Prăjitură cu foi cu miere de albine – prăjitura copilăriei mele
O prăjitură cu foi cu miere de albine îmi trezește amintiri. Era prăjitura pe care mama o făcea cel mai des în copilărie. Era prăjitura care se regăsea la toți prietenii. Oriunde mergeam la colindat, era și această prăjitură. Mama o făcea cu cremă de griș și gem de măceșe. Așa era clasica prăjitură.
Însă într-un an, ne rămăseseră niște foi. Ne doream o prăjitură rapidă. Așa că împreună cu sora mea, am ales budincă în loc de cremă de griș. Ne gândeam că nu are ce să nu iasă gustos. Și ne-am pus pe treabă. A devenit prăjitura noastră preferată. Pentru că era rapidă, dar și gustoasă. Uneori pe budincă, puneam și felii de banane. Un deliciu!
Ingrediente necesare prăjitură cu foi cu miere de albine:
Pentru foi:
- un ou și un albuș,
- 150 grame zahăr,
- 30 grame unt,
- 2 linguri cu miere de albine,
- 3 linguri cu lapte,
- 5 grame praf de copt,
- 400 grame făină intermediară.
Pentru budincă:
- 400 ml lapte,
- 4 linguri de zahăr,
- praf de budincă.
Pentru glazură:
- 6 linguri zahăr pudră,
- 6 linguri cu apă rece,
- 3 linguri de cacao,
- 30 grame unt sau 3 linguri de ulei.
Mod de preparare prăjitură cu foi cu miere de albine
Etapa 1
Punem apă într-un vas și punem pe foc. Spălăm bine ouăle. Punem oul și gălbenușul într-un bol. Adăugăm zahărul, mierea, untul și lapte. Bolul cu ingrediente îl punem deasupra aburilor. Amestecăm ușor până se topește zahărul. Vom obține o pastă omogenă. În casă va mirosi extrem de bine!
Luăm bolul jos de pe aburi. Adăugăm treptat făina cu praful de copt. Amestecăm bine. Obținem un aluat mai moale, dar care nu se lipește de mâini.
Etapa 2
În funcție de cât de mare e tava, vom face 4 sau 5 foi. Eu am optat să fac 4 foi, puțin mai groase. Împărțim aluatul în 4 părți. Fiecare partea va avea cam 110 grame. Pe dosul unei tăvi, punem ulei și tapetăm cu făină. Întindem foaia puțin pe blat. Apoi o întindem pe dosul tăvii. Mie așa mi s-a părut mai simplu.
Dăm tava la cuptor pentru 10 minute, la 180°C, căldură de sus și jos. E bine să verificați foile. Depinde de fiecare cuptor timpul de coacere. Când devin ușor arămii, sunt coapte și se pot scoate.
Etapa 3
Cât timp se coc foile, facem budinca după instrucțiunile de pe plic. Dacă aveți timp la dispoziție, puteți face budincă de casă. Aveți aici rețeta. Eu am optat pentru budincă de vanilie și de căpșuni.
Facem și glazura între timp. Punem ingredientele într-un vas mic și punem pe foc. Lăsăm să se topească zahărul. Vom obține o glazură sticloasă.
Etapa 4 – Montăm prăjitura:
Punem o foaie într-o tavă. Turnăm budinca și întindem uniform. Punem a doua foaie. Turnăm glazura și întindem cu grijă până pe margini. Lăsăm câteva ore să se înmoaie foile. O ținem la frigider. Se taie în diverse forme și se servește!
Ce bine arataaa <3 si poti sa ii pui pe deasupra cred niste fulgi de cocos, sa para asa 'ninsa'si e perfecta pt masa de Craciun <3
prajiturile cu foi nu imi plac in general pentru ca e mai mult de munca la ele. Prajitura asta cu foi cu miere de albine nici nu am facut-o si nici nu imi amintesc sa fi mancat vreodata. E ceva specific zonei voastre sau am avut eu copilaria nefericita?
Arata senzational prajitura ta! Mi-am notat si eu reteta 🙂
Nu am făcut-o niciodată, dar cred că o voi încerca acum de sărbători.
Foile cu miere se intind bine cat coca este calda. Eu fac o crema cu gris si pun intai pe fiecare foaie gem de caise. Voi incerca si aceasta reteta.
pare destul de simplu de facut, seamana un pic cu alba ca zapada la foi, dar nu e. eu nu imi aduc aminte sa mai fi mancat pana acum, dar cum si budinca se face imediat, mai ca m-as apuca de ea!
Eu prefer varianta cu gem pe care stiu ca am mancat-o undeva si mi-a placut foarte mult.
N-am apucat sa facem deloc dulciurele pentru acest Craciun 😂 arata foarte bine ce ai pus tu aici.
Vai de mine, cat de bine arata! Imi ploua in gura, cred ca super delicioasa!
N-am incercat prajitura asta, dar abia astept s-o fac zilele astea!
Nu am facut-o pana acum, dar cred ca e delicioasa!
Stiu ca si mama facea prajituri cu foi, dar nu am incercat nici cu budinca, nici cu gris. Chiar cred ca mi-ar placea.
Făceam ceva asemănător, dar rețeta ta este foarte ușor de făcut și cred că este la fel de gustoasă pe cât pare. Chiar o voi încerca.
Arată demențial de bine. Eu n-am mâncat așa ceva in copilărie. Trebuie sa încerc și eu rețeta
Voi incerca si eu ceva dulce in acest weekend prelungit. Sunt in cautarea unei retete perfecte si asta mi-a facut cu ochiul