Tradițiile de Crăciun trebuie respectate
Sărbătorile minunate de iarnă sunt tot mai aproape. Pregătirile sunt în toi, avem liste peste liste și încercăm să ne organizăm cât mai bine. Însă e bine ca în această perioadă să nu uităm de tradițiile de Crăciun. Avem o mulțime de obiceiuri frumoase tradiționale. Ar fi păcat ca ele să se piardă în timp.
Le-am văzut la bunici, copiii noștri trebuie să le vadă și la părinți. Astfel ei nu vor uita de ele și le vor duce mai departe. Trebuie să ne mândrim de tradițiile noastre. Iar cele din perioada Crăciunului, mi se par cele mai frumoase.
Cum să păstrăm tradițiile de Crăciun în familie?
Fiecare familie are o moștenire de tradiții. Din păcate, unele s-au pierdut, retrăgându-ne la oraș, copleșiți fiind de muncă. Însă câteva tradiții ar fi frumos de păstrat și transmis mai departe.
-
prepararea deserturilor în casă
Obișnuiam să fac cu mama prăjiturile pentru Crăciun. An de an, am primit noi responsabilități. Până când am ajuns să le fac, aproape, singură. Era momentul când stăteam doar cu mama mea. Analizam rețete, făceam liste de ingrediente. Ne organizam pentru a putea face mai multe prăjituri în paralel.
Aveam cele mai delicioase prăjituri pentru că foloseam și gem făcut în casă, din fructele din curtea proprie. Câteva rețete de marmeladă și gem găsiți aici dacă doriți să realizați cele mai bune deserturi.
-
împodobirea bradului în Ajun de Crăciun
Bradul se împodobește în Ajun de Crăciun când toată treaba este terminată, Este o activitate de familie care mie îmi place mult. Tata se ocupa de montarea bradului în suport. Mama era cu instalațiile și partea mai înaltă a pomului. Iar eu cu sora mea împodobeam crengile de mai jos. Petreceam timp în familie, cântam colinde și ne bucuram de mirosul de brad.
-
mersul la colindat
E important să nu uităm adevărata semnificația a Crăciunului, nașterea Mântuitorului. Mersul la colindat pentru a vesti nașterea Domnului mi se pare o tradiție tare frumoasă. Obișnuiam să mergem prin vecini, tare ne bucuram când veneau și ei la noi. Colindele noastre sunt minunate și nu trebuie uitate. Ele trebuie transmise din generație în generație și cântate cu mândrie.
-
Plugușorul, Capra, Umblatul cu Ursul, Sorcova – printre cele mai minunate tradiții
Ați crede că aceste tradiții s-au uitat. Însă la țară, ele sunt păstrate cu sfințenie și transmise tinerilor. În funcție de zona țării, ele pot să difere, dar sunt la fel de frumoase.
Cel mai frumos obicei este în ajunul de Crăciun când facem bradul și așteptăm colindătorii.
Așa îmi amintesc și eu de Crăciunul din copilărie.