Ustensile necesare în bucătărie

Ustensile necesare în bucătărie – niciodată suficiente

Se spune că o femeie nu are niciodată suficienți pantofi sau suficiente poșete. Eu zic că o bucătăreasă nu are niciodată suficiente ustensile de bucătărie sau oale!

Ustensilele sunt obiecte necesare în bucătărie cu ajutorul cărora se efectuează operațiile de preparare și finisare a preparatelor culinare.

Ce nu trebuie să vă lipsească din bucătărie:

  • Moțul – are o formă conică, prevăzut cu mâner, se folosește pentru pasat legume fierte și unele sosuri.
  • Furcheta – se folosește pentru scos carnea fiartă sau pentru întors fripturile în timpul frigerii lor, și pentru tranșat.
  • Telul – este confecționat de 3 dimensiuni și se utilizează pentru bătut albuș, frișcă, piure, amestecarea unor compoziții, de exemplu, mămăliga;
  • Lingura pentru sos – cu căuș lateral sau central, se folosește la uns fripturile cu sos în timpul frigerii sau transvazarea/mutarea sosurilor din vasul de gătit în farfurii.
  • Paleta metalică – se utilizează pentru desprins preparatele din vasele de gătit, dar și pentru întors.
  • Paleta de lemn – este folosită pentru amestecarea și omogenizarea diferitelor compoziții.
  • Strecurătoarea – este folosită pentru a strecura ceai, lapte, supe.
  • Sita – se folosește pentru a cerne făina, mălaiul, grișul.
  • Batșnițelul – se folosește la baterea cărnii pentru șnițele sau cotlete înainte de frigere sau prăjire.
  • Frigăruia – se folosește pentru montarea frigăruilor din carne.
  • Sucitorul – se folosește pentru întins aluaturile.
  • Răzătoarea pătrată universală – cu patru planuri execută operațiile: tăiat ”pommes frites” sau castraveți, tăiat ”julien mare”, tăiat ”julien mic”, ras cartofi.
  • Formele pentru decupat legume – sunt folosite pentru tăierea legumelor cu care se decorează preparatele.

Cuțitele au o largă întrebuințare în bucătărie, forma și dimensiunea cuțitelor sunt caracteristice pentru fiecare operațiune

  • Cuțitul tocător – are o lamă de 160 mm și 350 mm, se folosește la mărunțirea cărnii și legumelor.
  • Cuțitul de măcelărie – folosit pentru tranșarea cărnii.
  • Cuțitul de tranșat – are o lamă îngustă și elastică cu lungimea între 170-350 mm, este folosit la tranșarea fripturilor, jambonului.
  • Cuțitul pentru zarzavaturi – lungimea lamei este cuprinsă între 60-100 mm.
  • Cuțitul pentru mezeluri – are lama flexibilă, de 310-330 mm.
  • Cuțitul pentru patiserie – are o lamă flexibilă de 320-350 mm și se folosește în special pentru tăierea blaturilor și la întinsul cremelor.
  • Cuțitul pentru pâine este prevăzut cu o lamă dințată cu lungimea de 240 mm.
  • Cuțitul pentru curățat solzi are o lamă curbă zimțată care ajută la smulgerea cu ușurință a solzilor de pește.
  • Cuțitul de tăiat cașcaval – poate fi prevăzut cu un singur mâner sau cu două mânere.

Ca bucătăria să fie completă, mai aveți nevoie de:

  • linguriță pentru scobit legume,
  •  bărdiță de spart oase,
  • masatul (pentru ascuțit cuțitele),
  • satârul (pentru spart oase),
  • foarfecele de tranșat păsări.

Vase de gătit ce nu trebuie să lipsească din bucătărie:

  • oala, capacitate 1 – 50 l,
  • cratița, capacitate 1 – 50 l,
  • caserola, capacitate 1 -3 l,
  • tigaia cu coadă, cu diametru 200 – 280 mm,
  • tava pentru cuptor, de mărimi diferite,
  • vasul pentru fiert pește, are în interior un suport ce permite scoaterea ușoară a peștelui fiert,
  • ibricul, cu diferite capacități,
  • polonicul,
  • spumiera,
  • pâlnii de diferite mărimi,
  • lighene de diferite mărimi,
  • ceainicul,
  • castroane cu toarte,
  • strecurătoarea pentru paste făinoase,
  • strecurătoarea pentru legume,
  • capace de diferite mărimi,
  • tocător sau fund de lemn.

Voi ce ustensile aveți prin bucătărie? Ce vă lipsește? De unde vă achiziționați obiectele necesare în bucătărie?

4 comentarii la „Ustensile necesare în bucătărie”

  1. Eu am o oala speciala pentru paste. Pentru ca suntem mari amatori si o gasesc foarte practica. Capacul ei are niste gauri, se inchide usor, si scurgi pastele imediat, direct din oala. Banuiesc ca nu trebuie sa specific ca nu se spala pastele, nu? 😛 A fost in jur de 150 de lei.

    Eu sar peste partea cu spartul/transatul-oaselor/carnii. In general asa imi fac rost de carne ca sa imi fie deja gata portionata si eu sa nu mai pierd timp cu asta.

    In general cumpar/comand de la Sara Blu, sau Rosenthal, care m-au cucerit definitiv cu produse de calitate si concept interesant /;0

    Răspunde
  2. Imi lipsesc foarte multe. Mi-as dori niste oale din ceramica… Nu am decat o tava de lasagna din ceramica si vreau un set intreg! Pe langa asta… cutitele speciale mi le-as dori. Alea mai mici, mai mari, mai ascutite, pentru carne, pentru paine s.a

    Răspunde
  3. @Diana – ori de câte ori ies din țară, mă pierd pe la raionul cu ustensile de bucătărie, acolo pot să găsesc multe lucruri interesante și de calitate.
    Oala pentru paste încă nu o avem, dar e pe listă, avem în familie un mare amator de paste. Poate îii fac cadou una 😉
    @Roxana – Sincer, eu am foarte multe, și rafturile și sertarele din bucătărie nu mai fac față, de aceea am decis să mărim bucătăria. Așa voi avea loc și pentru lucruri noi. Cuțitele sunt foarte importante și e bine să fie de calitate, îți va ușura munca.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.