Trucuri pentru a fi mai organizat

Zi de zi, avem de îndeplinit o mulțime de sarcini. Din păcate, pentru unele alocăm timp mai mult, pentru altele mai puțin. La final de zi, ne trezim că am uitat de unele sarcini. Și atunci îți spui în sinea ta că trebuie să fii mai organizat.

Căutăm soluții pentru a fi mai organizat pentru a putea îndeplini toate sarcinile zilnic, însă fără a simți o presiune. De multe ori, pierdem timp valoros fără să ne dăm seama unde. Iată câteva trucuri pe care eu le folosesc când am multe task-uri de îndeplinit.

Trucuri și sfaturi pentru a fi mai bine organizat

Avantajul meu este că fac ceea ce îmi place și lucrez de acasă. Însă dezavantajul este că mă pierd printre sarcinile zilnice gospodărești. Mi-am dat seama că acolo pierd uneori timp pe care la sfârșit de zi nu îl pot justifica.

**agendă cu sarcini stricte

Eu, personal, am sesizat că îmi doresc să fac prea multe într-o zi. Și totuși la final de zi, simt că nu am făcut tot ce trebuia. Astfel că seara îmi fac lista de sarcini pentru a doua zi. În următoarea seară, bifez ce am reușit să fac și notez separat ce am făcut din ceea ce nu era pe listă. Mi-am dat seama că lista mea e prea lungă, cumva imposibil de bifat într-o zi, pentru că mereu intervin și altele. Așa că am apelat la niște trucuri.

Mi-am luat câteva caiete, am optat pentru variante tip agendă, și niște carioci colorate, așa am descoperit aceste minunate markere Posca și am trecut la făcut liste.

To do list pe zi, săptămână, lună, dar și To do list pe fiecare proiect în parte. Am folosit culori diferite de markere pentru a-mi fi mai ușor și mai clar. Știam că roșu înseamnă task urgent, galben era ceva în răspuns în așteptare, verde era pentru sarcină îndeplinită și mov era pentru proiect finalizat.

**agendă cu sarcini realiste

Spuneam mai sus că îmi notez sarcinile și tot ce am de făcut. De ce fac asta? Aveam zile când simțeam că nu am muncit nimic. Punând pe listă, seara, îmi dădeam seama de fapt cât de multe am făcut. Drept e că nu ceea mi-aș fi dorit, ci ceea ce a apărut pe parcurs sau ce îmi făcea mai mare plăcere.

Este cunoscut faptul că noi, oamenii, preferăm să facem sarcinile care ne fac plăcere și neglijăm ceea ce ar fi mai urgent.

Ce-am învățat? Să-mi fac liste cu sarcini realiste ca timp de realizare. Mi-am pus în agendă chiar și pauzele necesare pentru concentrare și relaxarea ochilor. Am înțeles că ziua mea are 24 de ore, din care 8 trebuie să dorm și ziua de muncă să fie de 8-10 ore chiar dacă muncesc de acasă. Alternez munca de acasă cu întâlniri în oraș pentru a mă energiza.

**pauzele au rolul lor

Pentru a fi eficientă, creativă și productivă, am înțeles că am nevoie de pauze. Ochii mei simt adesea că îmi cer pauză. Și atunci, îmi fac o cafea și ies în grădină și încerc să fac câteva exerciții.

Câinele meu are nevoie de atenție și joacă. În pauzele mele, mă joc cu ea, Kira mea. Este fantastic cum te poate încărca pozitiv joaca cu un animal de companie.

Iar când simt că e prea multă muncă, și efectiv muncesc, dar fără rezultat, opresc totul și fac o pauză mai lungă. Ies în oraș la o cafea, niște cumpărături, gătesc, totul ca să mă deconectez.

La sfârșit de proiect important, mă felicit și îmi iau o zi întreagă liber doar pentru mine.

**alternarea sarcinilor

Încerc să alternez sarcinile plăcute cu cele necesare. După o sarcină mai dificilă, îmi propun să fac două mai simple, mai plăcute. Așa nu simt o mare presiune pe mine și sunt mai motivată să fac ce e mai greu.

Nu pune presiune prea mare pe tine, nu te certa fără motiv, nu fi dezamăgit de tine.

Cred că greșim mult atunci când singuri, punem prea mare presiune pe noi. Noi pe noi. De asta spuneam de sarcini realiste pe zi. Nu considera că ai 24 de ore pe zi pentru muncă. Este necesar să dormim suficient, să mâncăm și să facem mișcare 30 de minute pe zi. Pe lângă munca necesară, avem nevoie și să ne relaxăm, să facem ceva pentru noi sau pentru familia noastră, mai ales dacă avem copii.

Bucură-te pentru toate realizările tale, mari sau mici. Toate sunt importante, toate au înseamnat muncă și efort depus. Dragi cititori ai acestui blog de lifestyle, răsplătiți-vă mereu pentru realizări, apreciați munca voastră!

3 thoughts on “Trucuri pentru a fi mai organizat”

  1. Și mie îmi place să fiu organizata, doar ca mult timp am fost extrem de drastica cu mine. De la un timp am învățat ca eu sunt cea care le face și fără a pune presiune pe mine.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.