Vara găsim pe piaţă absolut tot ce ne dorim, legume şi fructe proaspete, româneşti, gustoase. Marea provocare pentru acest weekend o reprezintă galuştele cu prune. Dar mă gândeam să facem nişte frigărui cu legume şi piept de pui, vinete şi roşii la cuptor, ciuperci umplute cu brânză burduf şi salam de Sibiu, chec aperitiv, găluşte cu prune.
Frigărui cu legume şi piept de pui – avem nevoie de un piept de pui, câteva ciuperci mici, o vânătă, un dovlecel, ardei, condimente. beţe de frigărui. Spălăm bine pieptul de pui, îl taiem în cubuleţe şi îl condimentăm. Tăiem cubuleţe ardeiul, ciupercile, vânăta şi dovlecelul şi începem să montăm frigăruile. Ordinea este aleatoare. Când sunt gata, le stropim cu puţin ulei şi le punem pe grătar pentru 15-20 de minute.
Felii de vinete şi roşii la cuptor – e un antreu uşor de realizat, dar delicios şi aspectuos. Avem nevoie de vinete şi roşii mai mari şi tari, parmezan. Spălăm bine vinetele şi roşiile, şi le feliem şi montăm antreul, o felie de vinete, o felie de roşie, puţin ulei de măsline şi parmezan ras. Dăm la cuptor pentru 10-15 minute.
Chec aperitiv – reţeta o aveţi aici şi vă recomand să folosiţi muşchi afumat, eu am găsit în magazinul Cora, la comercianţii care vând produse pe care le produc în gospodăriile proprii. E foarte gustos şi dă un gust aparte checului.
Găluşte cu prune – avem nevoie de 1,5 kg de cartofi, 1 kg prune, 3 ouă, 1 kg făină, pesmet, scorţişoară, zahăr. Curăţăm cartofii de coajă, îi tăiem în jumătate şi îi punem la fiert în apă cu sare. Între timp, spălăm bine prunele, le desfacem în jumătate şi presărăm zahăr şi scorţişoară. Într-o tigaie, punem pesmet la prăjit cu 2,3 linguri de zahăr. Cartofii fierţi îi dăm pe răzătoare şi îi lăsăm să se răcească. Adăugăm ouăle, sare şi o lingură de zahăr, puţin ulei şi făină, şi începem să frământăm până când aluatul nu se mai ia pe mâini. Împărţim aluatul în 3 şi formăm o ruladă din care tăiem felii de aluat. Întindem aluatul cu mâinile pentru a forma un cerc, punem la mijloc o jumătate de prună şi o linguriţă de zahăr cu scorţişoară. Punem găluştele într-un vas cu apă fierbinte. După ce încep să se ridice găluştele, le mai lăsăm cam 15 minute. E important ca găluştele să fie fierte, pentru a nu provoca indigestii. După ce au fiert, le scoatem cu o spatulă, le trecem prin jet de apă rece şi apoi le dăm prin pesmet. Se servesc cu sosul lăsat de prune şi zahăr cu scorţişoară!
V-am convins să încercaţi să gătiţi măcar unul din preparatele gătite de mine?
Imi plac retetele tale. In afara de galustele cu prune, am pregatit de toate intr-o varianta sau alta ….Yammi, voi incerca si ultima reteta.
Un inceput de saptamana cat mai frumos!
ciupercile umplute cu branza de burduf si salam de Sibiu se dau la cuptor ?
Alexandra – ma bucur ca iti plac retetele, galustele cu prune sunt delicioase, dar e nevoie de timp.
Maria – da, ciupercile se dau la cuptor pentru 15 minute.