extraordinară cale de descărcare a tensiunilor psihice, tensiuni care sunt un factor agravant …

Citeste tot

Exerciţiile fizice şi sănătatea I

Sportul şi grupele de vârstă Cine are nevoie de miscare? Toata lumea! În doze mai puternice sau mai slabe, „administrat” cu o frecvenţă si o intensitate mai mare sau mai mică, cu toţii avem nevoie de „medicamentul” denumit efort fizic. Cercetările o arată fără dubiu: necesitatea de a face mişcare este adânc înscrisă în codul nostru genetic, este o componentă esenţială a fiinţei umane, care ar trebui să ne însoţească pe tot drumul vieţii. Studii …

Citeste tot

Ciupercile – beneficii – reţete!

Ciupercile reprezintă mâncarea ideală pentru toată lumea! Ciupercile au puţine calorii, nu conţin grăsimi şi colesterol, dar furnizează câţiva nutrienţi importanţi, cum sunt: seleniu, potasiu, vitamina D, vitamina B şi acid nicotinic, furnizează o sursă valoroasă de fibre dietetice. Ciupercile sunt principală sursă de antioxidant esenţial, seleniul. Seleniul protejează celulele de diferite boli cronice. Ele ajută şi la întărirea sistemului imunitar. Ciupercile sunt o bună sursă de minerale, în special potasiu, o bună sursa de …

Citeste tot