Vatra Dornei, Suceava – statiune montana

vatra dorneiVatra Dornei este o statiune montana, ce te incanta vara-iarna cu peisajul deosebit si posibilitatile de destindere si recreere.

Legenda spune ca intemeietorul Moldovei, Dragos Voda s-a indragostit de o fata frumoasa ca o zana care se numea Dorina. Dragos s-a dus la vanatoare, si a zarit o caprioara, pe care a urmarit-o si a ucis-o. Cand s-a dus sa vada caprioara, era de fapt fata de care se indragostise el, Dorina. Trist, el o inmormanteaza pe frumoasa Dorina, iar acel loc primeste numele de Vatra Dornei.

In anul 1845, se construieste primul centru de tratament la Vatra Dornei, dupa ce autoritatile austriece recunosc calitatile curative ale izvoarelor minerale si ale turbariilor din zona. Incep lucrarile de amenajare si modernizare a statiunii, ceea ce inseamna captare de izvoare, se fac primele tratamente cu namol de turba, iar in 1985 i-au nastere instalatii balneare moderne. Dupa al doilea razboi mondila, orasul cunoaste o crestere in domeniul industrial, se dezvolta exploatarea lemnului si mineritul.

An de an, aici se trateaza numeroase persoane de boli cardiovasculare, boli reumatismale degenerative si diartritice, cei ce se afla in stari posttraumatismale (dupa ce au suferit operatii ale muschilor, oaselor, articulatiilor, dupa entorse, luxatii si fracturi), cei ce acuza boli ale sistemului nervos, boli endocrinologice, boli ginecologice, boli respiratorii, tulburari nervoase, metabolice si nutritionale, tulburari digestive.

Exista doua baze de tratament aflate in statiune (Hotelul “Calimani” si Complexul Balnear “Dorna”) cu o capacitate de 4.500 de proceduri terapeutice: bai calde in cada cu ape minerale, impachetari cu namol si parafina, electroterapie, hidroterapie, masaj, gimnastica medicala, sauna, mofete artificiale, chinetoterapie. Exista izvoare speciale pentru cura interna cu apa minerala.

Iarna, aceasta statiune este foarte cautata pentru sporturi montane.

Partia de ski Dealu Negru are o lungime de 3 000m lungime, gradul de dificultate e mediu, beneficiaza de instalatia de transport cu telescaun, iar partia de ski Parc are o lungime de 900m, este dotata cu un baby-schi -pentru copii- si un teleschi, si partia de ski Poienita, cu o lungime de 550m.

Aici mai poti sa practici si alte sporturi, parapanta, paint-ball, alpinism, off-road, river rafting pe raul Bistrita, mountain biking.

In ultimele zile din ianuarie se organizeaza aici “Serbarile Iernii“, eveniment ce aduce concerte si concursuri.

5 comentarii la „Vatra Dornei, Suceava – statiune montana”

  1. Este un adevarat miracol al tarii noastre, pacat ca se ajunge foarte greu acolo 🙁 altfel ar fi mult mai multi turisti romani si straini in zona.. noi avem ce arata tuturor, dar nu avem drumuri. pacat

    Răspunde
    • Toţi preferă staţiuni din alte ţări datorită condiţiilor, dar şi infrastructurii! În loc ca banii să rămână în ţară, preferăm să îi dăm peste graniţă 🙁

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.