Desigur, nu ne putem permite întotdeauna să avem mai multe sortimente de vinuri şi încă din cele mai bune! Dar este bine să ştim – în principiu – cum să asortăm vinul cu mâncarea pe care o servim, după regulile stabilite de tradiţia unei bucătării rafinate, chiar dacă până la urmă ne vom mulţumi să servim doar „vinul casei”.
La aperitiv, mai ales la noi, se serveşte întâi ţuică, vodcă, coniac, vişinată, la alegere.
Antreurile vor fi asezonate cu vin roze.
Când servim peşte, creveţi, raci, scoici vinul va fi alb.
Friptura, sarmalele, brânza cer de asemenea un vin alb.
Pentru desert, orice vin este bun, dar este de preferat un vin alb, foarte rece.
Nu toate vinurile se servesc reci. Vinul de casă se bea la temperatura camerei, ca şi vinurile foarte vechi. Acestea însă vor fi aduse în cameră cu câteva ore, 6-8 ore, înainte de a fi servite, mai ales vinul roşu şi Bordeaux, dar nu vor sta lângă o sursă de căldură.
Vinurile cu renume vor fi desfăcute cu 2 ore înainte de a se servi la masă.
Şampania se serveşte rece, bine frapată, dar nu foarte rece.
Paharele nu se umplu „ochi”, ci ceva mai mult decât jumătate, chiar trei sferturi. De obicei, paharul nu se goleşte până la fund, dar, la noi se obişnuieşte să se bea tot conţinutul.
Vinul se toarnă în pahare de către gazde, şi în lipsa lor, este de preferat să îndeplinească acest serviciu un bărbat, rudă a gazdei sau un prieten apropiat.
Şampania se serveşte la început. După desert poate da dureri de cap la unele persoanele sensibile, prin amestecul cu alte vinuri.
Ba, io umplu plin ochi paharu de vin. 😀
Dar stii ce se spune daca umpli paharul plin ochi?
Noa serbus. Când suntem prieteni cu invitaţii, şi de regulă suntem,nu se mai ţine seama de protocol. Ştim cui trebuie să umplem paharele ochi, ştim cui trebuie să punem bere în loc de vin, ştim care sund doamnele ce preferă sucul şi ce suc dorec şi, mai ales, ştim să ne simţim bine.
Ceea ce ne-ai recomandat este masă festivă pentru străini.
Cred ca atunci cand avem invitati apropiati, cunoscuti, unele ritualuri le mai dam uitarii,insa nu toti stim ce avem de facut atunci cand invitatii sunt persoane mai deosebite si poate mai putin cunoscute.