Vacanță în Budapesta, recomandări și impresii

Vacanță în Budapesta – vacanță de iarnă

Budapesta este orașul care măa tentat mereu să-l vizitez. Îl tranzitam de câteva ori pe an, dar nu ne-am oprit niciodată pentru o vizită. Decembrie este luna târgurilor de Crăciun. Fiecare oraș încearcă să atragă turiști și se pregătește de sărbătoare cu multă atenție.

Viena este orașul meu preferat când vine vorba de târg de Crăciun. Nu mă pot sătura de atmosfera minunată de acolo. Anul acesta, în perioada în care am vrut să mergem, situația era incertă. Nu ne-am dorit să riscăm, așa că am optat pentru vacanță în Budapesta pentru atmosfera de sărbători.

Budapesta miroase a vanilie, e un oraș romantic, pare agitat, dar e liniștit și primitor! Câteva obiective turistice le-am lăsat pentru vară. Ne dorim enorm să ajungem în Piața Eroilor, să vedem Budapesta de pe Citadelă și să ne pierdem o zi întreagă prin renumita Grădină Zoologică.

3 zile în capitală – impresii de vacanță

Cu câteva zile înainte de vacanță, am analizat ce avem de vizitat. Pe lângă obiective turistice, îmi notasem și câteva cafenele pe care îmi doream să le bifez. Soțul s-a ocupat de cazare și restaurante.

Cazare – Monastery Boutique Hotel Budapest

Aveam câteva idei pentru cazare, dar am decis doar în acea dimineață unde să ne cazăm. Bine am făcut că am avut răbdare. Hotelul ales avea reducere pe Booking de aproape 50%.

Monastery Boutique Hotel Budapest este un hotel central, foarte chic. Un hotel primitor, personal la recepție extrem de amabil. Am primit toate detaliile necesare la recepție. Ni s-a bifat pe hartă de la obiective turistice până la casă de schimb valutar sigur la stațiile de metrou de bază.

Camera extrem de spațioasă, mochetă pufoasă, curat și foarte cald. Saltea și perne comode, necesare pentru odihnă după plimbări lungi. Baia foarte spațioasă, cosmetice de calitate cu ulei de Argan.

Mic dejun inclus, foarte variat și gustos. Aveam omletă, fasole, cârnați, griș în lapte și poddrige, pancakes. Varietate de mezeluri, brânzeturi, patiserie și pâine, cereale, gemuri, cafea și ceai, iaurt și fructe uscate. Mi-a lipsit ciocolata la micul dejun, în rest totul a fost perfect.

Parcare proprie, închisă, pentru 20euro/noapte. Ni s-a spus că în ultima zi, putem lăsa mașina în parcare, chiar dacă facem check-out la ora 11. Ca să ne mai putem bucura de oraș.

Obiective turistice bifate

✱ În prima seară, după ce am primit informațiile utile de la recepție, ne-am pornit spre Târgul de Crăciun. Prima dată, am admirat Palatul Parlamentului din Budapesta. Era seară și minunat luminat. Te impresionează la prima vedere.

Ne-am făcut abonament pentru 72h pe toate mijloacele de transport în comun. Automatul de bilete avea si varianta în limba română. A fost ușor de folosit, rapid, am plătit cu cardul.

Cu metroul, am ajuns în centru și am vizitat cele două târguri de Crăciun. Primul a fost cel de la Basilica Sfântul Ştefan și al doilea era organizat în Piața Vörösmarty, în apropiere de Roata Timpului din Budapesta.

Accesul era permis doar celor vaccinați, se verifica certificatul de vaccinare și cartea de identitate. Căsuțe cu suveniruri drăguțe, multe hand made. Mâncare gustoasă și foarte variată. Vin fiert, ciocolată caldă și ceai, turtă dulce, kurtos kolac, baigli, castane. Se putea plăti cu cardul peste tot.

✱ Ziua II

Dimineața, după micul dejun, ne-am pornit spre Bastionul Pescarilor. Am rămas impresionați de această terasă în stil neogotic și neoromanic. În apropiere, este impresionata Biserică Matyas. Atracția locului o reprezintă familia de vulpi care este ocrotită de localnici.

Ceața ne-a împiedicat să avem o panoramă întreagă asupra orașului. Dar un motiv în plus să revenim. Am savurat o cafea bună și am coborât spre centru. Cu metroul, am ajuns la Palatul Parlamentului. O clădire imensă, nu o poți cuprinde cu privirea. Te lasă fără cuvinte.

Ne-am plimbat pe lângă Dunăre ca să ajungem la monumentul renumit, Shoes on the Danube Bank. O mulțime de pantofi de metal, în stil vechi, realizați cu atenți pentru a părea cât mai reali. Lumânări și flori pentru evreii care au fost obligați să se arunce în Dunăre, în al Doilea Război Mondial. Pantofii au rămas pentru că erau obiecte valoroase la acea vreme. Pantofii de copii m-au impresionat cel mai mult.

Următoarea oprire a fost la Sinagoga de pe strada Dohany. Am fost pentru prima dată într-o sinagogă, apoi am urcat să vedem muzeul, în curte erau numeroase morminte. Într-o sală, erau expuse poze și multe informații despre evrei, viața lor în Budapesta și toată evoluția lor. Am citit cu nesaț, dar și cu multă durere.

O zi lungă pe care am încheiat-o la târg, savurând ceva bun de mâncare.

✱ Ziua III

Ni s-a tot recomandat să vedem piața agroalimentară, renumita Great Market Hall. La parter, erau legume și fructe, produse din carne și carne de la producători, multe lactate specifice, boia, ciocolată și ceaiuri, totul de la producător. La etaj, erau tarabe cu produse tradiționale, realizate și cusute de ei și suveniruri deosebite, fără kitchuri și chinezării. O piață extrem de curată și aerisită, pe cât era de mare.

Pentru că era foarte frig, ne-am plimbat prin magazine și pe străduțe. Ne-am oprit la cafenele și localuri pentru prânz, și ne-am bucurat de târg.

Impresii la final de vacanță

Vacanța în Budapesta a fost mai frumoasă decât ne-am așteptat. Un oraș frumos, îngrijit, oameni amabili, obiective turistice impresionante. Transportul în comun este impecabil, de admirat.

Iarna este foarte frig, curentul de pe Dunăre face să pară și mai rece. Nu uitați căciula, o geacă cu glugă, mănuși, pantofi călduroși. E păcat să nu vă puteți bucura de vacanța în Budapesta, iarna, doar pentru că e frig. Iată de ce ne-am propus să revenim în sezonul cald, să ne putem plimba mai mult.

❋❋❋ Uitați de poveștile de ură dintre români și maghiari. Niciun moment nu am simțit nicio ură la adresa noastră. Unii oameni de la pază, văzând că suntem români, ne ziceau câteva cuvine în română. Am rămas plăcut surprinsă.

Despre recomandări de localuri și cafenele, revin în alt articol.

Ați fost în capitala Ungariei? Vă tentează o vacanță în Budapesta, pentru a vizita târgurile de Crăciun?

13 comentarii la „Vacanță în Budapesta, recomandări și impresii”

  1. in Budapesta am fost in luna de miere si va fi mereu o locatie speciala pentru noi, am stat 5 zile si am vizitat f mult dar inca mai avem de bifat si sper sa ajungem. Noi ne am inchiriat un apartament, a fost super fain, spatios, cu bucatarie cu tot ce ne a trebuit, masina lasata aproape intr o parcare gratuita (au cateva in budapesta) si poti lasa masina acolo cateva zile fara probleme. Apoi am folosit numai transp in comun. De-abia astept sa revad unul din orasele mele de suflet! Am bifat tot ce ai vazut si tu cu cateva muzee in plus si piete si..mai multe, sper sa mai explorati si voi, aveti multe de vazut!

    Răspunde
  2. Mi-a făcut plăcere să citesc articolul tău în prag de sărbători. Nouă ne place mult Budapesta! A fost prima capitală europeană pe care am vizitat-o în… 2002. Ca o comparație, Bucureștiul l-am văzut prima dată în 2007 :))
    Am revenit la Budapesta cu drag de nenumărate ori în toate sezoanele și în continuare sunt lucruri pe care nu le-am făcut și au rămas pentru o dată viitoare.
    Chiar singurul lucru cu care nu-s prietenă la Budapesta este frigul tăios iarna, care are legătură cu Dunărea ce traversează fix prin mijloc orașul, iar curenții de aer formați sunt tare sălbatici.
    Dacă reveniți vara, trebuie să luați o croazieră pe Dunăre, este la fel de frumoasă/minunată/romantică atmosfera ca cea de la Paris de pe Sena.

    Răspunde
  3. Inca nu am apucat sa vizitam acest oras, desi aveam in plan de ceva vreme. M-a convins ceea ce am citit la tine sa ii acord o mai mare atentie orasului. Multumesc pentru recomandari si ponturi, iar cazarea sigur o vom alege si noi cand vom merge acolo 🙂

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.