Turcia este destinația ideală de vacanță, dacă vrei doar să stai pe plajă, să te relaxezi, să te resfeți cu diverse preparate, fără să mai ai noțiunea timpului și a banilor. Anul acesta am fost în Turcia în a doua jumătate a lunii septembrie, am fost puțin îngrijiorată pentru temperaturi, până acum am fost în luna august în Turcia și a fost foarte cald.
Iată care sunt avantajele unei vacanțe în Turcia în extrasezon:
- temperatura este ideală, peste zi 34-39 de grade, iar seara 23-25; dimineața și seara este răcoare;
- apă mării este tot caldă, avea peste 28 grade și am avut și valuri, în iulie-august marea este foarte liniștită;
- mai multe șezlonguri disponibile, nu trebuie să te trezești la prima oră să îți ocupi un șezlong;
- lume mai puțină pe plajă, la piscină, în mare;
- este liniște, sunt mai puțini turiști, iar menajera are suficient timp pentru toate camerele;
- prețurile la suveniruri sunt mult mai scăzute.
Dar există și dezavantaje:
- indiferent că e vorba de sejur în sezon sau în extrasezon, prețul e la fel, fie că plătești cu 2 zile înainte de sejur, fie că plătești cu 2,3 luni înainte, prețul e același;
- animatorii sunt obosiți, plictisiți ar fi mult spus, nu se strâng suficienți turiști pentru diverse activități (water polo, fotbal, dansuri);
- mâncarea nu mai e atât de diversificată.
Criterii pentru alegerea unui hotel bun în Turcia:
- aveți grijă cum alegeți stațiunea, să fie cât mai aproape de aeroport;
- hotelul/resortul să fie pe plajă;
- să fie nou construit sau recent renovat;
- să nu fie un hotel de ruși (mâncarea și programul de seară de divertisment sunt doar pentru ei și în funcție de preferințele lor);
- să aibă multe baruri, piscine, spații verzi, grădini;
- verificați hotelul pe diverse site-uri, cum sunt: TripAdvisor sau pe AmFostAcolo,e util să citiți părerile celor care au fost acolo și pe aceste site-uri aveți posibilitatea să vedeți poze reale.
Partea cea mai frumoasă a unei vacanțe o constituie sesiunea de shopping, pe principiul nicio vacanță fără o eșarfă nou și magneți de frigider, am mers în centrul orașului pentru cumpărături, la hotel prețurile sunt exagerate. Trebuie să știți că e important să specificați că sunteți români, pentru noi, ei au alte prețuri, de obicei, cu 30% mai mici decât pentru ruși. Le place să negociezi cu ei, nu devin niciodată agresivi, nu sunt obraznici. Prețurile sunt relativ acceptabile, pentru că anul acesta am fost condiționată de nr de kg / bagaj nu am cumpărat prea multe.
Mi-am luat două eșarfe din cașmir, una pe roz cu modele și una pe albastru cu crem. Pe cea roz a cerut 20 de euro, într-un final am plătit 8 euro pe ea. Pe cea albstră mi-a cerut 25 de euro, și am luat-o cu 12 euro.
Chiar dacă e sfârșit de sezon, această rochie m-a atras ca un magnet, nu am putut negocia prea mult, de la 30 doar la 25 euro a vrut să o lase.
Pentru minunata noastră nepoțică, am cumpărat un halat de baie, care mi s-a părut tare drăguț!
Pentru prieteni și familie, am cumpărat diferite specialități de rahat și ceai. O cutie de rahat costa 1,5 – 2 euro, 15 euro/ 1 kg de rahat. Am luat și ceaiuri, abia aștept să le testez, 8 cutii – 8 euro, eu i-am dat 6 euro și a fost mulțumit.
Și am luat magneți de frigider, pentru noi, pentru cei dragi, pentru prietenii care colecționează magneți. Prețul la magneți variază de la 1 euro/bucată și ajunge și la 3 euro. Clopoțelul e special pentru soțul meu!
Mi-aș fi dorit să cumpăr și niște farfurii, boluri, platouri realizate manual, dar mi-a fost frică să nu se spargă pe drum, așa că le-am lăsat pe data viitoare, dar sunt superbe!
Ați fost în vacanță în Turcia? În ce stațiune ați optat să mergeți și de ce?