50 de secrete ale artei persuasiunii – Noah J. Goldstein, Steve J. Martin, Robert B. Cialdini, 2009

coperta1Mulţi au impresia că persuasiunea înseamnă manipulare – cu toate că aceste două noţiuni sunt diferite. Şi totuşi, mai toţi îşi doresc ca al lor punct de vedere să fie înţeles şi acceptat – şi de asemenea preluat – de alţii. Dacă se poate cât mai uşor. De asemenea sunt multe comportamente care se doresc a fi încurajate – însa nu se ştie uneori cum poate fi influenţată decizia unei persoane.

50 de secrete ale artei persuasiunii este o lucrare care mi-a plăcut foarte mult pentru că, deşi citisem multe cărţi pe acest subiect (deh, meseria), am remarcat o organizare interesantă a informaţiilor şi de asemenea o multitudine de exemple care pe de o parte au menirea de a arăta modul în care o informaţie teoretica prezentată poate fi pusă în practică, iar pe de altă parte arată cazuri de succes în care s-au folosit anumite tehnici.

Mi-au plăcut şi titlurile capitolelor – incitante la rândul lor – dar şi faptul că toate capitolele sunt scurte, informaţia este oferită sub formă de pastilă: concis, la obiect, fără înflorituri suplimentare lipsite de utilitate finală. Cartea conţine trimiteri, prezentări şi concluzii ale unor studii desfăşurate de-a lungul timpului şi care au evidenţiat informaţiile cuprinse şi legate în lucrare de persuasiune. Informaţii despre acele studii sunt oferite la final, în partea dedicată notelor, de unde toţi cei interesaţi vor putea afla de unde pot lua date suplimentare pe un anumit subiect.

“Această carte vă va ajuta să deveniţi un maestru al persuasiunii, indiferent că sunteţi manager, avocat, asistent medical, politician, chelner, vânzător, profesor sau orice altceva” se spune în Introducere (p. 15). Da, cartea de faţă are în interiorul său multe informaţii de valoare pentru oameni din orice domeniu şi de la orice nivel în structura organizatorică a unei companii. Puteţi afla cum poate fi influenţat în modul dorit de dumneavoastră comportamentul persoanelor care se cazează în hotelul la care lucraţi, puteţi afla cum să vă vindeţi mai bine un soft şi aşa mai departe. De altfel toate informaţiile şi exemplele oferite pot fi oricând translatate şi adaptate (de la caz la caz) în alte domenii sau pentru a servi altor scopuri. Datele prezentate şi exemplele pot ajuta pe oricine să fie mai bun în comunicarea din viaţa de zi cu zi. Modul în care toate informaţiile prezentate sunt utilizate depinde în final de fiecare în parte – însă autorii acestei cărţi au meritul de a fi realizat o sinteză foarte bună şi practică, utilă tuturor.

50 de secrete ale artei persuasiunii este foarte utilă şi pentru că informaţia înseamnă putere. Dincolo de ideea de influenţare a celorlalţi, a cunoaşte care sunt tehnicile de persuasiune vă va permite pe viitor să le recunoaşteţi şi în viaţa de zi cu zi, atunci când alte persoane încearcă să vă influenţeze. Iată aşadar o dublă utilitate a cărţii şi încă un motiv pentru a o citi şi mai ales pentru a învăţa lucrurile scrise în paginile sale.

Puteti cumpăra această carte de aici.

Articol realizat de Violeta Loredana-Pascal – Cenuşă de Trandafir.

Violeta spune despre ea “Dacă ar fi să mă descriu în câteva cuvinte, atunci aş spune: empatică, obiectivă, sufletistă, deschisă la nou, inovatoare, care gândeşte repede, consultant, prietenă, fiică, soţie şi… aş mai putea adăuga câte ceva.”

3 thoughts on “50 de secrete ale artei persuasiunii – Noah J. Goldstein, Steve J. Martin, Robert B. Cialdini, 2009”

  1. Si mai am atat de multe carti despre care inca nu am avut timp sa scriu. Biblioteca mea e impartita in doua: carti citite si necitite inca!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.