Spălatul pe mâini este printre primele lucruri pe care părinţii îi învaţă pe copii. Dar de puţine ori li se şi explică de ce este important. Nu doar cei mici au o problemă cu spălatul mâinilor, uneori şi adulţii mai “uită”.
Fie că ne grăbim, fie că nu ne dăm seama de importanţa acestui obicei pe care toţi ar trebui să-l respectăm cu sfinţenie, e bine de ştiut că ar trebui să ne spălăm pe mâini înainte şi după fiecare vizită la toaletă, înainte şi după mâncare, etc.
Spălatul pe mâini ar trebui să dureze cel puţin 30 de secunde, şi să punem accent atât pe mâini, cât şi pe unghii, amândouă putând fii printre cele mai mari purtătoare de germeni şi bacterii. Nu doar că ne protejăm pe noi, dar împiedicăm şi răspândirea acestora.
Se recomandă să ne spălăm pe mâini după ce folosim toaleta, după ce ne suflăm nasul, tuşim sau strănutăm, sau după ce ne jucăm cu un căţel sau pisică. Fiţi siguri că v-aţi spălat pe mâini după ce aţi citit nişte reviste în cabinetul medicului, după ce aţi atins nenumărate uşi intrând sau ieşind dintr-un magazin, spaţiu public, restaurant. Atunci când folosiţi toaletele publice, încercaţi să deschideţi uşa, să porniţi robinetul sau să trageţi apa la toaletă având în mână un şerveţel sau hârtie igienică.
La bucătărie, evitaţi să treceţi prosopul de la un membru al familiei la celălalt. Vă recomand să folosiţi prosoape de hârtie pentru bucătărie, sunt mult mai igienice şi mai practice.
Atunci când vă spălaţi pe mâini, acordaţi cel puţin 30 de secunde din timpul vostru. Unii spun că spălatul pe mâini usucă foarte tare pielea mâinilor. Fals! Există pe piaţă numeroase sortimente de săpunuri, de la cele clasice solide , la cele lichide cu pompiţă pentru ca folosirea lor să fie mult mai practică.
E important să aveţi un săpun bun, care vă place cum miroase, să aibă calităţile necesare, şi nu ultimul rând să aibă un ambalaj deosebit. Aşa e mai uşor să-i ademenim pe copii. Dacă vi se pare că săpunul pe care îl aveţi, vă usucă prea tare mâinile şi cuticulele, folosiţi o cremă hidratantă de mâini după ce vă spălaţi.
Eu am ales pentru casa noastră săpunurile lichide spumă de la Farmec. De ce ? Pentru că nu conţin parabeni şi sunt testate dermatologic. Există 4 feluri de săpun, nu ai cum să nu găseşti unul pe placul tău.
Gerovital Pure Glycerine – bogat în glicerină, îţi va curăţa cu blândeţe mâinile.
Gerovital Pure Nature – cu extract de ceai verde pentru o mai bună protecţie şi hidratare a pielii, şi nelipsitul extract organic de rodie cu efect antioxidant.
Gerovital Pure Antibacterian – conţine un agent antibacterian ce asigură protecţie împotriva bacteriilor, iar extractul organic de rodie are un puternic efect antioxidant.
Gerovital Pure Sensitive – are două puncte forte, efect calmant şi emolient datorat extractului de albăstrele, şi un puternic efect antioxidant,dat de extractul organic de rodie.
Cum sezonul rece se apropie, şi împreună cu el, vin şi virozele şi răcelile, e bine să ne spălăm mâinile şi mai des!
Tu cât de des te speli pe mâini?
Ai folosit săpunurile lichide spumă de la Gerovital? Care îţi place cel mai mult?
Sursă imagine
Sincer, aproaope la fiecare ora, sau mai des, mai ales ca eu lucrez in praf si nu suport sa am mainile murdare.
Asta e foarte bine, din păcate nu toți conștientizează cât de important e pentru sănătate.
Eu cred ca am inceput sa fiu paranoia cu asta pentru ca ma spal ori de cate ori pun mana pe ceva. :)) Si prietenul meu e la fel, a pus mana pe matura sau pe gunoi imediat fuge sa se spele.
Uneori e mai bine să fii paranoia, dar să faci lucrurile bine și poate învață și alții de la noi. Cât despre spălatul pe mâini, cred că niciodată nu e prea mult.
Asa e, decat “nesimtiti” mai bine paranoia. 🙂
Cat de des este nevoie! (?)
Cat de des…Desi am 26 de ani, recent am avut Hepatita A…Am scapat, dar vreau sa va spun ca de atunci am constintizat importanta multor chestii care imi pareau banale la inceput…Iar una dintre ele e spalatul mainii cat mai des..
Era într-o perioadă o reclamă care sfătuia populația să se spele des pe mâini tocmai pentru a evita îmbolnăvirea cu hepatită, dar s-a retras de pe piață. Păcat.