Ani de așteptare de Fumiko Enchi recomandare lectură

19

Ani de așteptare – despre răbdare

Ani de așteptare de Fumiko Enchi este cea mai bună poveste despre răbdare. Lectură de valoare, cu învățăminte simple. Uităm de noi, ne dedicăm familiei. Dar așteptăm ceva mai bun. Considerăm că merităm ceva diferit. Rutina zilnică ne îngroapă în îndatoriri. Nu mai știm dacă mai există și altceva.

Nu e o lectură ușoară și ne lasă un gust amar finalul. Însă totul este imprevizibil. Viața trebuie trăită. Nu putem sta mereu în umbră. Nu putem visa că la un moment dat viața va lua turnura dorită. Comandați frumoasa carte de la site-ul Târgul cărții.

Ani de așteptare – oare merită așteptarea?

Roman japonez, spune povestea lui Tomo. Soția unui bărbat influent, cu bună poziție în politică, va fi pusă la grea încercări. Ea primește îndatorirea de a alege o concubină pentru soțul ei. Ce poate fi mai rău de atât, veți spune?! Ca soțul să aleagă singur concubina care să nu fie pe placul soției și să facă familia de râs în societate.

Primește o sumă mare de bani și pornește în căutarea concubinei potrivite pentru soț, familie, casă. Cu durere în suflet, face această alegere de 3 ori. Soțul este mulțumit de fiecare dată și își laudă soția. Niciun moment nu se gândește ce poate fi în sufletul bietei femei.

Ani de așteptare

Dar cât să tot înduri?

Nu, nu clachează. Nu are voie să clacheze. Ea trebuie să se îngrijiească de soț, concubine și nepoți. Se ocupă și  de administrarea afacerilor, doar e nevoie și de bani. Și așteaptă. Ca soțul să o vadă și să fie mulțumit. Copiii să o aprecieze pentru câte face. Nepoții să o iubească. Însă toți acești ani de chin se vor termina, nu-i așa? Dar nu așa cum merită. Cine primește în viață tot ce merită? Aproape nimeni.

Toată viața a fost supusă soțului și tradițiilor. Nu l-a criticat sau tras la răspundere niciodată. A dorit doar iubire, recunoștință. Speră ca viața să îi fie mai lungă decât a soțului. Merită asta, așa gândește. Doar că viața are alte planuri cu ea.

Nu trebuie să așteptăm ca lucruri frumoase să ni se întâmple. E de datoria noastră să ne facem fericirea cu propriile mâini. Cu toții merităm fericire, împlinire, satisfacții. Dar toți suntem datori să muncim pentru fericirea noastră. Așteptarea nu ne aduce întotdeauna ce ne dorim sau ce merităm.

Viața e prea scurtă pentru a sta în așteptare. Fericirea e prea frumoasă pentru a nu te bucura de ea. Citește cartea cu sufletul. Savurează un ceai fierbinte. Ține minte lecția despre răbdare și aplică doar când e nevoie. Nu întotdeauna așteptarea ne aduce ce ne dorim.

Ani de așteptare

Ani de așteptare

Ani de așteptare

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

19 Comments

 1. O recenzie frumoasa, intensa si emotionanta, ai transmis foarte bine ce ai simtit citind cartea asta, ce mesaj ai desprins din ea. Cred ca mi-ar placea cartea, multumesc de recomandare!

 2. Unele traditii nu o sa le inteleg niciodata si nici nu as putea sa le accept. Si eu am citit o carte asemanatoare numita Luna din palat, pe care ti-o recomand.

 3. Ioana Margineanu on

  Imi place foarte mult concluzia ta. Viata e prea scurta pentru a sta in asteptare. Aveam nevoie sa imi reaminteasca cineva. Iti multumesc!

 4. Gabriela Alexandra Andrei on

  Îmi plac detaliile legate de cultura japoneza iar asta oare a fi o lectura interesanta, chiar dacă finalul nu e chiar fericit. Mulțumesc pentru recomandare!

 5. Cristina Dragomir on

  urata cultura, urata pozitie a femeii in societate. Nu stiu cum ar putea cineva trai doar pentru a fi pe placul altora, fara sa lupte deloc pentru fericirea proprie.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
mașini
Pasionat de mașini? Sfaturi pentru o îngrijire corectă

Și tu ai o pasiune pentru mașini? Sunt o pasionată de mașini și condus. Copil fiind, mă vedeam conducând și...

Close