Fiind clujeanca, toata lumea ma intreba unde este renumita Varzarie din Cluj, unde poti gasi cea mai buna varza a la Cluj. Si am inceput sa intreb in dreapta si in stanga, sa aflu. Am gasit-o intr-un final pe frumoasa noastra pietonala, Bdul Eroilor.
Este un restaurant ce inca pastreaza multe elemente ale epocii de aur. Meniul, aranjarea si imbracamintea chelneritelor pastreaza acelasi iz. Ce m-a uimit, dar m-a bucurat in acelasi timp, este faptul ca am fost serviti foarte repede, chiar daca localul era plin, iar cand am rugat-o pe chelnerita sa “supra-prajeasca” carnea, aceasta a luat zambind farfuria si a spus »Bineinteles », fara nicio suparare. In alte circumstante, as fi primit o privire urata, si poate chiar un refuz.
Cea ce m-a surprins atunci cand mi s-a adus comanda, si anume, Varza a la Cluj, a fost ca ei folosesc varza rosie! Interesant, si buna idee in acelasi timp.
Distanta dintre marile orase si “obiectiv” :
- Satu-Mare – Cluj-Napoca – 170 km
- Oradea– Cluj-Napoca – 147 km
- Timisoara– Cluj-Napoca – 316 km
- Brasov– Cluj-Napoca – 264 km
- Sibiu– Cluj-Napoca – 163 km
- Bucuresti– Cluj-Napoca – 426 km
- Suceava– Cluj-Napoca – 334 km
Mare bucatareasa, in curs de acreditare, iti dau si reteta pentru a gati Varza a la Cluj, dar pot sa iti spun cu certitudine, ca nu va fi mai buna ca cea de la Varzarie.
Ingrediente necesare : o varza rosie sau murata, 300 grame carne de vita, ulei 200 ml, 3 cepe, piper, sare, boia, 5 rosii proaspete, orez 200 grame, bulion, putina faina si 200 ml iaurt pentru sos.
Mod de preparare: Varza se taie marunt in fire subtiri, ceapa se taie marunt, orezul se fierbe partial si se scurge de apa, carnea se taie bucati si se toaca. Varza tocata se inabusa cu 100 ml ulei, cu apa sau zeama de la varza murata, se incorporeaza bulionul si boiaua si se lasa sa fiarba cam 15 minute. Preparea tocaturii se realizeaza astfel inabusirea carnii tocate cu ceapa si 100 ml ulei, se incorporeaza orezul, condimentele si se omogenizeaza. Tava se unge cu ulei si se formeza preparatul din straturi de varza, tocatura, varza si se da la cuptor pentru gratinare 20 de minute. Se scoate de la cuptor si se intinde deasupra un sos format din iaurt si faina, si se lasa la gratinat inca 10 minute (adica se da iar la cuptor). Servirea preparatului cald.
Pofta buna !
Harta
Dupa ce ajungi la Cluj, si gusti delicioasele preparate, astept sa imi spui parerea.
Prin oraselul Cluj Napoca nu am trecut, doar prin satele acestuia si am cam fost dezamagita de cata saracie am vazut…