E vineri și e timpul să ne gândim ce pregătim în acest weekend pentru cei dragi. Ador supele cremă așa că m-am gândit să fac o supă-cremă de sfeclă roșie, ca fel principal am optat pentru sote de vită Stroganoff și la desert, salam de biscuiți, prăjitura cu brânză de vaci (preferata soțului) și prăjitura Kati (preferata cumnatului/nașului).
Supa-cremă de sfeclă roșie – avem nevoie de 3 bucăți de sfeclă roșie, o ceapă, 2 căței de usturoi, un morcov, ulei, ghimbir, sare, piper, 1,5 l apă, 100 ml suc de portocale (fresh), 250 ml smântână dulce. Spălăm bine sfecla, o curățăm de coajă și o tăiem bucățele. Separat curățăm morcovul, ceapa, usturoiul și le tăiem mărunt. Într-o oală, punem puțin ulei și călim ceapa, până devine aurie, adăugăm morcovul, usturoiul, ghimbirul. Lăsăm la foc mic 5 minute. Adăugăm sfecla și apoi apa. Acoperim oala și lăsăm să fiarbă cam 50 de minute. După ce s-au fiert bine toate ingredientele, punem sucul de portocale, sare și piper. Cu ajutorul blenderului, mixăm bine supă, până obținem un piure fin. Gustăm și potrivim de sare, piper dacă e cazul. Se poate servi rece sau caldă cu smântână dulce și opțional, crutoane de pâine.
Sote de vită Stroganoff – avem nevoie de 500 grame mușchi de vită, o ceapă, ulei, 100 grame unt, 200 grame ciuperci proaspete, 150 ml smântână, muștar, usturoi, boia, sare, piper, foi de dafin, vin alb, bulion. Tăiem mușchiul în 3 sau 4 felii și îl înăbușim în puțin ulei fierbinte. Adăugăm ceapa tocată mărunt, ciupercile feliate, boia, puțin bulion sau pastă de roșii și o cană de apă sau supă de pui/ vită. Lăsăm tigaia la foc mic până se face mușchiul. Dacă e prea subțire sosul, puteți să faceți îngroșeală din apă și amidon. La final, adăugăm puțin muștar, vin și usturoi. Se servește cu garnitură de orez sau cartofi natur, sote-ul poate fi îmbogățit cu o lingură de smântână și pătrunjel verde.
Salam de biscuiți – avem nevoie de 500 grame de biscuiți, 150 grame zahăr, 200 ml apă, 150 grame unt, 100 grame cacao, stafide, esență de rom, zahăr vanilat, 2,3 linguri de cremă de ciocolată, folie de celofan, nucă de cocos, optional rahat, nuci. Sfărâmăm bine biscuiții, fie cu mașina de tocat de carne, fie cu bat-șnițelul într-un prosop. Separat punem la fiert apa cu zahărul, când zahărul s-a topit adăugăm untul și lăsăm să fiarbă încet. Adăugăm cacaua, și crema de ciocolată, lăsăm să dea un clocot și turnăm peste biscuiți. Amestecăm bine și adăugăm stafidele, esența de rom, eventual, puțină vanilie. Pe o foaie de celofan presărăm puțină nucă de cocos, împărțim aluatul în 2 părți egale și formăm ruladele de salam de biscuiți. Îl dăm la frigider, cel ma bine, peste noapte. Dimineața se va tăia mult mai bine.
Prăjitura Kati – pentru blat avem nevoie de 500 grame făină, 200 grame unt, 3 gălbenușuri, 1 praf de copt, 150 grame zahăr, 100 ml smântână. Pentru cremă, avem nevoie de o foaie sfărâmată, 100 grame rom, 2 linguri cacao, 3 linguri zahăr, 2 linguri apă/lapte, 200 grame unt, 200 grame zahăr praf, gem de caise. Pentru glazură, avem nevoie de 3 albușuri, 250 grame zahăr, ciocolată pentru ras. Din ingredientele pentru blat, frământăm un aluat din care vom coace 3 foi. Întindem foaia pe hârtie de copt, direct pe fundul tăvii și înainte de a o da la cuptor, o înțepăm din loc în loc. Avem grijă cu foile, ele se vor coace relativ repede, nu trebuie să fie arămii, ci doar coapte. Una din foi o rupem în bucăți mai mici și turnăm rom peste ea. Separat fierbem 2 linguri de apă cu 3 linguri de zahăr și 2 linguri de cacao. Când zahărul s-a topit, turnăm peste foaia sfărâmată. Într-un bol amestecăm bine untul cu 200 grame zahăr praf, când s-a omogenizat bine, turnăm peste foaia sfărâmată și amestecăm bine. Luăm o foaie pe care o ungem din belșug cu gem de caise, apoi crema de unt cu foaia sfărâmată. A doua foaie o ungem cu gem de caise pe dos, partea ce va fi pusă peste cremă. Suprapunem cu grijă și apăsăm ușor. Albușurile le batem spumă pe baie de aburi, când obținem o spumă tare, adăugăm zahărul. Continuăm să batem spumă albușurile până când obținem o bezea tare. Întindem cu grijă bezeaua peste prăjitură. Lăsăm la rece cam 24 de ore, înainte să servim decorăm cu ciocolată rasă.
Voi ce gătiți în acest weekend pentru cei dragi?
Celor care sărbătoresc Sfintele Sărbători de Paști, le urăm Sărbători Fericite !