Consumul zilnic de lichide nu trebuie neglijat, iar dacă aveți o problemă cu băutul de apă, cum am eu, trebuie să găsiți alternative gustoase. Deși am perioade când beau apă cât e nevoie, am și momente când nici nu vreau să o văd. Conștientă fiind de rolul apei și importanța ei pentru sănătatea organismului, am început să o înlocuiesc pentru a mă ”păcăli”. De cele mai multe ori recurg la apă minerală, ceaiuri, limonadă fără zahăr, apa plată cu felii de lime și mentă, apa plată cu diverse fructe. Toate reprezintă pentru mine salvarea în zilele în care apa plată goală nu îmi este pe plac.
Cum nu beau nici cafea, am descoperit recent câteva ceaiuri, care pe lângă faptul că îmi astâmpără setea, sunt și gustoase și hrănitoare, pline de vitamine și hidratează!
5 ceaiuri pe care te invit să le savurezi!
- ceai verde – reprezintă una dintre cele mai populare băuturi din multe țări și se obține din frunzele nefermentate ale plantei Camelia sinensis. Datorită faptului că nu este fermentat, ceaiul verde conține cea mai mare cantitate de polifenoli, dar și cantitatea cea mai mică de cofeină. Cel mai cunoscut efect al ceaiului verde asupra sănătății îl reprezintă scăderea nivelului de colesterol, dar și reducerea riscului de afecțiuni cardio-vasculare.
- ceai de merișoare – din acele fructe mici, de culoare roșie și acrișoare putem obține un ceai cu numeroase indicații terapeutice. Consumul de suc și ceai de merișoare poate trata infecții urinare, afecțiunile virale (laringite și faringite), calmarea durerilor reumatice. E bine de știut că infuzia de merișoare poate fi folosită ca și apă de gură cu rolul de a igieniza dantura și gingiile. Este acrișor la gust, are o culoare vie și poate fi administrat chiar și copiilor.
- ceai de goji – despre fructele de goji toți am auzit, însă puțini sunt cei care cunosc beneficiile consumului acestor fructe și a ceaiului. Ele ajută la îmbunătățirea vederii, prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale, întărirea sistemului imunitar și pentru a ameliora simptomele de oboseală. Știați că la ceaiul se poate prepara atât din fructele de goji, cât și din frunze? Acestea din urmă conțin cantități de antioxidanți similare cu cele din sucul de goji.
- ceai de ghimbir – folosit de mii de ani în medicina ayurvedică, acesta are ajută la combaterea indigestiei, a migrenelor și a răcelilor de sezon. Ghimbirul ne scapă de infecții respiratorii, bronșită, tuse, dureri musculare, iar compresele cu ceai de ghimbir se utilizează pentru tratarea arsurilor pielii.
- ceai de mentă – ești stresat? Bea ceai de mentă! Bea o cană cu ceai de mentă înainte de culcare și vei reuși să adormi mai liniștit. Ceaiul de mentă ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar, reduce creșterea părului nedorit, bun remediu împotriva grețurilor, ajută la menținerea sănătății orale, bun analgezic natural.
Fiecare ceai are aroma lui specifică, gustoasă și cu o mulțime de beneficii. Consumat cald sau rece, cu o felie de lime, poate reprezenta o pauză de la rutina zilnică. Ne ajută să ne hidratăm și contribuie și la sănătatea corpului nostru. Indiferent de împrejurare, consumă ceai și bucură-te de aroma lui!
Eu nu sunt o fană a ceaiurilor, însă îmi place cel de mentă, verde, de ghimbir și cel cu hibiscus.
Iti recomand sa incerci ceaiul de caramel.
O sa incerc sa imi reiau obiceiul de a bea ceai, in special crai verde si merisor. Imi plac si stiu ca au efecte foarte bune :D.
Eu sunt iubitoare de cafea, insa ador ceaiul de maces, de catina, frunze de afin si recent descoperit din frunze de avocado!
Sotul meu e bautor de ceaiuri, ii place negru cu bergamota 🙂
Nu imi place absolut niciun ceai, dar ma chinui sa beau minim 1 ceai verde pe zi. LE tolerez pe majoritatea pe cele care le-ai listat tu,cu exceptia celui de menta. Nu imi place deloc mirosul, gustul nici atat.
Iubesc ceaiurile, tocmai pentru ca nu pot consuma cafea de foarte multe ori aleg să beau ceaiuri. Pe cele prezentate de tine nu le-am testat încă, dar le voi adăuga pe lista mea de dorinte, mai ales ca a venit si vremea rece.
Nu prea beau ceaiuri insa in sezonul rece simt nevoia sa beau ceva cald si aleg de obicei ceai de tei, insa ceaiul de merisoare si ghimbir m.ar tenta.
De cand ii pregatesc copilului ceai de menta m-am obisnuit sa beau si eu , si e mai bun decat o cafea.
Eu sunt fana ceaiului de rooibos! Este preferatul meu, insa nu ma dau in laturi nici de la cel cu merisoare, ca tot l-ai precizat tu in articol.
Mie imi place ceaiul verde, ceaiul de menta si cel cu portocale si vanilie. Imi dau o stare de bine si ma incalzesc dupa o zi friguroasa.
Imi plac ceaiurile dar nu imi place sa le prepar, oricat de simplu este, fie ca este la plic, fie ca plantele sunt la punga si in general, si din acest motiv le beau pentru o anumita afectiune, mai putin de placerea unei arome.
nu sunt mega fan ceaiuri insa in perioada asta rece recunosc ca imi plac 😀
Mie imi place ceaiul de fructe si de tei!
Insa am descoperit unele arabesti…mmmm minunate!
Imi plac ceaiurile rezultate din amestecarea mai multor ingrediente si care in general sunt bazate pe iasomie.
Eu ador ceaiul verde. Am prins gustul lui si acum am grija sa imi refac in permanenta stocul 😀
Nu prea beau ceaiuri, decat foarte rar atunci cand sunt racita sau cand imi este foarte frig…
Eu ceai beau doar in anotimpul rece. adica acum. Imi plac combinatiile de ceaiuri si sa le servesc in jurul pranzului. Ma relaxeaza si-mi da o stare de bine. Ceaiul de merisoare este printre preferatele mele
Si eu am scris un articol asemanator acum ceva vreme. Ador ceaiurile, iar momentan, cel de iasomie este preferatul meu ^_^
Eu sunt mare bautoare de ceai! Am un sertar intreg, frumos aranjate si de fiecare data savurez cu placere alta aroma.
Am sa incerc si eu propunerile tale. Nu am baut ceai de ghimbir pana acum si nici de goji
Cu ceaiul verde nu mă prea împac, dar iarna asta vreau să încerc ceva nou, o combinație de mentă cu ghimbir 🙂 Mi-am cumpărat ingredientele, doar să-mi prepar ceaiul.
Ceaiul verde si cel de ghimbir sunt preferatele mele. Am mai incercat combinatii de verde cu ghimbir, menta, iasomie.
Ceaiul de mentă e preferatul meu, ador gustul, dar nu știam că e eficient împotriva creșterii părului nedorit. Înseamnă că trebuie băut mai des.
ceai verde și de menta chiar daca rămân la cafea ?
Eu nu beau ceai, dar iti pot tine companie la o cafea.
Mi se pare atat de amuzant faptul ca atat de mult timp nu am baut deloc ceai. Pana acum 2 ani, nici nu voiam sa aud de ceai. Beam ceai obligata, doar atunci cand eram foarte racita si nu reuseam sa imi revin. Acum, imi place la nebunie sa beau ceai. Mai ales in perioada asta si iarna