5 sfaturi pentru a te simți în siguranță

Cât de important este să te simți în siguranță

A te simți în siguranță este o nevoie a fiecăruia dintre noi. Însă este normal ca uneori să fim nesiguri, mai ales în vremuri incerte ca acestea. Cu siguranță, te-ai întrebat cum poți să te simți mai în siguranță? Prima dată este important să recunoaștem că nu ne simțim prea în siguranță. Conștientizarea este esențială.

Nesiguranța este bună, dar cu moderație. Sentimentul constant de nesiguranță, pe termen lung, poate fi dăunător. Există modalități prin care ne putem simți în siguranță și e bine să le cunoaștem. Uneori funcționează metodele simple, de relaxare, exerciții de respirație. Alteori e nevoie de ceva mai complex, cum e yala inteligentă, pentru un plus de siguranță!

De ce este important sentimentul de siguranță?

Jocul din copilărie, de-a v-ați ascunselea, era despre a ajunge de la ascunzătoare la bază. Strecurarea fără a fi văzut din punctul A în punctul B însemna adrenalină, dar și frica de a nu fi prins. Odată ajung la bază, te invada un sentiment de reușită, dar și de siguranță.

Ca adult, un astfel de sentiment de siguranță și ușurare, ne încearcă după o reușită. Fie achiziționarea unei locuințe, fie rezolvarea unei probleme legată de cuplu sau job. Trebuie doar să ne gândim la ce scenarii ne oferă timpurile incerte prin care ne este dat să trecem.

A te simți în siguranță este o nevoie umană de bază

Vorbim de securitatea fizică, unde camera video sport poate fi de real ajutor, dar și de cea mentală. Amândouă sunt la fel de importante. Trebuie să simțim că avem controlul asupra vieții noastre. Când nu te simți în siguranță, gândurile și energia sunt direcționate către găsirea siguranței și securității.

Nesiguranța provoacă negativitate. A fi nesigur într-o relație, poate părea că ești dominator, controlant, pentru că încerci să corectezi excesiv totul. Iată de ce e important să te simți în siguranță pe toate planurile.
La celălalt capăt al spectrului, a fi nesigur în tine poate provoca și probleme. Într-o relație, un partener nesigur poate să-și suprima nevoile de a le servi pe cele ale partenerului sau să le corecteze în exces și să pară dominator și controlant.

Este normal să te simți nesigur când începi un job nou, te muți într-un alt oraș sau începi o relație. Schimbările mari din viață te pot face să șovăi puțin. Este nevoie de timp pentru adaptare. Dar nu uita, fericirea poate fi găsită și înafara zonei tale de siguranță.

Cum poți să te simți în siguranță?

Vremurile sunt tulburi, nesiguranța ne pândește zi de zi. Dar există modalități prin care ne putem simți mai în siguranță.

*1 Nu ești singurul care se simte nesigur

În momentele de nesiguranță, ai senzația că toată lumea e împotriva ta, că toți sunt bine înafară de tine. Întotdeauna există cineva pe care te poți baza. Trebuie doar să-ți dai seama cine e acea persoană și să ceri ajutor.

Poate fi partenerul de viață, un membru al familiei sau un prieten. Dacă în relația ta personală, nu te simți în siguranță, poți apela la un consilier sau un grup de susținere. Nu îți fie teamă să-ți arăți latura sensibilă, e ceva complet normal să te simți nesigur, uneori. E bine să ai mai multe persoane de încredere, la care să poți solicita sprijin. Dacă unul are o problemă exact în momentul în care tu ai nevoie de susținere, să ai altă persoană de sprijin.

*2 Ai grijă la limbajul corpului

Arată încrezător și mintea ta te va urma. O ținută preferată, accesorii, niște machiaj, te pot face să te simți mai încrezătoare. De multe ori, e nevoie doar de schimbarea posturii.

Când ne simțim nesiguri, avem tendința de a ne lăsa umerii, mergem cu capul plecat. În funcție de personalitate, manierele pot fi liniștite, blânde, întârziate, sau din contră, nervoase, anxioase. La job, te apleci prea mult asupra tastaturii, îți frămânți mâinile când vorbești cu alții. Te simți intimidat. Iată ce sugestii am pentru tine:

  • îndreaptă spatele,
  • trage umerii înapoi,
  • ridică bărbia,
  • privește drept înainte,
  • fă contact vizual.

De fiecare dată când te simți nesigur, amintește-ți aceste sugestii. Te vei simți mai încrezător, vei părea mai sigur pe tine și oamenii vor vedea acest lucru.

*3 Fă ceea ce îți place

Ne place să ne simțim pricepuți la ceva anume. Când te simți nesigur, este indicat să-ți amintești lucrurile la care ești bun și care îți plac. Nu contează că e vorba de golf, tricotat sau gătit. Este important să ai un hobby, ceva care să te facă să te simți bine și pe care să le faci cu drag. Poate fi lectura unei cărți sau vizionarea unui film. Încearcă un hobby nou, e o bună metodă de a dezvolta și învăța abilități noi. Perfecțiunea necesită timp, stabilirea unor obiective mici duce la succes!

*4 Fii mai optimist

Nesiguranța duce la negativitate generală. Unele lucruri pot merge prost în același timp, dar întotdeauna există lucruri pentru care trebuie să fii recunoscător. Gândește-te la elementele de bază, casă și masă, sau un nou sezon din serialul preferat.

Analiza și conștientizarea lucrurilor pozitive din viața ta înseamnă control, deci siguranță. Casa ta înseamnă spațiul tău propriu sigur, îl poți decora și amenaja cu lucrurile pe care le iubești, în ciuda pandemiei sau războaielor din alte țări.

*5 Ai încredere în tine

Nu este prima dată și nici ultima dată când te vei simți nesigur. Trebuie să-ți antrenezi mintea ca să își amintească ce ai făcut ca să învingi sentimentul de nesiguranță data trecută.

O modalitate de a-ți construi încredere în tine este să încerci afirmații pozitive despre tine, calitățile și reușitele tale. Iată câteva afirmații de efect:

  • Pot să fac asta!
  • Sunt suficient!
  • Voi fi mândru de mine!
  • Azi voi reuși!
  • Am capacitatea de a face o schimbare!

Spune-mi dacă tu te simți în siguranță! La ce metode apelezi pentru a te simți mai în siguranță?

5 thoughts on “5 sfaturi pentru a te simți în siguranță”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.