Rezervaţia naturală Vulcanii Noroioşi – judeţul Buzău

Rezervaţia naturală Vulcanii Noroioşi – judeţul BuzăuVulcanii noroioşi reprezintă un fenomen unic în România, şi destul de rar întâlnit în lume, fenomene similare au mai fost remarcate în Siberia, Australia şi insula Trinidad din Caraibe.

Vulcanii noroioşi se află în Subcarpaţii de Curbură, în localitatea Berca, din judeţul Buzău.

Vulcanii Noroioşi de la Buzău au fost descoperiţi în anul 1867, de francezul H. Cognard, în timpul unor prospecţiuni petroliere. În arealul vulcanilor, în jurul comunei vecine cu Scorţoasa, Berca, se întinde cea mai veche zonă de extracţie a petrolului din ţară.

Rezervaţie naturală de tip geologic, vulcanii noroioşi se întind pe o suprafaţă de 30 hectare, şi sunt de fapt nişte cratere în miniatură, formate cu ajutorul gazelor naturale, provenite de la o adâncime de peste 3 000 m. Aceste gaze în contact cu pânză freactică şi solul argilos de la suprafaţă formează nişte mici cratere care scot un lichid vâscos de culoare gri spre cenuşiu.

Vulcanii noroioşi au aceeaşi structură cu vulcanii adevăraţi, procesele din interiorul lor se produc similar. Conurile lor nu depăşesc 5-6 m înălţime.

Dacă ajungi aici, peisajul deşi puţin ciudat, te va impresiona împreună cu plantele deosebite care s-au adaptat şi s-au dezvoltat aici, iar dacă te apropii de un asemenea vulcan, vei putea auzi, exact ca în poveşti, bolborositul acelui nămol din adâncuri.

Rezervaţia naturală Vulcanii Noroioşi a fost declarată rezervaţie în 1924, şi în anul 1995 a fost inclusă în registrul naţional şi european.

Dacă tot aţi ajuns în zonă, e păcat să nu vizitaţi şi:

Lacul Vulturilor – este un mic lac periglaciar, cu o suprafaţă destul de mică, doar 0,5 ha, dar se află la o altitudine de 1420 m. Lacul Vulturilor, puţin cunoscut de turişti, se află într-o zonă alpină frumoasă şi sălbatică, din când în când pe versantul stâncos din apropiere se pot admira capre negre şi urşi.

Cascada Casoca – locul ideal în care turiştii pe timp de vară se pot răcori. Cascada Casoca se găseşte la 10 km de Barajul Siriu. Ea are o cădere ce măsoară 17 m. În partea stângă, se află ascunzătoarea haiducului Gheorghelaş, fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu.

Barajul Siriu – lacul de acumulare de la Siriu este un mic lac artificial, de doar 10-14 km lungime. Barajul este construit doar din pământ, piatră şi argilă, fără beton, şi reprezintă de fapt o hidrocentrală alimentat cu 150 milioane m3 apă. Barajul are o înălţime de 150 m şi o deschidere de 600 m. Ce vă putem spune cu siguranţă, este că priveliştea este spectaculoasă. Pasionaţii de pescuit, pot pescui aici scobar, caras, păstrăv, crap şi clean.

Colţi de chihlimbar – în zona Colţi, după o ploaie bună, localnicii găsesc bucăţi de chihlimbar dezvelite de şiroaiele de apă. Datorită calităţilor sale şi a celor peste 160 de culori, chihlimbarul de aici este considerat cel mai valoros din lume. Tot aici, la Colţi puteţi vizita Muzeul Chihlimbarului, de unde puteţi achiziţiona frumoasele pietricele la preţuri foarte bune.

 

7 thoughts on “Rezervaţia naturală Vulcanii Noroioşi – judeţul Buzău”

  1. Avem peisaje unice in lume si locuri care le gasim cu greu in alta parte si nu stim cum sa ne facem auziti si vazuti. Multi turisti romani prefera sa mearga in bine-cunoscutele zone de pe Valea Prahovei pentru ani la rand si uita ca sunt atatea locuri de vazut!

    Reply
    • Ai dreptate, şi ţara noastră are multe locuri foarte frumoase, păcat că nu sunt suficient promovate şi păcat că stăm foarte prost cu infrastructura, iar locurile de cazare lasă mult de dorit.

      Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.