Tu de partea cui ești?

5a36c207048302f4e93dd7e1822ff118

Tu de partea cui ești când el și ea se ceartă, prietenii voștri? De partea cui vă postați? Da, știu, sunt prietenii noștri, se iubesc, îi cunoaștem de atâția ani, am trecut împreună prin multe, bune și frumoase, dar ce facem când cei doi au neînțelegeri? Cui ținem partea? Ea cu ea, el cu el? Ea cu el, el cu ea? Femeile au tendința de a ține partea jumătății feminine, iar bărbații cu bărbații, dar îți poți asuma această povară? Adică înainte de a da crezare unuia sau altuia, e bine să asculți ambele părți și să încerci să eviți să dai sfaturi drastice.

Relația de cuplu este bazată pe încredere și respect, dragoste și înțelegere, sprijin și suport, în orice situație, în orice condiții. Nu există relații perfecte, chiar dacă unele relații așa par la prima vedere sau multe așa încearcă să pozeze, în cuplul perfect. Între parteneri, pentru că sunt oameni, există diferențe de opinii, mici discuții în contradictoriu, dar asta nu înseamnă că cei doi nu se mai iubesc. Uneori din prea multă iubire, apar mici conflicte peste care, din dragoste, învață să treacă cu ușurință. Fiecare dintre parteneri trebuie să învețe să treacă peste probleme, să nu își verse nervii pe cel nevinovat, să încearce să-și păstreze calmul indiferent de situație. Totul se poate rezolva atâta timp cât este înțelegere și dragoste.

Se spune că e bine să nu luăm decizii la nervi, la oboseală, din ambiție sau din orgoliu prostesc. E bine să evităm să continuăm un conflict la nesfârșit. Fiecare trebuie să încerce să atenueze conflictul, să aibă răbdare să-l asculte pe celălalt și să încerce să vadă problema și din altă perspectivă. Orgoliul ne pune de multe ori un văl pe ochi, orbiți de furie și cu inima rănită, tindem să fugim, acesta este primul imbold, pe care, cu siguranță, ajungem să-l regretăm. Atunci când vă certați cu partenerul, încercați să vă calmați, să nu jigniți, să nu aruncați vorbe grele pentru că ele au tendința de a distruge relația, echilibrul din cuplu. Acele cuvinte aruncate, nu le mai putem întoarce și, din păcate, ne vor măcina sufletul. Fiecare ceartă, fiecare cuvânt urât adresat, fiecare jignire contribuie la distrugerea relației, și nu ne dorim acest lucru. Evident, după ce ne calmăm, regretăm ce am făcut, dar e târziu. E bine să încercăm să prevenim certurile, situațiile tensionate pentru a nu ne încărca negativ și a ne distruge relația.

Din afara unei relații, ca prieten apropiat al cuplului, e greu să înțelegi cu adevărat unde e problema, cine a greșit și cum poți să ajuți. Am evitat mereu în astfel de situații, să dau vina pe unul dintre ei, nu am avut curajul și nici dreptul  de a da un sfat clar ”împacă-te” sau ”rupe relația de tot”. Există un risc pe care trebuie să ți-l asumi atunci când dai astfel de sfat drastic. Adevărul e întotdeauna la mijloc, nu uitați asta. Fiecare are tendința de a prezenta situația din punctul lui de vedere, iar tu, din afară, trebuie să încerci să fii obiectiv.

Singurul sfat pe care putem să-l dăm este să comunice. Să discute și să analizeze relația, ce simt unul pentru celălalt, să renunțe la orgoliu și să se iubească atunci când vor să se certe. E important noi, ca prieteni, să fim alături de ei, să fim acolo când vor să își descarce sufletul fără să judecăm, fără să emitem prejudecății ”așa sunt bărbații” , ”așa sunt femeile”. Trebuie să fim obiectivi și imparțiali, să le explicăm unde au greșit și să-i ajutăm să ajungă la un numitor comun.

A fi prieten adevărat nu înseamnă doar a da sfaturi, ci mai mult decât atât, de a fi mereu lângă ei atunci când au nevoie de cineva! 

 Foto

4 thoughts on “Tu de partea cui ești?”

 1. Cel mai la indemana e/ imi e sa spun parerea in functie de ceea ce aud si de ceea ce vad, incerc sa fiu impartiala si scopul e sa aduc armonia inapoi. Uneori spun ce cred ca e gresit si cum ar putea fi corectat, alteori ma abtin sa intervin mai ales cand nu sunt la mine acasa, insa cand vad o lipsa de respect nu ma codesc sa atrag atentia.
  Stii cum e sa se adune cupluri si sa se joace diverse jocuri, evident pe alocuri se pornesc discutii din orgoliu, unii nu stiu sa piarda, altii vor sa distraga atentia de la tactica sa ridicand problema unei complotari precum doi ar juca in cardasie…”nepotisme”…

  Reply
  • De cele mai multe ori,cei doi se împacă și e foarte ciudat cum se supără pe prietenii care i-au fost alături pentru că le cunosc problemele. Pe mine asta m-a dezamagit foarte mult. Iti dai seama daca ziceam sa se desparta, cum picam de rau?!

   Reply
 2. Da, e unul din exemplele in care nu putem sa ne spunem tot ceea ce gandim, ma gandesc ca si invers, sa mi se intample, ar fi foarte ciudat sa primesc un astfel de sfat. Se poate ca cei doi nici sa nu aiba acest gand, sa comunice franc unul cu altul poate ar fi cam singura solutie si decid ei ce e mai bine pentru fiecare ca persoana dar si cuplu.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.