Ani de așteptare – despre răbdare
Ani de așteptare de Fumiko Enchi este cea mai bună poveste despre răbdare. Lectură de valoare, cu învățăminte simple. Uităm de noi, ne dedicăm familiei. Dar așteptăm ceva mai bun. Considerăm că merităm ceva diferit. Rutina zilnică ne îngroapă în îndatoriri. Nu mai știm dacă mai există și altceva.
Nu e o lectură ușoară și ne lasă un gust amar finalul. Însă totul este imprevizibil. Viața trebuie trăită. Nu putem sta mereu în umbră. Nu putem visa că la un moment dat viața va lua turnura dorită. Comandați frumoasa carte de la site-ul Târgul cărții.
Ani de așteptare – oare merită așteptarea?
Roman japonez, spune povestea lui Tomo. Soția unui bărbat influent, cu bună poziție în politică, va fi pusă la grea încercări. Ea primește îndatorirea de a alege o concubină pentru soțul ei. Ce poate fi mai rău de atât, veți spune?! Ca soțul să aleagă singur concubina care să nu fie pe placul soției și să facă familia de râs în societate.
Primește o sumă mare de bani și pornește în căutarea concubinei potrivite pentru soț, familie, casă. Cu durere în suflet, face această alegere de 3 ori. Soțul este mulțumit de fiecare dată și își laudă soția. Niciun moment nu se gândește ce poate fi în sufletul bietei femei.
Dar cât să tot înduri?
Nu, nu clachează. Nu are voie să clacheze. Ea trebuie să se îngrijiească de soț, concubine și nepoți. Se ocupă și de administrarea afacerilor, doar e nevoie și de bani. Și așteaptă. Ca soțul să o vadă și să fie mulțumit. Copiii să o aprecieze pentru câte face. Nepoții să o iubească. Însă toți acești ani de chin se vor termina, nu-i așa? Dar nu așa cum merită. Cine primește în viață tot ce merită? Aproape nimeni.
Toată viața a fost supusă soțului și tradițiilor. Nu l-a criticat sau tras la răspundere niciodată. A dorit doar iubire, recunoștință. Speră ca viața să îi fie mai lungă decât a soțului. Merită asta, așa gândește. Doar că viața are alte planuri cu ea.
Nu trebuie să așteptăm ca lucruri frumoase să ni se întâmple. E de datoria noastră să ne facem fericirea cu propriile mâini. Cu toții merităm fericire, împlinire, satisfacții. Dar toți suntem datori să muncim pentru fericirea noastră. Așteptarea nu ne aduce întotdeauna ce ne dorim sau ce merităm.
Sunt tare curioasa cum este aceasta carte.
E tare interesantă cultura japoneză și întotdeauna mi-au plăcut cărțile din care am mai învață câte ceva nou despre ea.
Cartea aceasta nu se potriveste romanului, noi nu avem rabdare nici sa stam la un stop, poate ca nici asiaticii nu se mai regasesc in ea.
O poveste foarte trista , nu cred ca as fi stat sa indur atatea …dar din aceste carti avem multe de invatat
Nu am mai citit de foarte mult timp o carte despre cultura japoneza. Mi-ai facut pofta.
Imi plac cartile despre culturile altor tari, o s-o citesc si eu.
Foarte frumoasa cartea si invatatura ce reiese din ea.
O recenzie frumoasa, intensa si emotionanta, ai transmis foarte bine ce ai simtit citind cartea asta, ce mesaj ai desprins din ea. Cred ca mi-ar placea cartea, multumesc de recomandare!
Unele traditii nu o sa le inteleg niciodata si nici nu as putea sa le accept. Si eu am citit o carte asemanatoare numita Luna din palat, pe care ti-o recomand.
Imi place foarte mult concluzia ta. Viata e prea scurta pentru a sta in asteptare. Aveam nevoie sa imi reaminteasca cineva. Iti multumesc!
Chiar cred ca e o lectie din care avem de invatat.
Nu am citit nimic de acest gen dar chiar mi-ar plăcea să o citesc
Nu am citit pana acum o carte de acest gen insa este de pus pe wishlist.
Cred ca in traditia lor exista asteptare si rabdare. Noi nu am fost ducati cumva in acest spirit si nu avem cum sa intelegem acest fapt.
Nu prea am citit carti despre cultura japoneza si chiar mi-as dori sa pun mana si pe aceasta carte
Îmi plac detaliile legate de cultura japoneza iar asta oare a fi o lectura interesanta, chiar dacă finalul nu e chiar fericit. Mulțumesc pentru recomandare!
Pe blogul tău chiar pot găsi recomandări interesante.
Tocmai ce mi-am luat ieri, de la Gaudeamus, aceasta carte. Abia astept s-o citesc!
urata cultura, urata pozitie a femeii in societate. Nu stiu cum ar putea cineva trai doar pentru a fi pe placul altora, fara sa lupte deloc pentru fericirea proprie.